Η (άγνωστη) επιμονή της Μέρκελ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η σκληρή κόντρα Βλάχου με Θεοδωρικάκο, το διάβασμα Ανδρουλάκη και τα καρφιά για Γερουλάνο
ΤΖΟΚΕΡ
Η παραπολιτική στήλη "Τζόκερ" με πολλά και αποκλειστικά παρασκήνια κάθε πρωί στο parapolitika.gr
Η Μέρκελ ζήτησε να δει μυστικά στην Αθήνα συγγραφείς και να τους ρωτήσει για τις Πρέσπες
Ένα άγνωστο παρασκήνιο από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2019 και τη συνάντησή της για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους με τον Αλέξη Τσίπρα έφερε στο φως η Λένα Διβάνη. Ένα παρασκήνιο που βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τη συμπάθεια που φέρεται να του δείχνει μέσα απ' όσα γράφει στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η συμπάθεια αυτή μόνο άσχετη δεν είναι με τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν οι Τσίπρας και Κοτζιάς και πέρασε μετά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. «Τον Ιανουάριο του 2019, λίγες μέρες πριν περάσει από τη Βουλή για επικύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, κατέφθασε στην Ελλάδα η Μέρκελ. Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ –ακόμη κι εγώ που κατοικούσα στην Κυψέλη– ξέραμε ότι ήρθε γιατί ήθελε να στηρίξει τον Αλέξη», γράφει (στην Καθημερινή) η γνωστή συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών. «Με πόση ζέση το ήθελε, όμως, το κατάλαβα λίγο αργότερα, όταν στο παρασκήνιο των επίσημων συνομιλιών της αποφάσισε αίφνης να συναντήσει κάποιους εκπροσώπους της "κοινωνίας" (σ.σ. "κοινωνία" για τους πολιτικούς είναι κυρίως οι συγγραφείς με δημόσιο λόγο και οι επιστήμονες)». Όπως αποκαλύπτει η Διβάνη, η μυστική αυτή συνάντηση έγινε σε ένα πρόγευμα εργασίας στον Αστέρα Βουλιαγμένης ενώπιον ενός πλουσιότατου τραπεζιού που δεν άγγιξε κανένας. Ιδού πώς περιγράφει τι έγινε εκείνο το κρύο πρωινό του χειμώνα στο πολυτελές ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων: «Η Μέρκελ εμφανίστηκε φορώντας ένα από τα δεκάδες πανομοιότυπα σακάκια της (το σομόν) και με έναν αξιαγάπητο αέρα δυναμικής μαμάς. Παρά το γεγονός ότι άρχισε αμέσως να τρώει ένα γιαούρτι μπας και μας παρακινήσει να φάμε κι εμείς κάτι, το έβλεπα: η καγκελάριος ήταν στα κάγκελα!». Η μόνη έγνοια της Άνγκελα Μέρκελ ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Την πρώτη ερώτηση μάλιστα την απηύθυνε στη Λένα Διβάνη: «"Τι γνώμη έχετε για τη λύση του Μακεδονικού;". "Θετική", της απάντησα. "Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας, έχουμε πολύ χειρότερα"». Η τότε καγκελάριος της Γερμανίας, όμως, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να μάθει ποια είναι τα άλλα προβλήματα. Όπως περιγράφει γλαφυρά η Διβάνη, «συνέχισε ρωτώντας επίμονα τα άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας αν εγκρίνουν τις Πρέσπες και γιατί η Νέα Δημοκρατία φέρνει τόσα εμπόδια στον Αλέξη κ.λπ., κ.λπ. Άλλα της λέγαμε εμείς, στον Αλέξη και τις Πρέσπες το γύριζε αυτή».
Σκληρή Βεντέτα μεταξύ Βλάχου και Θεοδωρικάκου
Μία σκληρή βεντέτα φαινεται να εξελίσσεται εντός της «γαλάζιας» παράταξης μεταξύ του βουευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου και του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Βλάχος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, με τον κ. Θεοδωρικάκο να απαντά στον βουλευτή της ΝΔ αφήνοντας αιχμές για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Καραμανλή. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι όταν ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Βλάχος ο πληθωρισμός ήταν διπλάσιος από τον σημερινό. «Αυτό ήταν μια απρέπεια. Δεν μπορείς να επικαλεστείς 20 χρόνια πριν τι γινότανε καταρχήν, γιατί η οικονομική κατάσταση τότε δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Ο κ. Θεοδωρικάκος επικαλέστηκε στοιχεία του ’07 και το ’08 και όχι του ’09. Το ’09 κατορθώσαμε να τιθασεύουμε τον πληθωρισμό στο 1,6, δηλαδή το μισό απ’ όσο είναι σήμερα, χάρη στα μέτρα αυτά τα οποία προτείνω και αυτό ο κ. Θεοδωρικάκος το αγνόησε, δεν το είδε, είδε μόνο εκεί που οι δείκτες ήταν ψηλά», είπε ο Γιώργος Βλάχος στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 και η κόντρα συνεχίζεται… Σημαντική ήταν η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Μαζί στο τραπέζι των αποφάσεων για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον!». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εισήγησης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανάγκη ανανέωσης του διεθνούς συστήματος, που ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.