Επιβεβαίωση των "Π" για το τέλος της συμμαχίας Καραμανλή με Σαμαρά
Η ομιλία του
Κώστα Καραμανλή σε εκδήλωση για την 80ή Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου στην Παλαιά Βουλή είναι και η πρώτη σαφής ένδειξη ότι το «δίδυμο» με τον
Αντώνη Σαμαρά έχει σπάει, όπως έγραψε το Σάββατο η εφημερίδα «Παραπολιτικά» ή τουλάχιστον δεν είναι η συμμαχία αυτή τόσο αρραγής όσο θα ήθελε ο Μεσσήνιος πολιτικός. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» του Σαββάτου, ο Καραμανλής κινήθηκε σε διαφορετική ρότα από τον διάδοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ως προς τα ελληνοτουρκικά. Κατά πρώτον, αναγνώρισε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, «τα δικαιώματα εκείνα, όμως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Διεθνείς Συνθήκες», όπως διευκρίνισε. Κατά δεύτερον, αντίθετα με τον Σαμαρά που διακηρύσσει διαρκώς ότι δεν κάνεις διάλογο με τους «πειρατές», ο Καραμανλής ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας πως «δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία». Κατά τρίτον, σε αντίθεση με τον Σαμαρά που άφησε υπονοούμενα ακόμα και για «μειοδότες», ο Καραμανλής ήταν σαφής: «Να ξεκαθαρίσω ότι δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός».
Ο Σαμαράς σκέφτεται να απουσιάσει από την ψήφιση του Προϋπολογισμού
Την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ομιλία του κ. Σαμαρά, την ερχόμενη Πέμπτη, θα είναι η πρώτη του παρέμβαση μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ. Εκεί αναμένεται να δείξει και τις προθέσεις του σχετικά με το τι θα κάνει στην ψηφοφορία για τον νέο προϋπολογισμό. Μεθαύριο, Τετάρτη, εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2025, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα ολοκληρωθεί ύστερα από πενθήμερη συζήτηση τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να φοβάται ότι θα υπάρξει βουλευτής που θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, καθώς ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του Σαμαρά δεν θέλουν να δώσουν δημοσίως συνέχεια στο θέμα της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς στον προϋπολογισμό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην αποχή από την ψηφοφορία.
Οι "87" του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν "νέο Κασσελάκη" στον Πολάκη
Ο
Παύλος Πολάκης τρώγεται στην γκλίτσα του τσοπάνη για να βρεθεί απέναντι στους «87». Αυτό υποστηρίζουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λέγεται πέριξ της Κουμουνδούρου, στην πραγματικότητα επιθυμεί να έχει στην πράξη τον ρόλο του αντιπροέδρου του κόμματος. Έτσι, επιχείρησε στην ΚΕ να επιβάλει την άποψή του αρνούμενος να συναίνεσει στην
ένταξη του Χρήστου Σπίρτζη και του Γιώργου Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αν γίνει αυτό, θα πρέπει να μπουν και 6-7 δικά του στελέχη σε αυτό το όργανο. Όταν όμως η πρότασή του μπήκε σε ψηφοφορία, τα βρήκε σκούρα, αφού την υπερψήφισαν λίγοι. Στη συνέχεια, μάλιστα, ξεκίνησε τις διαρροές, λέγοντας ότι ο νέος πρόεδρος δεν λειτουργεί συναινετικά. Η στάση του έχει εκνευρίσει πολλούς στο κόμμα, καθώς θεωρούν ότι εμφανίζεται σαν «νέος Κασσελάκης» σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από ηρεμία και ενότητα.
Ο Γιαννούλης ήταν η… εναλλακτική του Καραμέρου
Ο Χρήστος Γιαννούλης ήταν η δεύτερη επιλογή του
Σωκράτη Φάμελλου για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ο Γιώργος Καραμέρος επέμενε στην αρχική του σχετικά επιφυλακτική θέση. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης δεν ήταν αρνητικός -κάθε άλλο μάλιστα-, αλλά τελικά η πίεση προς τον κ. Καραμέρο έπιασε τόπο κι έτσι ο κ. Γιαννούλης ορίστηκε στη θέση του δεύτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μετά τον Νίκο Παππά, που είναι ο πρώτος. Από την εξέλιξη πάντως ο πλέον ευτυχής είναι ο ίδιος ο κ. Φάμελλος, που νιώθει πολύ ασφαλής με την επιλογή του…
Ο Ανδρουλάκης θέλει να φέρει πίσω στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ
Για να ξέρετε, ο
Ανδρουλάκης έχει βάλει στόχο να επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους και στελέχη που ψήφιζαν στο παρελθόν το κόμμα, αλλά επέλεγαν τα τελευταία χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, κλιµάκια στελεχών έχουν ξεκινήσει να οργώνουν όλη την Ελλάδα προκειµένου να αποκαταστήσουν τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με αυτή την ομάδα ψηφοφόρων, ενώ αναµένεται να πραγµατοποιηθούν και τρεις εκδηλώσεις οι οποίες θα αφορούν την καθηµερινότητα του πολίτη. Αυτό που έχουν, επίσης, αποφασίσει να κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να ενισχύσουν το προγραμματικό οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ για να απαντούν στις κατηγορίες της ΝΔ περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ». Στο πλαίσιο αυτό θα «βομβαρδίζουν» την κυβέρνηση με τροπολογίες και προτάσεις για μια σειρά θέματα, ιδίως αυτά που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Η έμφαση θα είναι στα ζητήματα της στέγασης, της δημόσιας υγείας, της στήριξης των αδύναμων νοικοκυριών. Επιπλέον ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Ανδρουλάκη είναι και η πρόταση για φορολόγηση με 5% των κερδών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Παραλλήλως, στο γραφείο του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου έχουν φτάσει δεκάδες βιογραφικά για τη στελέχωση των τομέων του κόμματος. Κι αυτό γιατί μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στους τομείς και στις γραμματείες του κόμματος.
Καταδίκη κάθε προσπάθειας απαξίωσης και στοχοποίησης των εισαγγελέων
Με ψήφισμά τους, μετά το πέρας της 39ης συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, οι εισαγγελείς καταδίκασαν κάθε προσπάθειας απαξίωσης και στοχοποίησης των εισαγγελικών λειτουργών με αφορμή τους χειρισμούς σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν προσήκουν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα που σέβεται τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, διαπνέεται από τον βασικό κανόνα της διάκρισης των λειτουργιών και αυτοαποκαλείται «ευνομούμενο». Παράλληλα οι εισαγγελείς διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να επιφέρουν τις επιδιωκόμενες παρενέργειες, δηλαδή τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την εισαγγελική Αρχή και τη Δικαιοσύνη εν γένει. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες εισαγγελείς τονίζουν ότι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και καλούν όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα.