Η χαµένη στην προεδρολογία Αριστερά, τα... κινέζικα του Γιώργου Παπανδρέου και η συγγνώμη χωρίς "αλλά" του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου
Αλάτι & Πιπέρι
Η παραπολιτική στήλη της Απογευματινής
Χαµένη στην προεδρολογία η Αριστερά
Μετά τη Νέα Αριστερά και την περίφηµη πρωτοβουλία Χαρίτση να προτείνει τον επικεφαλής της Α∆ΑΕ, Χρήστο Ράµµο, ως κοινό υποψήφιο των προοδευτικών δυνάµεων για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, κάτι αντίστοιχο σκοπεύει να κάνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, αλλά µε άλλο πρόσωπο και προφανώς µε διαφορετικούς χειρισµούς. Όχι σαν αυτούς του Αλέξη Χαρίτση, που κατέληξαν σε φιάσκο και στο τέλος έµεινε στον άσο ο κ. Ράµµος, αφού κανένας δεν ανταποκρίθηκε θετικά υπέρ της υποψηφιότητάς του.Πάντως, εκείνο που βλέπουµε είναι ότι στη «χωρισµένη» Αριστερά παράγονται περισσότερες πρωτοβουλίες από αυτές που µπορεί να καταναλώσει ο κοινός νους. Αλήθεια, εφόσον στον ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε η πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς, γιατί να αρέσει στη Νέα Αριστερά η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ακριβώς θέµα;
Η είδηση πως ο Σ. Φάµελλος θα πάρει και αυτός πρωτοβουλία για συνεννόηση των προοδευτικών δυνάµεων για κοινό υποψήφιο βγήκε µέσα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραµµατείας, στην οποία επισηµαίνεται: «Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγµή κινείται θεσµικά, προφυλάσσοντας το ίδιο το αξίωµα και τα πρόσωπα. Έτσι θα κινηθεί και την επόµενη περίοδο, µέσα από πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στη δηµοκρατική σύνθεση, καθώς και στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάµεων για ένα πρόσωπο µε προοδευτικά χαρακτηριστικά, που θα υπηρετεί τον θεσµό και όχι κοµµατικές σκοπιµότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποφασίσει, συλλογικά, εγκαίρως και θεσµικά, τη στάση του απέναντι στην προεδρική εκλογή».
Πουλάει αυτογνωσία στους Κινέζους!
Τα δελφικά παραγγέλματα, όπως το «γνώθι σαυτόν», έχουν αποδοθεί σε διάφορους σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Στην Κίνα όμως το «χάρισμα» της αυτογνωσίας το «καρπώνεται» ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χθες το βράδυ ταξίδεψε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο ενός συνεδρίου, στη Σαγκάη προκειμένου να παραβρεθεί στην παρουσίαση ενός βιβλίου που αναφέρεται σε αυτόν και φέρει τον τίτλο: «Know Thyself: Every Moment is a Learning Moment». Το συγκεκριμένο συγγραφικό πόνημα κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα, την οποία ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το περασμένο καλοκαίρι. Οι συγγραφείς του συγκεκριμένου βιβλίου είναι κάποιοι Κινέζοι καθηγητές.Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Διονύσης Καλαματιανός, δεν πήγε με άδεια χέρια. Κέρασε γλυκά τους συντρόφους του για την ονομαστική του εορτή. Άπαντες τα τίμησαν δεόντως.
Λάθος «κίνημα», σύντροφοι!
O Στέφανος Κασσελάκης κινδυνεύει να την ξαναπατήσει. Όσο ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πιστέψει ότι θα παραιτηθούν για χάρη του όλοι οι επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας προκειμένου να καπαρώσει ο ίδιος την κοινοβουλευτική έδρα του κόμματος. Στην παρούσα συγκυρία αρχίζει να ανησυχεί ότι δεν θα του βγει ο σχεδιασμός που είχε κάνει να βρει δέκα ανεξάρτητους βουλευτές, κυρίως προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σχηματίσει αυτοτελή Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την πολιτική του καθοδήγηση.Δύο από αυτούς, που του κάνουν νάζια και καμώματα, είναι οι Πέτρος Παππάς και Ράνια Θρασκιά, τους οποίους είχε συμπεριλάβει στο αρχικό του πλάνο ως βασικούς συντελεστές για τον σχηματισμό νέας ΚΟ. Οι Π. Παππάς και Ρ. Θρασκιά ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στο ΠΑΣΟΚ και να είναι υποψήφιοι στην Εκλογική Περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές δεν είχε και πολλά βαρβάτα ονόματα, καθώς αναγκάστηκε να είναι υποψήφιος ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο τέλος το ψηφοδέλτιο θα «μπλοκάρει» από συριζαίους.
«Συγγνώμη», χωρίς «αλλά»
Στο χθεσινό περιστατικό με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, ο οποίος αγόρευε σε επιτροπή της Βουλής μέσω βιντεοκλήσης ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, υπάρχει και μια άλλη είδηση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ίσως ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε με παρρησία δημοσίως «συγγνώμη», απαιτώντας και να του επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή. Με τη στάση του έσπασε μια αρνητική παράδοση για λογαριασμό του κόμματός του, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει σε άλλες αντιδράσεις. Βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαπιστωμένα έκαναν σφάλματα και σοβαρά λάθη, αντί να ζητάνε συγγνώμη έδιναν ρεσιτάλ αναισθησίας ή επιστράτευαν φτηνές δικαιολογίες με συμψηφισμούς της κακιάς ώρας. Ο Α. Παναγιωτόπουλος δεν φέρθηκε έτσι. Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τον στήσουμε στον τοίχο.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή