Το παρασκήνιο της διαγραφής Σαμαρά
Απολογούμαι εκ των προτέρων για το γεγονός ότι σήμερα θα σας κουράσω με πολλά και διαφορετικά που συνδέονται με το παρασκήνιο της διαγραφής του προέδρου Σαμαρά, που από το Σάββατο κατέχει πανηγυρικά τον τίτλο του ανεξάρτητου βουλευτή Μεσσηνίας, τίτλο για τον οποίο πάλευε εδώ και κάτι χρόνια. Γιατί πέρα και πάνω απ’ όλα ο αρχηγός Αντώνης, ήταν και παρέμενε επαρχιώτης βουλευτής. Θα πάρω τα πράγματα από την αρχή γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να βγει άκρη. Αυτά που είδαμε να εξελίσσονται από το πρωί του Σαββάτου, ξεκίνησαν από το 2015, όταν ο αρχηγός Αντώνης αποφάσισε να στηρίξει τον Μητσοτάκη για διάδοχό του. Είναι αλήθεια ότι είχε εκπλήξει η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού ακόμη και τον συγχωρεμένο τον Μητσοτάκη. Ωστόσο, εκείνο που δεν είχαν αντιληφθεί οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, είναι αυτό που υπέκρυπτε η στήριξη Σαμαρά στον Κυριάκο. Επειδή δεν πίστευε ότι υπάρχει έστω και μισή πιθανότητα να εκλεγεί αρχηγός ο σημερινός ηγέτης της ΝΔ, του προσέφερε απλόχερα τη στήριξη, επενδύοντας στην εκλογική ήττα του Μεϊμαράκη, που αυτομάτως θα έθετε (πάλι) θέμα επιστροφής του στην ηγεσία του κόμματος. Έχοντας στηρίξει τον νεότερο Μητσοτάκη θεωρούσε ότι η οικογένεια θα έσπευδε να του επιστρέψει και μάλιστα με το παραπάνω όσα είχε κάνει λίγο καιρό πριν ο ίδιος για τον νεότερο Μητσοτάκη…



Οι συναντήσεις με Τσούτσια σε Λουτράκι και Αθήνα
Τελικώς όπως αποδείχθηκε λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού και αρχηγός της ΝΔ εξελέγη ο Κυριάκος, και τις εκλογές κέρδισε και καμία διάθεση να συγκυβερνήσει με τον πρόεδρο Σαμαρά δεν επέδειξε. Κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου, είναι αλήθεια ότι υπήρξε ένας καλός χειρισμός του θυμικού του αρχηγού Αντώνη. Του βόλεψαν και καμιά δεκαριά δικούς του, του έκαναν και τα ρουσφέτια που ζητούσε, του έκανε μασάζ και ο Δημητριάδης και το τενεκεδάκι πήγαινε όλο και πιο κάτω. Εκεί που άρχισαν να μεταβάλλονται τα δεδομένα ήταν όταν η ΝΔ, κατάφερε την αυτοδυναμία στις εκλογές του ’23. Ο Σαμαράς και οι συν αυτώ ( Τσούτσιας, Λαζαρίδης και Σταμάτης), άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο υποτιμημένος από τους ίδιους πρωθυπουργός, όχι μόνο κυριαρχούσε στο πολιτικό σκηνικό, αλλά δεν έδειχνε (πλέον) και καμία διάθεση να συνεχίσει να ακούει τις ακροδεξιές τρέλες του πρώην αρχηγού. Στο πλαίσιο αυτό «κόπηκε» κάθε επαφή με την πλευρά Σαμαρά. Την περίοδο που είχε φουντώσει η συζήτηση σε σχέση τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σχεδόν ταυτόχρονα είχαν πυκνώσει και τα μηνύματα που έφταναν στο Μαξίμου, σε σχέση με τις παρασκηνιακές επαφές του αρχηγού Αντώνη. Όσοι γνώριζαν το σχετικό παρασκήνιο, απλώς περίμεναν την ώρα που θα ερχόταν το διαζύγιο, από τη στιγμή που ο Μεσσήνιος, είχε αποφασίσει να ηγηθεί της εν Ελλάδι δεξιάς πτέρυγας. Οι ώρες των συζητήσεων με τον συναγωνιστή Τσούτσια, ατελείωτες σε Αθήνα και Λουτράκι, με τον πολύπειρο δημοσιογράφο να βλέπει στο πρόσωπο του 73χρονου Σαμαρά τον Έλληνα Τραμπ.


