Χαµηλούς τόνους κρατά το Μέγαρο Μαξίµου για τη νέα παρέµβαση του Κώστα Καραµανλή και σε γενικές γραµµές εκφράζει ικανοποίηση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διαφώνησε µεν µε τη διαγραφή του Αντώνη  Σαµαρά, όλες όµως οι αναφορές κινήθηκαν στην περιοχή της ηπιότητας. Οι δε ειδικότερες προσεγγίσεις -κυρίως όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά- ήταν προσεκτικά διατυπωµένες, επιλέγοντας να αναφερθεί αποκλειστικά στους κινδύνους από την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, δίχως να κάνει καµία νύξη για τους κυβερνητικούς χειρισµούς.



"Βολές" Παύλου Μαρινάκη και Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Αντώνη Σαμαρά

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Αντώνη Σαµαρά, τον οποίο εγκαλεί, επειδή -όπως είπε- αν είχε ψηφίσει το πρώτο µνηµόνιο θα είχαµε βγει από τη δίνη του µνηµονιακού κύκλου πέντε χρόνια νωρίτερα. Ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας στο Mega την τοποθέτηση του Κώστα Καραµανλή την Παρασκευή, σηµείωσε πως εξέφρασε γνωστές απόψεις και χαρακτήρισε τις επίµαχες αποστροφές του Μεσσήνιου ως ύβρεις.

«Όµως υπάρχει κριτική, υπάρχει σφοδρή κριτική που, όπως πολύ σωστά είπε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν πρέπει να αντιµετωπίζεται µε πειθαρχικά µέτρα, και υπάρχουν και οι προσβολές και οι ύβρεις. Το να λες, δηλαδή, κάποιον µειοδότη ή το να λες ότι χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, αυτό δεν έχει να κάνει ούτε µε κριτική ούτε µε σφοδρή κριτική. Και δυστυχώς εκεί είναι αναπόφευκτα τα πειθαρχικά µέτρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει ζήτηµα µε την ενότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και επανέλαβε ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα µετά τη διαγραφή είναι συµπαγής. «Το σύνολο των κοινοβουλευτικών στελεχών υπερασπίστηκε αυτή την απόφαση, την αυτονόητη και δυσάρεστη απόφαση και προχωράµε πλέον παρακάτω», σηµείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη µίλησε στα «Νέα Σαββατοκύριακο», στον συγγραφέα Χρήστο Χωµενίδη και αναφέρθηκε µεταξύ άλλων και στη στάση που κράτησε ο Μεσσήνιος το 2010, όταν αρνήθηκε να στηρίξει το µνηµόνιο. «“Σε παρακαλώ”, του είπα, “ξέχνα ποια είµαι, άκου µόνο το επιχείρηµά µου. Πρέπει να ψηφίσουµε υπέρ. Είναι φρικτό το µνηµόνιο, είναι απαίσιο, είναι λάθος, δεν έχει ωστόσο η χώρα άλλη επιλογή. Και για να πετύχει το µνηµόνιο χρειάζεται µια ευρύτατη πολιτική στήριξη”. “Όχι”, µου απάντησε. “Εγώ δεν θα κάνω το ΚΚΕ αξιωµατική αντιπολίτευση”. “Έχεις λάθος. Κόµµατα του 3%, του 5%, του 8% δεν επιβάλλουν πολιτική. Τα µεγάλα κόµµατα χαράζουν κατευθύνσεις”, του είπα. Ποιο το αποτέλεσµα; Εµείς δηµιουργήσαµε το αντιµνηµόνιο, µε τα Ζάππειο και υπόλοιπα. Μα ο κόσµος δεν ήρθε σε εµάς. Πήγε στον Τσίπρα που ήταν πολύ πιο γνήσιος λαϊκιστής. Εµείς καταποντιστήκαµε στο 18%, ο Καµµένος πήρε 11%, η Χρυσή Αυγή θέριεψε και ο Τσίπρας έγινε αξιωµατική αντιπολίτευση», σηµείωσε η κυρία Μπακογιάννη.