Οι απαντήσεις Γεραπετρίτη στον Σαμαρά

Τρεις σημαντικές ομιλίες σημείωσα χθες από το Συνέδριο για τη Μεταπολίτευση που πραγματοποίησε η εφημερίδα το «Βήμα» με Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η πρώτη ήταν του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, η δεύτερη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και η τρίτη του πρώην πρωθυπουργού και διαγραμμένου από τη ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Να ξεκινήσω, λοιπόν, από τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία τόνισε ότι «δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις», ενώ συμπλήρωσε ότι «η απάντηση είναι μία: θα χτίσουμε μία σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία, μόνο αν έχουμε την καλή προαίρεση να προχωρήσουμε μαζί. Μπορούμε να χτίσουμε τα σημεία που μας ενώνουν κι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα». Ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε αναφέροντας πως «ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης. Η φενάκη ότι τα προβλήματα μπορούν να λύνονται χωρίς διάλογο δεν μπορεί να ισχύσει». Οι παραπάνω αναφορές βέβαια απευθύνονταν και προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Γεραπετρίτη από το Υπουργείο Εξωτερικών.


Οι ισορροπίες του Βενιζέλου μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά και τα "καρφιά" για λαϊκισμό

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όπως σημείωσε, «τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης είναι μια πετυχημένη ιστορία για τη χώρα. Η εξωτερική πολιτική μακροσκοπικά είναι ένα success story». Ο ίδιος, ωστόσο, σαν να προσπαθούσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να ισορροπήσει ανάμεσα στην κριτική Σαμαρά (συγκυβέρνησε μαζί του) για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και στη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για παράδειγμα είπε ότι «η περίοδος Ερντογάν δεν έχει προσφέρει ένα νέο επεισόδιο», αλλά πρόσθεσε πως «έχουμε όμως διολίσθηση στον κατάλογο των μονομερών διεκδικήσεων». Επίσης ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει επενδύσει στην ελληνοαμερικανική σχέση», αλλά τόνισε πως «τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλές παραμέτρους».

Παράλληλα τόνισε για τα Ελληνοτουρκικά ότι «έχουμε αποφύγει τα μείζονα επεισόδια αυτή την περίοδο, αλλά έχει διευρυνθεί ο κατάλογος των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων». Εντύπωση, πάντως, έκανε και το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να εμφανισθεί ως υπερκομματικός, με αρκετούς να θυμίζουν ότι βρισκόμαστε στην περίοδο διαμόρφωσης (από τα κόμματα) προτάσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας…. Για παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η πολιτική μας είναι ευκρινής, σταθερή και συναινετική αυτά τα 50 χρόνια. Η πολιτική αυτή συγκροτήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ένας είναι η συνέχεια του άλλου» και συνέχισε λέγοντας πως «Μητσοτάκης και Σημίτης πρόσθεσαν παραμέτρους στον άξονα της πολιτικής. Ο άξονας είναι σταθερός, αλλά δεν είναι πλήρης».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα νέα συμφραζόμενα είναι ασαφή: δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά την εκλογή Τραμπ, τι θα γίνει στο ΝΑΤΟ και να δούμε κατόπιν πώς διαμορφώνεται ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή». Το καλύτερο, ωστόσο, το κράτησε για το τέλος, κάτι το οποίο κάποιοι εξέλαβαν ως καρφί για τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε εμφατικά τον κίνδυνο του ισοπεδωτικού λαϊκισμού, που «χρησιμοποιεί ως όχημα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να δημιουργήσει προβλήματα ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας».


Ο Σαμαράς, τα σενάρια για κόμμα και το όνομα "Ελευθερία"

Για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να σας πω ότι ακούσαμε τα ίδια και τα ίδια, με σκληρά λόγια για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον Μεσσήνιο να ζητεί για άλλη μια φορά την απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, το σημαντικότερο το άφησε και ο κ. Σαμαράς για το τέλος, καθώς με τα σενάρια για την ενδεχόμενη πρόθεσή του να ιδρύσει νέο κόμμα να συζητούνται από τους πολιτικούς αναλυτές, ο πρώην πρωθυπουργός φάνηκε να… περιγράφει το όνομα μιας τέτοιας κίνησης. «Όποιος αγαπά την Ειρήνη διεκδικεί διεθνείς ρόλους! Δεν αφήνει τον αντίπαλό του να του καταπατήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να τον βάλει στο περιθώριο. Όποιος θέλει να υπάρχει στη διεθνή σκηνή, οφείλει να παραμένει όρθιος. Κι όποιος αγαπά την Ελευθερία του, πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει ότι την αξίζει. Και εμείς ως Έλληνες, έχουμε επανειλημμένως αποδείξει ότι την Ελευθερία μας την αξίζουμε! Σας ευχαριστώ πολύ», είπε, με τη λέξη «Ελευθερία» να κυριαρχεί στο «κλείσιμό» του και να παραπέμπει σε ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις, όπως σχολίασαν αρκετοί.