Το νομοσχέδιο για τον γάμο
Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο ήταν το σημείο που ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τη σύγκρουση με τον Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος Αντώνης θεωρούσε ότι έχοντας εγκλωβιστεί οι περσόνες της δεξιάς με πρώτο και καλύτερο τον Βορίδη, αυτομάτως (σαν τους αόρατους οδηγούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης) άνοιγε ο δρόμος, όχι για το πολιτικό γηροκομείο που ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη, αλλά για μια νέα καριέρα ως αρχηγού της καθαρόαιμης δεξιάς. Στις ευρωεκλογές ο παλιός μηχανισμός της «Πολιτικής Άνοιξης», έσπευσε (μέχρι να αποφασίσει το γεροντάκι) να στηρίξει τη «Φωνή Λογικής» της Λατινοπούλου. Η σχετική δράση προφανώς και ήταν γνωστή στην κεντρική κυβέρνηση. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο πρόεδρος Αντώνης, άρχισε να γίνεται δίδυμο με τον Καραμανλή, έχοντας ως στόχο την ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής Μητσοτάκη. Η εμφάνιση των δύο πρωθυπουργών σε εκδήλωση που συνοδεύτηκε από τη θερμή χειραψία του Σαμαρά με τον Νίκο Παππά και μετέπειτα η ομιλία του αρχηγού Αντώνη στην Κύπρο, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής. Ο αρχηγός Κυριάκος, φρόντισε από το βήμα της Βουλής να αποδοκιμάσει τον πρώην πρόεδρο της «Πολιτικής Άνοιξης», στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήταν η τελευταία φορά που θα ανέχονταν ευθεία αμφισβήτηση κεντρικών κυβερνητικών επιλογών. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο βράδυ της Παρασκευής, όπου στο Μαξίμου, άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα μηνύματα για τα όσα υποστήριζε ο αρχηγός Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα».

Το επενδυτικό πλάνο ενός ηλικιωμένου
Επειδή ακούω διαφορά τις τελευταίες ώρες σε σχέση με τα σχέδια του προέδρου Σαμαρά (τα μελλοντικά) θυμήθηκα ένα από τα προηγούμενα καλοκαίρια που φτάνοντας στο πατρικό μου στα Χανιά, διανύοντας το 74ο έτος της ηλικίας του, ο πατέρας μου, άρχισε να μου αναπτύσσει κάτι επιχειρηματικά σχέδια που είχε για να ξεκινήσουμε να εξάγουμε λάδι (πως λέμε φάε λάδι κι έλα βράδυ) στην Αμερική και στη Γερμανία. Μου ζήτησε μάλιστα να τα παρατήσω όλα και να κατέβω στη Κρήτη. Τώρα τι πλάνο μπορεί να είχε ο πατέρας μου στα 74, δεν θέλω να το αναλύσω περαιτέρω, γιατί μου θυμίζει τα σχέδια που άρχισε να κάνει ο Σαμαράς στα 73, για να γίνει «Έλληνας Τραμπ», χωρίς λεφτά, αλλά όντας ζάμπλουτος σε ιδέες, εκτός κι αν μας επιφυλάσσει και καμία έκπληξη και έχει κρατήσει τις οικονομίες του από τα πενήντα και πλέον χρόνια της πολιτικής του διαδρομής. Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύομαι να πιστέψω για παράδειγμα ότι ο φίλος μου ο Μίλτος ο Χρυσομάλλης ή δεν ξέρω ποιος άλλος, θα αποφασίσει να επενδύσει πολιτικά σ’ έναν υπερήλικα, ο οποίος μάλιστα, δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει.


Η σύσκεψη του Σαββάτου στο Μαξίμου
Αρχικώς εκείνο που είχαν καταγράψει οι κεραίες των ανθρώπων του Κυριάκου, ήταν η πρόταση για Καραμανλή. Το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση άρχισε να ξεδιαλύνει, με τον πρόεδρο Μητσοτάκη, από νωρίς, νωρίς να έχει λάβει τις αποφάσεις του. Μάλιστα, ζήτησε από τους Βορίδη, Σκέρτσο, Μυλωνάκη, Μαρινάκη και Κουτνατζή να βρίσκονται στο Μαξίμου, προκειμένου να αναλύσουν από κοινού όλα τα δεδομένα. Παράλληλα με τους παριστάμενους υπουργούς, ο πρωθυπουργός είχε διαρκείς τηλεφωνικές επαφές και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Αν και ο αρχηγός Κυριάκος, είχε λάβει από νωρίς τη σχετική απόφαση, περίμενε μέχρι τις 12:00 να δει το πλήρες περιεχόμενο της συνεντεύξεως για να οριστικοποιήσει τον… αποκεφαλισμό. Προς το τέλος της συνάντησης, εισήλθε στην αίθουσα της σύσκεψης και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, Χρήστος Ζωγράφος, προκειμένου να συνταχθεί το κείμενο της ανακοίνωσης. Αρχικά ο πρωθυπουργός δεν έδωσε το ΟΚ για τη δημοσιοποίηση της διαγραφής Σαμαρά, γεγονός που δείχνει ότι είχε ορισμένες σκέψεις γύρω από το θέμα. Τελικώς γύρω στις 5 το απόγευμα και αφού είχε βρεθεί στην οικία του έδωσε το πράσινο φως…

Επιφυλάξεις για τον «αποκεφαλισμό»
Αν και δεν σας κρύβω ότι ακόμη και στον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού υπήρξε μια παγωμάρα όταν τους κατέστησε κοινωνούς των αποφάσεών του, όσο περνούσε η ώρα και κρύωνε το πολιτικό… πτώμα, ολοένα και περισσότεροι συντάσσονταν με τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Όταν δε πήραν στα χέρια τους το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης, ακόμη και οι δύσπιστοι, έγιναν πιο φανατικοί των φανατικότερων υποστηρικτών της διαγραφής Σαμαρά. Τα υπόλοιπα είναι λίγο ως πολύ γνωστά, αφού τα περισσότερα εξελίχθηκαν στον δημόσιο λόγο. Πάντως με την ευκαιρία να σας πω ότι από κάτι (πολλούς) φίλους που έχω που συνομιλούν με τον πρόεδρο Σαμαρά, μου προκύπτει ένας σχετικός αιφνιδιασμός, στα όρια της δυσάρεστης έκπληξης. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν κατάλαβα καλά, ο Μεσσήνιος, μπορεί και να αιφνιδιάστηκε από την αποφασιστικότητα του Κυριάκου, προφανώς γιατί θεωρούσε ότι ήθελε πολλά κότσια για να «φαγωθεί» ένας πρώην πρωθυπουργός. Όπως αποδείχθηκε λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο.


Πρόταση παγίδα για την Προεδρία
Πάμε τώρα στα μελλούμενα αυτά που εκτιμώ ότι περιμένετε πώς και πώς. Ξεκινώ από την πρόταση που έκανε ο «συγχωρεμένος» νεοδημοκρατικά (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) Σαμαράς σε σχέση με τον Καραμανλή. Γνωρίζοντας από την περίοδο που ανέτρεψε τον μπαμπά Μητσοτάκη τον άνδρα, καταλαβαίνω ότι στόχος της πρότασης ήταν να δημιουργήσει έναν ιδιότυπο εγκλωβισμό στον Κυριάκο. Με απλά λόγια και επειδή μιλάμε για «περίεργο» μυαλό, ο αρχηγός Αντώνης προτείνοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Καραμανλή τον Β’, είχε στο μυαλό του δύο πράγματα. Το πρώτο να δημιουργήσει έναν ιδιότυπο εγκλωβισμό στον Μητσοτάκη, αφού αν έλεγε «ναι» στην πρόταση θα σύρονταν στην πρόταση Σαμαρά, ενώ αν έλεγε «όχι» θα προκαλούνταν εσωτερική αναταραχή στη ΝΔ. Όλα αυτά χάλασαν από τη στιγμή που έβαλε όλα τ’ άλλα, τα περίεργα για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Έτσι, η πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, βρέθηκε σε δεύτερο πλάνο, και σε ακόμη πιο μακρινό όταν ήρθε και η διαρροή από τους «κύκλους» του Καραμανλή του Β΄, οι οποίοι (κύκλοι) ξεκαθάριζαν ότι δεν υπήρχε καμία προσυνεννόηση ανάμεσα στα γεροντάκια του Muppet Show.

«Όχι» Κυριάκου στον Καραμανλή
Και μιας και το έφερε η κουβέντα, σπεύδω να σας πω ότι από την περιφερειακή πηγή που διαθέτω στο Μαξίμου (αυτή τη γνωστή πλέον) κατάλαβα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο πρόεδρος Μητσοτάκης να υιοθετήσει την πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή Μεσσηνίας σε σχέση με τον Καραμανλή τον Β’ και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Λογικό αφού αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά ο αρχηγός Κυριάκος, προφανώς και δεν θα χρειάζονταν τη βοήθεια του διαγραμμένου τέως γαλάζιου βουλευτή. Και αναφέρω τη λέξη «αυτοκτονία» γιατί περί αυτοκτονίας μιλάμε, από τη στιγμή που πέραν όλων των άλλων, εκτός από τον βιογράφο Κοττάκη, και οι πλέον αδαείς επί της πολιτικής γνωρίζουν ότι ο Καραμανλής είναι κόκκινο πανί εκτός από το μετριοπαθές κοινό του ΠΑΣΟΚ, που έχει προσχωρήσει στη ΝΔ του Μητσοτάκη και για τον αμερικανικό παράγοντα και δη για τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη επιλογή Καραμανλή για την Προεδρία, σχεδόν αυτόματα θα τίναζε στον αέρα ό,τι είχε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια ο πρόεδρος Κυριάκος. Όμως, πέραν αυτών, από μια άλλη πηγή, έμαθα ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το πρωί του Σαββάτου, πως δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να προτείνει για πρόεδρο τον Καραμανλή Β’.

Η ομιλία στην Πάτρα και η κοινή εμφάνιση του Muppet Show
Μετά τη διαγραφή Σαμαρά εντελώς διαφορετικό ενδιαφέρον αποκτά η εμφάνιση του προέδρου Καραμανλή την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα, όπου θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ». Και έχει ενδιαφέρον αφού θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι θα ρωτηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις. Πέραν της συγκεκριμένης εκδήλωσης πρέπει να σας πω ότι τα γεροντάκια του γαλάζιου Muppet Show θα πραγματοποιήσουν νέα κοινή εμφάνιση στις 13 Δεκεμβρίου σε μια μάζωξη που διοργανώνει κάποιος Γκιάτας. Οι πληροφορίες που θέλουν να έχει προσκληθεί ο Νίκος Παππάς και ο Μίμης Παπαγγελόπουλος, προφανώς και ελέγχονται ως ανακριβείς.

Το σενάριο Δένδια επιστρέφει… δυναμικά
Επειδή όμως η διαγραφή Σαμαρά σε συνδυασμό με το «όχι» του προέδρου Μητσοτάκη στην πρόταση να επιλέξει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον Καραμανλή, εκ των πραγμάτων προκαλούν μια σοβαρή συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, σπεύδω να σας μεταφέρω μια πληροφορία, σε σχέση με τις εισηγήσεις που δέχεται εντονότατα ο πρωθυπουργός. Από το Σάββατο το πρωί έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές όσων προτρέπουν τον αρχηγό Κυριάκο, να προτείνει τον καραμανλικό και ιδιαιτέρως δημοφιλή στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, Νίκο Δένδια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι υπέρμαχοι αυτής της εισήγησης θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και πριν ξεκινήσουν να απαντούν οι γαλάζιοι βουλευτές επί της προτάσεως Σαμαρά για τον Καραμανλή. Δεν ξέρω τι θα κάνει ή αν θα κάνει κάτι ο Μητσοτάκης, ωστόσο από τα λίγα που γνωρίζω επί των νεοδημοκρατικών, η επιλογή Δένδια, αποτελεί κάτι σαν μονόδρομο. Το θέμα είναι αν ο υπουργός Άμυνας θα πει το «ναι» ή θα προτιμήσει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής, υπουργός και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει.

