Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κυβερνητική διαχείριση του ελληνοτουρκικού διαλόγου βρέθηκε στο προσκήνιο λόγω δυο -εν πολλοίς προαναγγελθεισών- εξελίξεων.

*Διαβάστε ακόμα: Διαγραφή Σαμαρά: "Δεν θα έχουμε άλλες παρενέργειες", λένε στο Μαξίμου - Θα διαγραφεί και από το κόμμα - Στο μικροσκόπιο βουλευτές που κινούνται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού

Αφενός της διαγραφής Σαμαρά κι αφετέρου της παραίτησης του Ρούσου Κούνδουρου, πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.


Το παρασκήνιο της παραίτησης του Ρούσου Κούνδουρου

Η «Απογευματινή» αποκαλύπτει το παρασκήνιο της εν λόγω παραίτησης, που, μολονότι έσκασε σαν βόμβα στον δημόσιο λόγο, στους διπλωματικούς κύκλους θεωρήθηκε σχεδόν αναμενόμενη.

Ο κ. Κούνδουρος είναι εμπειρότατος διπλωμάτης. Υπηρέτησε ως Α΄ γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών επί Νίκου Κοτζιά κι επί Νίκου Δένδια. Υπήρξε επιφυλακτικός ως προς την προσέγγιση Αθήνας - Άγκυρας, ωστόσο χειρίστηκε τον πολιτικό διάλογο καθ’ όλη τη διάρκεια της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην επιστολή παραίτησής του, εξέφρασε την προσωπική του «πικρία» για το γεγονός ότι δεν εκλήθη στην πρόσφατη συζήτηση με τον Χακάν Φιντάν και τα λοιπά μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ τονίζει κι ότι δεν ελήφθησαν υπόψη ζητήματα που είχε ο ίδιος θέσει εγγράφως πριν από τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου. Ουσιαστικά δήλωσε ότι δεν συμφωνούσε πλήρως με τους χειρισμούς του Γιώργου Γεραπετρίτη. Η συμβολική, «ηρωική» έξοδος του κ. Κούνδουρου πάντως συμπίπτει χρονικά με τη συνταξιοδότησή του, καθώς αφυπηρετεί σε έναν μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί πριν από έναν χρόνο, «η εμπιστοσύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του καταδείχτηκε από την παράταση που έλαβε για έναν χρόνο από τον κ. Γ. Γεραπετρίτη για την άσκηση των καθηκόντων του, παρά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης». Ενόψει της συνταξιοδότησής του, λόγω της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλικιακού ορίου στα τέλη του 2024, είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από τον νυν διευθυντή της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος, εν αντιθέσει με τον κ. Κούνδουρο, συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου, λόγω (και) της προετοιμασίας του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ).

Σημειωτέον, στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών δεν συμμετείχε ο Τούρκος ομόλογός του. Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η παρουσία του αντικαταστάτη του, πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά, ήταν αναγκαία για λόγους υπηρεσιακής επάρκειας και συνέχειας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, βάσει του υπαλληλικού κώδικα, απαιτούνται δύο επιστολές παραίτησης μέσα σε έναν μήνα, για να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διαδικασία παραίτησης από το Δημόσιο.