Η Γεροβασίλη δεν άκουσε τον Τσίπρα που έλεγε "τα επεισόδια κάνουν κακό"
Σήμερα, όπως είναι φυσικό, θα ξεκινήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθότι μαζί του περάσαμε ένα… υπέροχο Σαββατοκύριακο, όπως καταπληκτικά πέρασαν και οι χιλιάδες σύνεδροι που ήρθαν απ' όλη την Ελλάδα για να συσκεφθούν για το μέλλον του κόμματός τους, που όπως φαίνεται από σήμερα δεν είναι και πολύ ευοίωνο. Να σας πω, λοιπόν, ότι πάνω απο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την Παρασκευή, πλανόταν το «φάντασμα» του
Αλέξη Τσιπρα. Πολλοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του τον άκουσαν να λέει για τον Κασσελάκη «αφήστε τον να πάρει το κόμμα. Το κακό που κάνει αυτή η ιστορία με τα επεισόδια είναι μεγαλύτερο». Ωστόσο, η Ηπειρώτισσα βουλευτής Άρτας
Όλγα Γεροβασιλη, η οποία πήρε επάνω της όλη την ιστορία, δεν άκουσε αυτές τις συμβουλές. Και τελικά μαζί με τους συντρόφους της κατάφερε να διώξει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσεκακη.
Ο Παππάς έπεισε δύο βουλευτές να μην ανεξαρτητοποιηθούν
Να σας πω επίσης ότι χθες όλη μέρα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,
Νίκος Παππάς, έκανε επαφές με όσους βουλευτές είναι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη και έχει ακουστεί ότι ετοιμάζονται να ανεξαρτητοποιηθούν και να πάνε στο κόμμα του. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αυτό που κατάφερε είναι να πείσει ορισμένους να παραιτηθούν από τομεάρχες, αλλά να μη φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος. Για τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Έλενα Ακρίτα δεν κατάφερα να μάθω τι ακριβώς θα κάνουν. Ωστόσο, από σήμερα θα ασκήσουν οι θεσμικοί του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη πίεση πάνω τους, καθώς όπως λένε στην Κουμουνδούρου «αυτοί οι δύο είναι ξεωριστές περιπτώσεις, καθώς δεν έδωσαν τη μάχη του σταυρού και τοποθετήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Άρα μία ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή τους θα είχε μεγάλη ηθική και αντιδεοντολογική σημασία».
Κουμουνδούρου και Κασσελάκης διεκδικούν τον Χουρδάκη και τη μητέρα του
Επίσης, για να διασφαλιστεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, από την Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση… άλωσης των ανεξάρτητων βουλευτών, με επαφές με συγκεκριμένους από αυτούς, προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν στην Κ.Ο. Ανεξάρτητοι βουλευτές είναι αυτοί που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες (Ασπιώτης Γεώργιος, Βαλτογιάννης Διονύσιος, Γαυγιωτάκης Μιχαήλ, Δημητροκάλλης Ιωάννης, Κατσιβαρδάς Χαράλαμπος, Μανούσος Γεώργιος, Φλώρος Κωνσταντίνος), δύο που προέρχονται από τη ΝΔ (Αυγενάκης, Σαλμάς), δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Χουρδάκης Μιχαήλ, Παπαϊωάννου Αρετή), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης). Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Κουμουνδούρου προσεγγίζει τους Χουρδάκη και Παπαϊωάννου, τους οποίους όμως έχει προσεγγίσει και η πλευρά Κασσελάκη!
Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ για την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα -μετά και την αποχώρηση Κασσελάκη- το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα το οποίο πλήρωσε ακριβά το τίμημα της μνημονιακής κρίσης -φτάνοντας ένα βήμα πριν από την έξοδό του από τη Βουλή-, φαίνεται ότι έχει επιστρέψει για τα καλά στο πολιτικό σκηνικό και είναι έτοιμο να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση από τη στιγμή που βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη ανεξαρτητοποιούνται ο ένας πίσω από τον άλλον. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη σε συνομιλία που είχε με τη στήλη το βράδυ της Κυριακής τόνισε πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και θα εξακολουθεί να μάχεται για να αναδειχθεί μία νέα προοδευτική πολιτική ατζέντα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί την πιο πολυκομματική Βουλή στη μεταπολίτευση
Η νέα διάσπαση που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ -η τρίτη τα εννέα τελευταία χρόνια- τον οδηγεί στην απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο είτε θα επιβεβαιωθεί εντός της ημέρας ή τα επόμενα 24ωρα. Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο χάρτης της Βουλής θα αλλάξει για άλλη μία φορά, καθώς μέχρι στιγμής οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι εννέα και από τη στιγμή που οι αποχωρήσαντες βουλευτές -υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη- θα συγκροτήσουν νέα Κ.Ο θα γίνουν δέκα. Μάλιστα, θα έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο κανονισμός, ωστόσο δεν θα έχει χρηματοδότηση και αυτό γιατί τη λαμβάνουν μόνο κόμματα που έχουν λάβει άνω του 1,5% στις εκλογές. Σημειώνεται ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14.
Πήραν τα… πράσινα μυαλά τους αέρα
Οι δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ο δημοσκοπικός του κατακρημνισμός προφανώς έχουν κάνει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τρίβουν τα χέρια τους αλλά κάποια από αυτά μάλλον αρχίζουν να βλέπουν τη σκιά τους και να θεωρούν ότι έγιναν τρία μέτρα ο καθένας. Έβλεπα μια νεαρά ονόματι Νάντια Σαλτερή που μιλούσε σε μεταμεσονυχτια εκπομπή ως «στέλεχος ΠΑΣΟΚ» να ασκεί με βαρύγδουπο ύφος κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με απόψεις που εξέφρασε για τα ελληνοτουρκικά… Κι έλεγε χαρακτηριστικά ότι «εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί…», προφανώς θεωρώντας ότι αποτελεί ίδιο μέγεθος με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Μήνυμα (;) Γεραπετρίτη σε Σαμαρά με τις… ελιές Καλαμών στη χωριάτικη που έφαγε ο Φιντάν
Ένα ενδιαφέρον παραπολιτικό μετέφερε η καλή συνάδελφος Κατερίνα Τσαμούρη στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» για το μενού στο δείπνο
Γεραπετρίτη -
Φιντάν. Όχι το μενού της συζήτησης, αλλά το κανονικό μενού που έφαγαν οι άνθρωποι. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έφαγαν ψητές γαρίδες με μαρούλι baby gem, σος βουτύρου, λάιμ και τσίλι, χωριάτικη σαλάτα με τοματίνια, αγγούρι, φέτα, πιπεριά, κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές Καλαμών, μίνι χαρουποπαξιμάδια και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αρνί σιγομαγειρεμένο, με πατάτες, ρίγανη και ψητή μελιτζάνα και για επιδόρπιο σπιτική τάρτα με λεμόνι, λάιμ, μαρέγκα και φρέσκια μέντα. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά από το παραπάνω μενού (φωτογραφία), μόνο ένα προϊόν έχει ονομασία προέλευσης: Οι ελιές Καλαμών. Και ως γνωστόν οι ελιές της ποικιλίας Καλαμών παράγονται στον Νομό Μεσσηνίας και έχουν και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Αν αναλογιστώ ότι ο κ. Γεραπετρίτης ήθελε να στείλει μήνυμα μέσω των ελιών Καλαμών Μεσσηνίας στον επίσης καταγόμενο από τη Μεσσηνία
Αντώνη Σαμαρά (που πετάει αιχμές το τελευταίο διάστημα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο) θα πω ότι ήταν έξυπνη κίνηση. Αν πάλι ήταν τυχαίο το γεγονός, να πω μπράβο στον σεφ που ετοίμασε το γεύμα…
Οι τέσσερις... stars του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Τέσσερα ήταν τα πρόσωπα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση σε φωτογραφίες και selfies κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο. Μάλιστα και τα τέσσερα πρόσωπα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλους τους αιρετούς και μη. Στην πρώτη θέση «κονταροχτυπιούνται» ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου. Την επόμενη θέση καταλαμβάνει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους δημάρχους. Επίσης, είναι σίγουρο πως δεν υπάρχει κινητό συνέδρου που να μην έχει φωτογραφία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου.
Ο Μητσοτάκης και υπουργοί Μεταφορών απ' όλη την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του μετρό
Λιγότερο από 20 μέρες απομένουν πλέον μέχρι την επίσημη έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς ετοιμάζονται πυρετωδώς για τα εγκαίνια της 30ής Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές σκέψεις για ένα μεγάλο πάρτι ή μια γιορτή έχουν πλέον εγκαταλειφθεί και η εκδήλωση το πρωινό εκείνου του Σαββάτου θα είναι πιο λιτή. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιβιβαστεί στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, που είναι και η αφετηρία, και θα κατέβει στον σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος θα μοιάζει περισσότερο με ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο παρά με σταθμό γραμμής του μετρό και οι λίγοι που τον έχουν δει μέχρι στιγμής από κοντά έχουν εντυπωσιαστεί. Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί και υπουργοί Μεταφορών από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοι επίσημοι.
Η σημασία της παρουσίας Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για το Κλίμα
Το γεγονός ότι η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29), που ξεκινά από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου, δείχνει ότι ο πυρήνας της πολιτικής υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, των επενδύσεων στις ΑΠΕ και της προετοιμασίας της Ελλάδας απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία, λειψυδρία) που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, δεν έχει διαταραχθεί. Προς το παρόν τουλάχιστον. Και το αναφέρω αυτό διότι πολλοί άλλοι ηγέτες παγκοσμίως -συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, η οποία επικαλέστηκε τις εξελίξεις στην ΕΕ- δεν θα παραβρεθούν φέτος στην παγκόσμια διάσκεψη που συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ και μαζί των προειδοποιήσεών του να αποσύρει για δεύτερη φορά τη χώρα του από τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού. Η διακύβευση της διάσκεψης δεν είναι άλλη από την εξεύρεση πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν διεθνώς δράσεις προστασίας από τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή και την απεξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. Μια καμπάνια την οποία -λόγω υψηλού κόστους και αντιδράσεων από τους πολίτες- δείχνουν να συμμερίζονται σταδιακά όλο και λιγότερες κυβερνήσεις. Για την Ελλάδα, ωστόσο, η συμμετοχή και σε αυτή τη διάσκεψη είναι μονόδρομος. Αφενός διότι τα τελευταία χρόνια βιώνει, όλο και πιο συχνά, πρωτοφανούς έντασης καταστροφές με τραγικές απώλειες, συνεπώς οφείλει να συμπαραταχθεί με τα μπλοκ των χωρών που διεκδικούν μερίδιο από τη χρηματοδότηση. Αφετέρου διότι φιλοδοξεί να καταστεί βασικός παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επενδύοντας δισεκατομμύρια για να μπορέσει στο εγγύς μέλλον να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς ως κόμβος διασυνδέσεων για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαμηλότερες τιμές στο Χρηματιστήριο του ελαιολάδου
Σημαντική μείωση, που θα φτάσει σύντομα και στις τσέπες των καταναλωτών, καταγράφεται φέτος στις τιμές του ελαιολάδου, με τις πρώτες «σοδειές» να πωλούνται από τους παραγωγούς από 6,60 έως 7 ευρώ το κιλό (20-25% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 9,2 ευρώ του περσινού Ιανουαρίου) και τις ενδείξεις να προοιωνίζονται περαιτέρω αποκλιμάκωση από τον επόμενο μήνα. Μπορεί η ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας να βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια και να διατυπώνονται εύλογες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας σε πολλές αγροτικές περιοχές σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη (παραγωγή, εργατικά κ.λπ.), ωστόσο ακόμη και στα δυσμενή σενάρια οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση της παραγωγής κατά 35%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, με τις ποσότητες να προσεγγίζουν τους 250.000 τόνους και συνολικά στην Ευρώπη τους 1,9 εκατομμύριο τόνους (+27%). Σε συνδυασμό δε με την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία και άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, το χρηματιστήριο του ελαιολάδου αναμένεται να δώσει φέτος πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ (κάτω από 10 ευρώ/λίτρο για τα τυποποιημένα έξτρα παρθένα) και ακόμη χαμηλότερα για όσους προτιμούν το χύμα λάδι σε… τενεκέ από το χωριό. Η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των τιμών θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα πολλών παραγωγών, από την άλλη θα είναι ένα πρώτο βήμα για να αυξηθεί ξανά η κατανάλωση μετά την περσινή κατάρρευση. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι προσπάθειες από πολλούς μικρούς παραγωγούς να «σπρώξουν» εδώ και τώρα σε «φίλους και γνωστούς» χύμα ποσότητες περσινού ελαιολάδου σε τιμές που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 10 ευρώ το λίτρο ή τα 160 ευρώ τον τενεκέ.
Οδηγίες προέδρου Αρείου Πάγου για τον δικαστικό χάρτη
Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του νέου δικαστικού χάρτη με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, επισημαίνοντας ότι η δυσχέρεια στην εφαρμογή του νέου νόμου είναι δεδομένη. Ταυτόχρονα, η κυρία Κλάπα, ωστόσο, τονίζει ότι είναι αυτονόητη και η υποχρέωση των διοικήσεων των δικαστηρίων να εφαρμόζουν πιστά τη μεταρρύθμιση, ρυθμίζοντας τις υπηρεσίες δικαστών και γραμματέων. Παράλληλα, η κυρία Κλάπα επισημαίνει ότι εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Άρειος Πάγος, διά του προέδρου του, οφείλει να ασκεί εποπτεία στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας και τις γραμματείες τους. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην ανακοίνωσή της καταλήγει ότι «θεωρούμε δικαιολογημένο το ενδιαφέρον όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης για την επίτευξη του τελικού στόχου, αλλά και αυτονόητη την κατανόηση των ορίων του θεσμικού ρόλου ενός εκάστου εξ αυτών».