Συνάντηση Μητσοτάκη με Ανδρουλάκη την Τετάρτη: Ποια θα είναι η ατζέντα της συζήτησης στη Βουλή
Όλα τα "καυτά" θέματα
Το µεγαλύτερο ζήτηµα είναι η εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους
Ο «µήνας του µέλιτος» στις σχέσεις Νέας ∆ηµοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, µετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν... οριακά ένας µήνας. Από τις αρχές Νοεµβρίου οι τόνοι και από το Μέγαρο Μαξίµου και από την Πειραιώς απέναντι στο ΠΑΣΟΚ σηκώθηκαν και τελευταία ανέβηκαν ακόµα περισσότερο. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει αντίπαλο και πιστεύει πως η αναβίωση µιας πολιτικής κόντρας από τα παλιά µπορεί να βοηθήσει στη συσπείρωση του κόµµατός του και στη µεγαλύτερη εγρήγορση –ίσως δε και αφύπνιση– υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.
Όλα αυτά, ωστόσο, για λίγες ώρες αυτή την Τετάρτη θα µπουν στην άκρη, καθώς, έπειτα από τρία χρόνια που ο Ανδρουλάκης είναι στο τιµόνι του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν µε τον Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή, στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιδιώξει, κατ’ αρχάς, να οικοδοµήσει µια «λειτουργική σχέση» µε τον αρχηγό πλέον της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και να διερευνήσει, κατά δεύτερον, το έδαφος για τυχόν συναινέσεις στα µεγάλα ζητήµατα. Ποια είναι αυτά; Το πρώτο και προφανές, η εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, µε δεδοµένο µάλιστα ότι η έκθεση για το ναυάγιο της Πύλου, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ανδρουλάκης, βαίνει προς ολοκλήρωση.
Ο Κώστας Τασούλας είχε προτείνει για τη θέση (η θητεία του Ανδρέα Ποττάκη έχει λήξει) τον ∆ηµήτρη Σωτηρόπουλο, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συναίνεσε, παρότι ο έγκριτος καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης στο Πανεπιστήµιο Αθηνών είναι εγνωσµένου κύρους και δεν προέρχεται από τον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Ωστόσο, ο χρόνος που αποµένει µέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητας από την κυβέρνηση, που έχει βέβαια την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν είναι µεγάλος, η βούληση του Μητσοτάκη να συγκεντρώσει η επιλογή του τη µεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή είναι γνωστή και συνεπώς ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει µια πρώτη εικόνα για το τι σκέφτεται ο Ανδρουλάκης.
Ακολουθεί η συνταγµατική αναθεώρηση, στην οποία η συναίνεση δεν είναι απλώς ζητούµενο, αλλά υποχρέωση, καθώς για κάθε διάταξη που θα αναθεωρηθεί απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι είτε σε αυτή τη Βουλή (προτείνουσα) είτε στην επόµενη (αναθεωρητική).
Στο τραπέζι της συζήτησης, τέλος, αναµένεται να πέσουν και το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, όπου οι δύο πλευρές µπορούν να βρουν αρκετά σηµεία σύγκλισης.
Δημοσιεύθηκε στο Secret
Η ατζέντα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη με Νίκο Ανδρουλάκη
Όλα αυτά, ωστόσο, για λίγες ώρες αυτή την Τετάρτη θα µπουν στην άκρη, καθώς, έπειτα από τρία χρόνια που ο Ανδρουλάκης είναι στο τιµόνι του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν µε τον Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή, στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιδιώξει, κατ’ αρχάς, να οικοδοµήσει µια «λειτουργική σχέση» µε τον αρχηγό πλέον της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και να διερευνήσει, κατά δεύτερον, το έδαφος για τυχόν συναινέσεις στα µεγάλα ζητήµατα. Ποια είναι αυτά; Το πρώτο και προφανές, η εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, µε δεδοµένο µάλιστα ότι η έκθεση για το ναυάγιο της Πύλου, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ανδρουλάκης, βαίνει προς ολοκλήρωση.Ο Κώστας Τασούλας είχε προτείνει για τη θέση (η θητεία του Ανδρέα Ποττάκη έχει λήξει) τον ∆ηµήτρη Σωτηρόπουλο, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συναίνεσε, παρότι ο έγκριτος καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης στο Πανεπιστήµιο Αθηνών είναι εγνωσµένου κύρους και δεν προέρχεται από τον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Το µεγαλύτερο ζήτηµα είναι, φυσικά, η εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ανδρουλάκης κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους, µε τον πρωθυπουργό να τονίζει µε κάθε ευκαιρία ότι η συζήτηση είναι άκαιρη.Ωστόσο, ο χρόνος που αποµένει µέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητας από την κυβέρνηση, που έχει βέβαια την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν είναι µεγάλος, η βούληση του Μητσοτάκη να συγκεντρώσει η επιλογή του τη µεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή είναι γνωστή και συνεπώς ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει µια πρώτη εικόνα για το τι σκέφτεται ο Ανδρουλάκης.
Ακολουθεί η συνταγµατική αναθεώρηση, στην οποία η συναίνεση δεν είναι απλώς ζητούµενο, αλλά υποχρέωση, καθώς για κάθε διάταξη που θα αναθεωρηθεί απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι είτε σε αυτή τη Βουλή (προτείνουσα) είτε στην επόµενη (αναθεωρητική).
Στο τραπέζι της συζήτησης, τέλος, αναµένεται να πέσουν και το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, όπου οι δύο πλευρές µπορούν να βρουν αρκετά σηµεία σύγκλισης.
Δημοσιεύθηκε στο Secret