157 (155 βουλευτές της ΝΔ + 2) θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης

Η Νέα Δημοκρατία αριθμεί 155 βουλευτές και τόσοι είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν το βράδυ της Κυριακής τον Προϋπολογισμό του 2025. Όπως σε κάθε τέτοια ψηφοφορία, εξάλλου, πλην των αμυντικών δαπανών από κάποια κόμματα, όλος ο Προϋπολογισμός καταψηφίζεται από την αντιπολίτευση. Εδώ, ωστόσο, ενδέχεται σοβαρά να έχουμε κάποιες εξαιρέσεις. Πρώτη θετική ψήφος πέραν των 155 αναμένεται να είναι του Λευτέρη Αυγενάκη, που επιθυμεί την επιστροφή του στη ΝΔ. Δεύτερη μπορεί να είναι αυτή του ανεξάρτητου βουλευτή (πρώην Σπαρτιάτη) Χάρη Κατσιβαρδά, που επιχειρεί να ρίξει κάποιες γέφυρες προς το κυβερνών κόμμα. Από εκεί και πέρα, ο μόνος τρόπος να φτάσουν τα «ναι» από τα 157 στα 158 είναι να προστεθεί αυτό του Αντώνη Σαμαρά, που πάντως μετά και την ομιλία που έκανε χθες το βράδυ δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό, ενώ συνεργάτες του διέρρευσαν ότι ο Μεσσήνιος δεν θα παραστεί ούτε στη συζήτηση της Βουλής ούτε στην ψηφοφορία της Κυριακής.


Η Δούρου κάνει… υψηλή πολιτική στον Φάμελλο

Τι κι αν η Ρένα Δούρου που υπήρξε από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του Στέφανου Κασσελάκη έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον ακολούθησε στο νέο του κόμμα, φαίνεται πως κάνει «νερά» στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο. Ενώ ο ίδιος είναι υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών στον Προϋπολογισμό, όπως και η πλειοψηφία του κόμματος, εκείνη στέκεται απέναντι, εκδηλώνοντας τον σκεπτικισμό της και κλείνοντας προς την καταψήφιση. Το οξύμωρο που εξηγεί τα περί «νερών» είναι ότι επί Κασσελάκη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα εξοπλιστικά δεν είχε βγάλει κιχ, αντιθέτως στήριξε και μάλιστα χωρίς δεύτερες σκέψεις.


Το... άγχος των βουλευτών για τη Ζωή

Με στόχο να τελειώσει η συνεδρίαση της Βουλής με την οποία κλείνει η συζήτηση του Προϋπολογισμου κατά τις 10 το βράδυ της Κυριακής πορεύονται οι βουλευτές έτσι ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουν μεσάνυχτα μέχρι να αρχίσει η ψηφοφορία. Αν και η διαδικασία ειδικά του Προϋπολογισμού είναι πολύ συγκεκριμένη και σχετικά αυστηρή, ο προβληματισμός που έχουν όλοι στο μυαλο τους ακούει στο όνομα... Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δηλαδή η πιθανότητα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να μην αρκεστεί στον χρόνο που έχουν συμφωνήσει τα κόμματα για τους πολιτικούς αρχηγούς και να τραβήξει την κεντρική της ομιλία πολύ περισσότερο. Και παράλληλα η επίσης σοβαρή πιθανότητα να παρεμβαίνει στη διάρκεια των ομιλιών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που θα γίνουν αρκετά αργά, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να φτάσει και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα μεσάνυχτα. Μένει να δούμε αν θα δικαιωθούν όσοι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και τι «μέτρα» ετοιμάζουν για να το αντιμετωπίσουν.


Το… μέλλον του Ποινικού Δικαίου

Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα, συνεδριάζει το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν: στην πρόληψη της παράνομης διακίνησης μεταναστών, καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και γενικότερα θέματα που αφορούν το μέλλον του ποινικού δικαίου της ΕΕ. Η συζήτηση βασίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το μέλλον του ποινικού δικαίου της ΕΕ, τα οποία εγκρίθηκαν στις 13 Ιουνίου 2024.