! Με την ευκαιρία πάντως κρατήστε και μια πληροφορία που θέλει τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προταθεί ο Καραμανλής για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αλλαγή εκλογικό νόμου
Πάντως εκεί που προσπαθούσα μέσα στο κρύο να κάνω ρεπορτάζ για να μάθω κάτι παραπάνω για τον «αποκεφαλισμό – express» του προέδρου Σαμαρά, μου προέκυψε μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Μητσοτάκης, άναψε το πράσινο φως για την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Επ’ αυτού μάλιστα εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, δεν αποκλείεται να έχει λόγο και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Αν και πρόωρο (όχι και τόσο) εκτός από την αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% που ισχύει σήμερα στο 5%, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές στον τρόπο κατανομής των εδρών. Αυτό θα δυσκολέψει όσους πιθανόν να σκέφτονται (που δεν υπάρχουν τέτοιοι) να ακολουθήσουν τον πρόεδρο Σαμαρά στο νέο του εγχείρημα.

! Μετά την αποπομπή Σαμαρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, πρέπει να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις. Η πρώτη αφορά την εύστοχη επιλογή προσώπου για την Προεδρία με ιδανική επιλογή αυτή του Δένδια. Η δεύτερη σχετίζεται με τον εκλογικό νόμο και η τρίτη με τον δομικό ανασχηματισμό που θα σηματοδοτήσει την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Πάντως μιας που άρχισα να σας αναλύω τα δεδομένα της επόμενης μέρας, πρέπει να σας πω ότι άκουσα και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση. Ένας έμπειρος επί των πολιτικών φίλος μου, προσπάθησε να με «πάει» βόλτα στο πολιτικό μέλλον. Έτσι άρχισε να μου λέει ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι μονόδρομος η υποψηφιότητα Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παράλληλα να μου εξηγεί γιατί ο πρόεδρος Μητσοτάκης θα πρέπει αφού προτείνει τον υπουργό Άμυνας να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πρώτον, για να μην αφήσει τη χώρα να μπει σε δίνη αποσταθεροποίησης και δεύτερον γιατί δεν έχει κανένα λόγο να δώσει χρόνο (άρα και χώρο), ο πρώτος να διευρύνει την επιρροή του στο κέντρο και ο δεύτερος να ενισχύσει τη θέση του στη δεξιά. Με δεδομένη τη λίστα ο εκλογικός αιφνιδιασμός (υπό την προϋπόθεση της επιλογής Δένδια) θα πολλαπλασίαζε τις πιθανότητες μιας ακόμη εκλογικής επιτυχίας για τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι στη λογική του πρωθυπουργού, ο οποίος έχοντας δείξει ηγετική πυγμή στην περίπτωση Σαμαρά, πιστεύει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα εισέλθει σε πιο δυναμική τροχιά.

