Μία από τα ίδια από τον Σαμαρά με αντι-ΝΔ "σούπα" και επίθεση σε Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη
"Ήταν κάτι προαποφασισμένο"
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε "παρών και ενεργός" σχετικά με τα σχέδιά του από εδώ και στο εξής
Με νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς επανήλθε στη σκληρή ρητορική με άξονα τα εθνικά. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του «Βήματος» με θέμα «Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική», στην πρώτη δημόσια παρέμβαση μετά τη διαγραφή του, δήλωσε «παρών και ενεργός» όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Απόκη σχετικά με τα σχέδιά του από εδώ και στο εξής.
Ο κ. Σαμαράς επεκτάθηκε σε σειρά θεμάτων (Μεταναστευτικό, woke κουλτούρα, ακρίβεια και άλλα), το κύριο «μενού» όμως αφορούσε και πάλι τα Ελληνοτουρκικά και τους χειρισμούς που γίνονται στον εν εξελίξει διάλογο. «Τι κέρδισε η Ελλάδα; Είχαμε, λέει, ήρεμα νερά, αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις. Είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX, τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσο. Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού. Έχουμε χάσει την πυξίδα μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική. Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -αναφερόμενος στη woke κουλτούρα-, καθώς είπε ότι «ενώ αρχικά είχε μιλήσει για τυραννία της πλειοψηφίας, πρόσφατα μίλησε για τυραννία της μειοψηφίας».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d69x0nwncwjt)
Νωρίτερα καταγράφηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Νίκο Κοτζιά για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στη Μέση Ανατολή.
«Δεν έχουμε φοβικό σύνδρομο, αλλά αντιθέτως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο νυν υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον πρώην ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν συζητούνται, δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του σε άλλο πάνελ του συνεδρίου και χαρακτήρισε τα τελευταία 50 χρόνια success story για τη χώρα συνολικά.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τον ετεροχρονισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και, όπως είπε, «ο κατάλογος των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής έχει δύο θέματα: Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. Αντίθετα, η Τουρκία έχει πάρα πολλά. Και γι' αυτή δεν είναι το κρισιμότερο θέμα ασφάλειας, ενώ για εμάς είναι το μόνο θέμα ασφάλειας. Εμείς έχουμε μια προτεραιότητα δική μας, που δεν είναι ούτε νατοϊκή ούτε δυτική. Εδώ είναι η στρατηγική μοναξιά μας».
Αντώνης Σαμαράς: "Ήταν κάτι προαποφασισμένο, αλλά η πορεία του καθενός μας δεν διαγράφεται"
Τόνισε δε εκ νέου πως η διαγραφή του ήταν προσχεδιασμένη, καθώς, όπως είπε, «τους χαλάω τη σούπα». «Αν ήμουν μόνο εγώ, δεν θα ενοχλούσα κανέναν», είπε, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις παραιτήσεις στελεχών της ΝΔ και επικαλέστηκε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 40% των «γαλάζιων» ψηφοφόρων διαφωνούσε με τη διαγραφή. «Πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα της woke ατζέντας, του κατευνασμού, της ακρίβειας, της ασφάλειας, της μεσαίας τάξης, τη σούπα της μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας σε Ποτάμι. Επομένως ήταν κάτι προαποφασισμένο, αλλά η πορεία του καθενός μας δεν διαγράφεται», τόνισε.
Η επίθεση σε Μητσοτάκη
Ο κ. Σαμαράς επεκτάθηκε σε σειρά θεμάτων (Μεταναστευτικό, woke κουλτούρα, ακρίβεια και άλλα), το κύριο «μενού» όμως αφορούσε και πάλι τα Ελληνοτουρκικά και τους χειρισμούς που γίνονται στον εν εξελίξει διάλογο. «Τι κέρδισε η Ελλάδα; Είχαμε, λέει, ήρεμα νερά, αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις. Είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX, τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσο. Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού. Έχουμε χάσει την πυξίδα μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική. Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -αναφερόμενος στη woke κουλτούρα-, καθώς είπε ότι «ενώ αρχικά είχε μιλήσει για τυραννία της πλειοψηφίας, πρόσφατα μίλησε για τυραννία της μειοψηφίας».
Και αντιπαράθεση Γεραπετρίτη - Κοτζιά
Νωρίτερα καταγράφηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Νίκο Κοτζιά για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στη Μέση Ανατολή.«Δεν έχουμε φοβικό σύνδρομο, αλλά αντιθέτως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο νυν υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον πρώην ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
"Τα θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν συζητούνται, δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση"
«Τα θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν συζητούνται, δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του σε άλλο πάνελ του συνεδρίου και χαρακτήρισε τα τελευταία 50 χρόνια success story για τη χώρα συνολικά.Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τον ετεροχρονισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και, όπως είπε, «ο κατάλογος των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής έχει δύο θέματα: Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. Αντίθετα, η Τουρκία έχει πάρα πολλά. Και γι' αυτή δεν είναι το κρισιμότερο θέμα ασφάλειας, ενώ για εμάς είναι το μόνο θέμα ασφάλειας. Εμείς έχουμε μια προτεραιότητα δική μας, που δεν είναι ούτε νατοϊκή ούτε δυτική. Εδώ είναι η στρατηγική μοναξιά μας».