Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες.

Στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι οι οι ανακοινώσεις να γίνουν οικειοθελώς από τις ίδιες τις τράπεζες, χωρίς να χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του Powergame.gr, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους τραπεζίτες το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης και στα ραντεβού που έκλεισαν τους ζήτησε να του παρουσιάσουν σενάρια με την γκάμα των προμηθειών και τις μειώσεις τους από 30% έως 50%.

Οι τράπεζες δούλεψαν τα σενάρια μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με βάση τα οποία προκύπτει ότι το κόστος των μέτρων της κυβέρνησης θα επιβαρύνει με 20-30 εκατ. ευρώ την καθεμία τράπεζα. Δηλαδή 100-120 εκατ. ευρώ θα γλιτώσουν από τραπεζικές προμήθειες οι καταναλωτές. Σημειώνεται ότι το κόστος αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και βαρύτερο από μία έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, μέσω της κυβερνητικής παρέμβασης, οι τράπεζες βγαίνουν από τη δύσκολη θέση, αφενός να αντιμετωπίσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική στη μείωση των προμηθειών, αφετέρου να απολογηθούν στους μετόχους τους για την εκούσια απώλεια εσόδων και να κινδυνεύουν με απιστία.

Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth, την ίδια ώρα, πέραν της μείωσης των προμηθειών σε δημοφιλείς συναλλαγές, όπως οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, οι πάγιες εντολές, τα εξερχόμενα-εισερχόμενα εμβάσματα, τα έξοδα τήρησης λογαριασμών, τα έξοδα που σχετίζονται με τις κάρτες, στο τραπέζι έχει πέσει και η αύξηση του ορίου στις μικροσυναλλαγές που εκτελούνται με κάρτες (μέσω POS) σε μικρές επιχειρήσεις (περίπτερα, φούρνοι κ.ο.κ.).

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε προχωρήσει την άνοιξη σε μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS. Το όριο για τις συναλλαγές αυτές ανέρχεται σήμερα σε 10 ευρώ. Με νομοθετική ρύθμιση, η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών είχε μειωθεί στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%, ενώ η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών είχε οριστεί σε 0,10%. Η διεύρυνση του ορίου στις μικροσυναλλαγές που πληρώνονται με κάρτες (και μάλιστα μόνο σε μικρές επιχειρήσεις συγκεκριμένων ΚΑΔ), εφόσον αποφασιστεί, θα έχει σχεδόν αμελητέα επίπτωση στις τράπεζες. Επιπλέον, θα βοηθήσει στην… εξαφάνιση των μετρητών από την αγορά.

Η στήλη, τέλος, αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το να επιτρέψει σε τράπεζες και servicers να μεταβιβάζουν τα ακίνητα που έχουν στους ισολογισμούς τους χωρίς να χρειάζεται πρώτα να τα νομιμοποιήσουν. Συντομότερη οδός δεν φαίνεται να υπάρχει προκειμένου να διατεθούν γρήγορα στην αγορά τα σπίτια που χρειάζονται ώστε να καλυφθεί το κενό μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Από τα οικιστικά ακίνητα των τραπεζών, που ανέρχονται σε 15.000, το πολύ περί τα πεντακόσια φαίνεται να είναι τακτοποιημένα. Σύμφωνα με το Big Mouth, από τους «τελευταίους των Μοϊκανών» της «χρυσής εποχής» των στεγαστικών δανείων, αυτούς που πήραν στεγαστικό δάνειο το 2006, υπάρχουν πολλοί που σταμάτησαν να το πληρώνουν μέχρι το 2010 (οπότε ενέσκηψε η κρίση) και δεν ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τους ευνοϊκούς νόμους του 2011 και 2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών των ακινήτων τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη στήλη Big Mouth του Powergame.gr ΕΔΩ