Ο Σαμαράς πάει ΗΠΑ και συναντά τον Δρακόπουλο του Νιάρχος
Από χθες το απόγευμα το πρόεδρος Σαμαράς -μετά από κάμποσα χρόνια- αποφάσισε να ταξιδέψει με προορισμό τις ΗΠΑ, προκειμένου να δώσει το παρών σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Columbia, στην οποία μεταξύ των άλλων θα τιμηθεί και ο Δρακόπουλος του Νιάρχος. Σπεύδω να σημειώσω ότι το timing που επέλεξε ο Μεσσήνιος για να πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι, με δεδομένα τα προβλήματα με την όραση που αντιμετωπίζει, μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται. Απεναντίας, πληροφορήθηκα ότι σκοπεύει να έχει σειρά από επαφές, θέλοντας να μας πείσει ότι παραμένει πολιτικά ζωντανός! Πρόκειται για συναντήσεις που τις έχει επιμεληθεί ο Ανδρέας Δρακόπουλος του Ιδρύματος Νιάρχος, που αφού δεν του έκατσε το πουλέν Κασσελάκη, αποφάσισε να επενδύσει στον αιώνια έφηβο Σαμαρά και την αρχηγό του (!) Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Μάχη για φωτογραφία με Τραμπ
Επειδή ο πρόεδρος Αντώνης πάντα κυκλοφορούσε με ένα φιλοαμερικανικό διαβατήριο, πουλώντας άκρες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έμαθα ότι από χθες παλεύει για μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Οι λόγοι είναι προφανείς και συνδέονται με τα επόμενα σχέδια του ανεξάρτητου βουλευτή Μεσσηνίας και τα όνειρα που άρχισε να κάνει, προκειμένου να ηγηθεί την ελληνικής δεξιάς στα 73 έτη του. Ωστόσο το καλαματιανό γεροντάκι, βλέποντας τον Τραμπ, ελπίζει στην πολιτική του νεκρανάσταση, έστω και μέσα από τη «Φωνή Λογικής», αν και από κάτι φίλους του, έμαθα ότι σχεδιάζει να ιδρύσει κόμμα αμέσως μετά την προεδρική εκλογή.

Ο Νέζης και η Μεσσηνία
Πολλή δουλειά θα έχει μετά τη διαγραφή Σαμαρά στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσσηνία ο διαχρονικός συνεργάτης του προέδρου Κυριάκου για τα εσωκομματικά μέτωπα Θανάσης Νέζης. Βλέπετε ο έμπειρος Νέζης θα μπει στη διαδικασία να ισορροπήσει τα πράγματα σε επίπεδο τοπικών κομματικών πυρήνων, αφού το σενάριο μαζικών αποχωρήσεων κατόπιν προτροπής του στενού σαμαρικού περιβάλλοντος είναι πιθανό. Μιλάμε για τα λεγόμενα ανώνυμα στελέχη αφού μέχρι και το εξαπτέρυγο που ακούει στο όνομα Μίλτος Χρυσομάλλης δεν δείχνει διάθεση να βγει δυναμικά τουλάχιστον στο αντάρτικο. Όσο για τον περιφερειάρχη Πτωχό κρατά αποστάσεις ασφαλείας από το σύστημα Σαμαρά και τον άλλοτε πολιτικό του μέντορα.

Ο Χαρδαλιάς επιμένει στο αντάρτικο
Επιμένει ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς στο αντάρτικο κατά του Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά όσους εδώ και κάτι μέρες διαδίδουν ότι έχει αποφασίσει να «κάνει πόλεμο». Παρά το γεγονός ότι του δόθηκε «εντολή» (με την καλή έννοια) να πάει και να ψηφίσει κανονικά και με τον νόμο, τόσο ο ίδιος, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοί του, τον εκλεκτό του Μαξίμου, Γιώργο Χατζημάρκο, ως πρόεδρο της ΕΝΠΕ, ο Χαρδαλιάς, φέρεται να έδωσε αντίθετη εντολή προς τους συνεργάτες του. Η εξέλιξη αυτή εξόργισε το Μαξίμου, που πλέον έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι ο περιφερειάρχης Αττικής επιδιώκει την αυτονόμησή του. Να φανταστείτε ότι εσχάτως ακόμη και ο αρχαίος φίλος του, Θανάσης Νέζης, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τον ηγέτη Νικόλαο.

! Ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει εκπλαγεί (όπως μαθαίνω) από τη στήριξη που έσπευσαν να παράσχουν στον Χαρδαλιά, διάφορα media που δεν διακρίνονται για τη φιλοκυβερνητική τους «γραμμή». Ωστόσο εκείνο που παραβλέπει ο πρωθυπουργός έχοντας τόσα πολλά στο κεφάλι του, είναι ότι ο περιφερειάρχης Αττικής, πρέπει να τα έχει καλά με όλους. Και φυσικά ο αρχηγός Κυριάκος, είναι σχεδόν υποχρεωμένος να τα έχει καλά μαζί του.

