Απαντήσεις Μητσοτάκη σε Σαμαρά από την Κύπρο, παρουσία Χριστοδουλίδη
Σήμερα ξεκινώ, όχι με αυτό που περιμένουν όλοι στο… γαλάζιο χωριό, δηλαδή την αυριανή ομιλία Καραμανλή, που αναμένεται να σχολιάσει τη
διαγραφή Σαμαρά, αλλα με μία ηχηρή παρέμβαση
Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμένεται. Έμαθα, λοιπόν, ότι μία έμπρακτη απάντηση για το τι πράττει και τι δεν πράττει η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική θα δώσει την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, την προσεχή Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας–Ιορδανίας, επιβεβαιώνοντας έτσι και τη διαρκή σφυρηλάτηση των δεσμών Αθήνας και Λευκωσίας και τη σταθερή ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα όσα θα πουν δε Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέχεια όσων επικριτικών διατύπωσε προ ημερών ο Αντώνης Σαμαράς, έχουν ένα έξτρα ενδιαφέρον.
Ο Καραμανλής θα διαφωνήσει… ήπια με διαγραφές πρώην πρωθυπουργών
Και τώρα σας πάω στη βαρύνουσας -για το εσωτερικό της ΝΔ- σημασίας αυριανή παρέμβαση του
Κώστα Καραμανλή από την Πάτρα στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», του οποίου έχει συγγράψει τον πρόλογο. Τα όσα θα πει ο κ. Καραμανλής, κυρίως, όμως, η ένταση στην οποία θα κινηθεί και οι λέξεις που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τις σοβαρές αναταράξεις που προκάλεσε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να πάρει αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά, με τον οποίο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας το τελευταίο διάστημα, στη λογική ότι ένας πρώην πρωθυπουργός δεν διαγράφεται και διατηρεί κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις και τις ανησυχίες του. Πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν τα εθνικά θέματα αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειονότητα. Πληροφορίες, πάντως, θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του, στέλνοντας μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, όμως, να θέτει σε κίνδυνο της ενότητα της ΝΔ. Άλλωστε, διαχρονικά κινήθηκε θεσμικά είτε ως πρόεδρος της ΝΔ, όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ως πρωθυπουργός. Με αυτή την έννοια πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα αποφύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά και μάλιστα σε μια γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία αρκετά κρίσιμη για τη χώρα, καθώς το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζεται επικίνδυνα ασταθές. Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει και δημόσια πως δεν τον ενδιαφέρει η θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και βεβαίως ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τελευταίος στην επίμαχη συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» τον πρότεινε ουσιαστικά ως τον πλέον κατάλληλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Αιχμές Άδωνι Γεωργιάδη για Νίκο Δένδια
Και μέσα σε όλα αυτά, δέν πέρασαν από κανέναν απαρατήρητες οι αιχμές που άφησε ο
Άδωνις Γεωργιάδης «φωτογραφίζοντας» τον
Νίκο Δένδια, το όνομα του οποίου ακούγεται τελευταία πως θα ήταν μια λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας - παρόλο που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» έσπευσε νωρίς νωρίς να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Ο κ. Δένδιας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να δικαιολογήσει την αποπομπή του Μεσσήνιου ως απόφαση-μονόδρομο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκαναν οι περισσότεροι στο κυβερνητικό σχήμα και το κόμμα. Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του (Action24) μίλησε για υπουργούς οι οποίοι, όπως είπε, «δοξάζονται εν κρυπτώ» και σημείωσε ότι «κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτομένων θα τελειώσει». «Θα δείτε υπουργούς που έχουν τεράστια δημοφιλία, που δεν κάνουν τίποτα. Δεν έχουν κάνει τίποτα σε κάποιο υπουργείο. Δεν βρέχονται, δεν κάνουν δήλωση για κανένα θέμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ όταν ρωτήθηκε σε ποιους υπουργούς αναφέρεται, απάντησε: «Γενικά μιλάω…». Να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άδωνις Γεωργιάδης «φωτογραφίζει» τον Νίκο Δένδια.
Ο "γαλάζιος" βουλευτής που βρίσκει κλειστή την πόρτα του Μαξίμου
Υπάρχει τουλάχιστον ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από εκείνους που θεωρούνται πιο κοντινοί στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν κρύβει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του ότι είναι δυσαρεστημένος για την… άνωθεν αντιμετώπισή του το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τρεις φορές ζήτησε μέσα σε λίγους μήνες να περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση, κάτι που τον έχει ενοχλήσει. Μάλιστα, το παράπονό του αυτό το εκφράζει ανοικτά και σε συναδέλφους του βουλευτές, ενδεχομένως για να τσεκάρει αν έχει μόνο εκείνος αυτή την αντιμετώπιση ή υπάρχουν και άλλοι.
Η Νίνα Κασιμάτη δίπλα δίπλα με τον Νίκο Ανδρουλάκη
Και μετά τα νεοδημοκρατικά, πάμε στα κεντροαριστερά παρασκήνια. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,
Νίνα Κασιμάτη, είναι από τους βουλευτές που δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα ακολουθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη ή εάν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος. Παρ' όλα αυτά, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ, στην ΕΣΗΕΑ, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,
Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς θα είναι μεταξύ των ομιλητών στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Ασημακόπουλου «Πρώτη Φορά Αριστερά, Αντιθέσεις, αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990 και οι βάσεις του πολιτικού μεταμορφισμού του». Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg. Ας σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες η κυρία Κασιμάτη είχε διαψεύσει ότι συζητάει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν γίνεται να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι θα μιλήσει για την «Πρώτη Φορά Αριστερά» του Κινήματος και μάλιστα παρουσία Ανδρουλάκη…
Πίεσαν την Πούλου να ανεξαρτητοποιηθεί για να μη γίνει "Συμπιλίδης" η Τζάκρη
Αντίστροφη μέτρηση για τα βαφτίσια του
κόμματος Κασσελάκη και στόχος του είναι η δημιουργία δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας. Τις τελευταίες ώρες μαθαίνω ότι πιέστηκε από το περιβάλλον Κασσελάκη να ανεξαρτητοποιηθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Γιώτα Πούλου προκειμένου να συντονιστεί με τη
Θεοδώρα Τζάκρη. Η πίεση που δέχθηκε λέγεται πως οφείλεται στο ότι η Θεοδώρα Τζάκρη δεν θέλει να πάρει το πολιτικό στίγμα του θηλυκού Συμπιλίδη που θα ρίξει μόνη της τον ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση και έψαχνε το πρόσωπο που θα κάνει την «ηρωική» έξοδο μαζί της.
"Βραχίονας"… η Δικαιοσύνη
Το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και ο υφυπουργός, Ιωάννης Μπούγας, αναφέρθηκαν στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του υπουργείου και κυρίως στη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη, την οποία χαρακτήρισαν «εμβληματική». Παράλληλα αναφέρθηκαν στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και ο Κώδικας εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας πως είναι νωπές ακόμα οι εμπειρίες με τη Δικαιοσύνη να χρησιμοποιείται ως «βραχίονας σκοπιμοτήτων», κάνοντας προφανώς έμμεση αναφορά στην υπόθεση της Novartis.