∆εν ήταν µόνο το σύνολο των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης που έσπευσαν από την πρώτη στιγµή να ξεκαθαρίσουν πως η διαγραφή Σαµαρά ήταν επιβεβληµένη, µε φόντο τα όσα είχαν συµβεί στο παρελθόν, αλλά και τις αναφορές του στο βήµα για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά ακόµα και στελέχη τα οποία, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, είχαν εκφράσει διαφωνίες το τελευταίο διάστηµα για κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Το πλέον ενδεικτικό παράδειγµα ήταν ο Νικήτας Κακλαµάνης, έστω κι αν ορισµένοι απέδωσαν τη στροφή του αυτή στο σενάριο να διαδεχθεί τον Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής, αν ο Γιαννιώτης πολιτικός προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς τις δηλώσεις ενός εκ των πλέον κοντινών ανθρώπων του Μεσσήνιου την εποχή της πρωθυπουργίας του, του ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγµή τόνισε πως τα πράγµατα είχαν φτάσει στο µη περαιτέρω, αλλά και τη χαρακτηριστική σιωπή του συνόλου των συνοµιλητών του Αντώνη Σαµαρά στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας, τότε αντιλαµβάνεται εύκολα το αυτονόητο.

Οτι, δηλαδή, χωρίς να το θέλει, ο Μεσσήνιος συσπείρωσε αίφνης τη Ν.∆. σε µια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίµου είχε ιδιαίτερη ανάγκη το στοιχείο αυτό. Τώρα, αν στο µέλλον υπάρξουν και πάλι ερωτήσεις των 11, των 8 και ούτω καθεξής, αυτό θα φανεί, αν και κρίνεται διαχειρίσιµο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

∆εν θα πρέπει, εξάλλου, να διαφεύγει από τις σχετικές αναλύσεις ότι µέσα στο Σαββατοκύριακο της διαγραφής υπήρξαν συνοµιλίες ή συναντήσεις -σε πολύ καλό κλίµα- σαµαρικών βουλευτών µε στελέχη του Μαξίµου, µε πλέον σηµαντική εκείνη του Μάκη Βορίδη µε τον Μίλτο Χρυσοµάλλη.

Οι διαρροές του περιβάλλοντος Καραµανλή, για µη ύπαρξη προσυνεννόησης µεταξύ του ιδίου και του Αντώνη Σαµαρά σε ό,τι αφορά την πρόταση του τελευταίου για ανάληψη από τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Ν.∆. της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας, απέτρεψαν ορισµένους καραµανλικούς από το να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε σχόλιο για τη διαγραφή του Μεσσήνιου. Κι όχι µόνο αυτό, αλλά, όπως έµαθα, ειδικά ο Γιώργος Βλάχος βρίσκεται αυτό το διάστηµα σε τακτική επικοινωνία µε στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου. Λεπτοµέρειες προσεχώς...

Η επίσκεψη στον Αλέξη Τσίπρα 

Στα µέσα της εβδοµάδας, ένας πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, που σήµερα έχει επιστρέψει στη δουλειά του στον ιδιωτικό τοµέα, επισκέφθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του, στην οδό Αµαλίας. Αντικείµενο συζήτησης των δύο ανδρών, εκτός όλων των άλλων, ήταν και αυτό των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη προέδρου. Πέραν της αυτονόητης πικρίας που έβγαλαν για την κατάσταση που επικρατεί στο κόµµα, φάνηκε να µη διαφέρει η άποψή τους σε σχέση µε τις δυσοίωνες προοπτικές του κόµµατος, όπως και µε το ενδεχόµενο να εκλεγεί πρόεδρος ο Παύλος Πολάκης. Φυσικά, και οι δύο θεωρούν εξαιρετικά αρνητική µια τέτοια εξέλιξη.

Προσωπική απόφαση

Κάτι µου λέει πως µόνο εύκολη δεν είναι η έγκριση της προσωπικής απόφασης που έλαβε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, για παχυλή αύξηση της αποζηµίωσής του. Την Πέµπτη υπήρξε προγραµµατισµένη συνεδρίαση του ∆.Σ. της ΕΡΤ, που στην ηµερήσια διάταξη θα είχε και αυτό το θέµα. Λόγω των µεγάλων αντιδράσεων, κυρίως από την πλευρά των εργαζοµένων και των συνδικαλιστών της ΕΡΤ, υπήρξε αναβολή της συνεδρίασης.

Ψάχνεται ο Δούκας

Στα πέριξ της πλατείας Κοτζιά πληθαίνουν οι φήµες που φέρνουν τον δήµαρχο Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, να σκέφτεται από τώρα τη µετακόµισή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι είναι µάλλον δύσκολη -έτσι όπως πάει το πράγµα- η επανεκλογή του στον δήµο, για αυτό και έχει αρχίσει να προετοιµάζει από τώρα την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές στην Α’ Αθηνών. Οπως και να έχει, αυτές θα προηγηθούν της αυτοδιοικητικής κάλπης, οπότε, θεωρητικά, έχει αυτή τη δυνατότητα, βρίσκοντας και τον/τη διάδοχό του. Για παράδειγµα, τη Ρωξάνη Μπέη, που φαντάζει για κάποιους εξαιρετική περίπτωση.

Από την άλλη, η στελέχωση των ψηφοδελτίων είναι βασικό προνόµιο του προέδρου Ανδρουλάκη, κάτι που σηµαίνει ότι έως τότε θα πρέπει ο σύντροφος Χάρης να δείξει καλή κοµµατική διαγωγή, αν θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής. Και να δώσει τη µάχη για τη δεύτερη θέση, πιθανότατα µε τον Κώστα Σκανδαλίδη ή όποιο άλλο κορυφαίο στέλεχος, δεδοµένου ότι η πρωτιά του Παύλου Γερουλάνου είναι αδιαµφισβήτητη.

Σε ποιο κόµµα θα «κάτσουν» οι αποχωρήσεις 

Σαν την µπίλια στη ρουλέτα κυκλοφορούν τα ονόµατα ουκ ολίγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να γίνει γνωστό σε ποιο κόµµα θα «κάτσουν». Θα πάνε βόλτα στο άγνωστο µε το κόµµα Κασσελάκη, θα µετακοµίσουν στον ανερχόµενο Ανδρουλάκη ή θα παραµείνουν στην Κουµουνδούρου; Στην εξίσωση µπαίνει και η µεταβλητή «Πολάκης», καθώς στο σενάριο της εκλογής του θα αυξηθεί ο αριθµός όσων είναι, ούτως ή άλλως, έτοιµοι να την κάνουν µε ελαφρά πηδηµατάκια. Τι θα κάνουν, για παράδειγµα, οι ΠΑΣΟΚογενείς Καλαµατιανός, Μαµουλάκης, Κεδίκογλου, Ζαµπάρας, Καραµέρος, Κασιµάτη και πόσοι άλλοι µε τον «θα σε θάψω τρία µέτρα κάτω από τη γη» Πολάκη; Αλλά και η συµπαθής Γεροβασίλη, που ζητούσε την κεφαλήν του επί πίνακι, τι θα κάνει σε αυτήν την ωραία προοπτική; Γι’ αυτό ας περιµένουµε, διότι µπορεί να προκύψει νέα θρυαλλίδα εξελίξεων στο πολύπαθο κορµί του ΣΥΡΙΖΑ.

Λευτέρης Αυγενάκης στο Κολωνάκι

Ανθρωπός µου εντόπισε πριν από λίγες ηµέρες στο Κολωνάκι τον ανεξάρτητο βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, καίτοι διαγραµµένος, λειτουργεί κανονικά ως «γαλάζιος» βουλευτής, ψηφίζοντας τα πάντα και προφανώς θα ψηφίσει κανονικά τον Προϋπολογισµό, αλλά και την πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άµεσο ή το απώτερο µέλλον...

Nέο κοινοβουλευτικό απάγκιο

Α, και επειδή βρισκόµαστε στη διαρκώς αυξανόµενη λίστα των ανεξάρτητων βουλευτών, οσµίζοµαι πως σύντοµα θα δούµε την Αθηνά Λινού να βρίσκει νέο κοινοβουλευτικό απάγκιο. Αφού γλίτωσε από τον Πολάκη, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Θυµίζω ότι το 2009 η (θεοσεβούµενη) Λινού ήταν υποψήφια βουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν θα εντυπωσιαστώ αν τη δω να εντάσσεται στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Αποθεραπεία... Τάιλερ Μακµπέθ

Παρότι ο «τυφώνας Κασσελάκης» µονοπωλεί το ενδιαφέρον, προσωπικά έχω πάντα ένα βλέµµα και στον συµπαθή Τάιλερ Μακµπέθ, ο οποίος ψάχνει συνεχώς τρόπους για να δει πώς θα γεµίζει τον άπλετο ελεύθερο χρόνο που έχει λόγω των κοµµατικών καθηκόντων του συζύγου του. Στη βάση αυτή, ψάχνει χώρο στην Αθήνα για να εγκαταστήσει το γυµναστήριό του, στο οποίο, µάλιστα, θέλει να φέρει και κάποια ειδικά µηχανήµατα για αποθεραπεία από τις ΗΠΑ. Πριν από λίγες ηµέρες βρέθηκε στο εµπορικό κέντρο στην οδό Αλωπεκής και είδε διάφορους χώρους. Γενικώς, κοιτάει διάφορα µέρη πέριξ του Κολωνακίου, αλλά και της πλατείας Συντάγµατος.