Το ΥΠΕΞ και η ΛΟΑΤΚΙ+
Σε σχέδιο δράσης για την ισότητα προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι γυναίκες φαίνεται να έχουν «καταλάβει» εδώ και ένα χρόνο περίπου το υπουργείο Εξωτερικών. Αύριο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Αν κάποιος δεν κάνει φάρσα στον τελευταίο, το μενού προβλέπει ότι πέρα από τις γυναίκες, καταβάλλονται (λέει) προσπάθειες να επικρατήσει ισότητα στο υπουργείο Εξωτερικών και για άλλες ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σχετικώς άκαιρη η συγκεκριμένη εκδήλωση, αφού εκτός των άλλων θα ρίξει, χωρίς λόγο νερό στον ακροδεξιό μύλο του Σαμαρά. Χωρίς να μου πέφτει και λόγος εκτιμώ ότι θα μπορούσε το εν λόγω πανηγύρι να πάει λίγο πιο κάτω, έστω χρονικά.

Ενόχληση Μαξίμου για στενό συνεργάτη
Από μια εξαιρετική κυβερνητική πηγή πληροφορήθηκα ότι εσχάτως υπάρχει βαρύ κλίμα στο Μαξίμου, για πρόσωπο που επί χρόνια κατοικοεδρεύει στο πρωθυπουργικό Μέγαρο. Τόση μεγάλη που δεν αποκλείω το ’25 να μην συνεχίσει να μπαινοβγαίνει στο κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Το βαρύ φορτίο της ΚτΠ
Προ ημερών σας έγραφα για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τον επικεφαλής της Στέφανο Ασθενίδη. Χωρίς ειλικρινά να μπορώ να καταλάβω, διέκρινα μια έντονη ανησυχία, που με οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Εκτός κι αν εκεί στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», δεν θα ήθελαν να κυκλοφορεί καμία πληροφορία για τους δικούς τους (άγνωστους σε μένα) λόγους. Τα παλιά τα χρόνια πίστευα ότι το φως φόβιζε τους παράνομους, εσχάτως όμως κατάλαβα ότι αντίστοιχη αλλεργία έχουν και οι… νόμιμοι.

! Απολογούμαι δημόσια για το γεγονός ότι την Παρασκευή με πήρε ο ύπνος και δεν κατάφερα να είμαι συνεπής στο πρωινό μας ραντεβού. Με κάτι τέτοια καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που ξυπνούν πρωί, πρωί με την αυγούλα για να δουν τι τους έχει ξημερώσει.

Διεθνής προβολή για τις ελληνικές τράπεζες
Διεθνή προβολή μέσα από την τηλεόραση του Bloomberg θα έχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες. Όπως είχε αποκαλύψει από τον Οκτώβριο η στήλη, η τηλεόραση του Bloomberg και η δημοφιλής δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Francine Lacqua, θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα, για τη διοργάνωση event στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με θέμα την επαναφορά του ελληνικού banking από την πολυετή κρίση, τις προοπτικές και τον ρόλο του στη νέα εποχή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί τρεις διαφορετικές συζητήσεις της Francine Lacqua, η πρώτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η δεύτερη με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και η τρίτη με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η εκδήλωση του Bloomberg έρχεται μετά τις αλλεπάλληλες θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων, τις ανακοινώσεις ισχυρών αποτελεσμάτων εννεαμήνου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την παρουσίαση της αλλαγής σελίδας και της επόμενης μέρας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ο πρόεδρός της, Γκίκας Χαρδούβελης.

Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της Attica Bank
Τα καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες δεν περιορίζονται πλέον μόνο στις τέσσερις μεγάλες. Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στη Διοίκηση της Attica Bank μετά την αναβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την περασμένη Παρασκευή. Η αναβάθμιση από τη Moody’s έρχεται την ώρα που οι διαδικασίες της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας προχωρούν με επιτυχία (μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ με μετρητά, στις 28 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η ενάσκηση των warrants) και παράλληλα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες για τη λειτουργική συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Σημειωτέον ότι η Moody’s αναμένει περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της Attica Bank στο προσεχές μέλλον μέσα από τη λειτουργική συγχώνευση. Ειδικά, μετά τη συμφωνία για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων της ενιαίας τράπεζας, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, στον «Ηρακλή ΙΙΙ», μέσω της οποίας ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πέσει κατακόρυφα στο 3% από 57,7% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024.

! Σε νέα εποχή ανάπτυξης μπαίνει και η Aegean Baltic Bank, μετά το fit and proper που πήρε από την ΤτΕ και την ΕΚΤ, ο Τέλης Μυστακίδης. Ο Έλληνας billionaire διευρύνει το επενδυτικό βεληνεκές του στην Ελλάδα, μετά το real estate, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, στις τράπεζες, αποκτώντας την καταστατική πλειοψηφία στην ABBank. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα είναι πλέον η οικογένεια Αφθονίδη και τρίτος ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος. Πωλητής των μετοχών στον Μυστακίδη ήταν ο εφοπλιστής Ιωάννης Κούστας, ενώ μέρος των μετοχών που διέθετε πούλησε και η οικογένεια Αφθονίδη. Η ABBank, ξεκίνησε ως εξειδικευμένη στη ναυτιλία τράπεζα για να βρεθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους διαχειριστές κοινοπρακτικών ναυτιλιακών δανείων στην Ελλάδα. Έκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και σε άλλους κλάδους. Στο εννεάμηνο η Τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη 21,4 εκατ. ευρώ, ενώ όλα τα μεγέθη της πηγαίνουν σφαίρα.

Ενήμερες οι ελληνικές εποπτικές αρχές
Ενήμερες για κάθε βήμα της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης του Ομίλου Intrum παραμένουν οι ελληνικές εποπτικές αρχές. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το επόμενο βήμα για την αναδιάρθρωση του Ομίλου Intrum, με την κατάθεση στα αμερικανικά δικαστήρια εθελοντικής αίτησης με βάση τη διαδικασία του Chapter 11 του σχετικού νόμου στις ΗΠΑ. Από την αναδιάρθρωση δεν επηρεάζονται η λειτουργία του Ομίλου Intrum και των θυγατρικών του, καθώς ο Όμιλος διαθέτει την αναγκαία ρευστότητα για να υποστηρίξει την εκτέλεση του business plan, χωρίς καμία αλλαγή σε δραστηριότητα και οργάνωση. Η Intrum Ελλάδος «έτρεξε» με κύκλο εργασιών 223 εκατ. ευρώ το 2023 και συνεχίζει να καταγράφει σταθερά υψηλές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ των μεγάλων servicers, η Intrum Hellas έχει σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας αιτήσεων (άνω του 83% και μέχρι 89%) στις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην πολυπληθέστερη κατηγορία ρυθμίσεων (οφειλές άνω 250.000 ευρώ).

Ανακατατάξεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου
Συνεχείς είναι οι ανακατατάξεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, καθώς από την είσοδο της μετοχής της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο placements μετοχών της Τράπεζας. Το δεύτερο (πώληση μετοχών που κατείχε ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας) ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις 9 Οκτωβρίου είχε προηγηθεί η πώληση 13,5 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (περίπου 3% του μετοχικού της κεφαλαίου), από την AB CarVal Investors. Η AB CarVal έχει μείνει με ποσοστό περίπου 6% στην Τράπεζα Κύπρου και δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω πώληση μετοχών πριν από τις 9 Δεκεμβρίου. Στο υπόλοιπο μετοχολόγιο της Τράπεζας Κύπρου υπάρχουν μεγάλα ονόματα, όπως η αμερικανική Wellington, η Cheyne Capital, n Fiera Capital, το Norges Fund και n Fidelity. Για το εννεάμηνο 2024 η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα καθαρά κέρδη 401 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα που θα διανείμει από τα φετινά κέρδη θα ανέλθει σε 50%, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται άνω του 10%.