avatar

Κακά Κορίτσια
Μαρία Λεμονιά, Έλενα Καραμίχαλου

Ο "αστός του Κολωνακίου" Χαρίτσης και οι βολές για τους "εργατοπαππούδες" εκ των έσω - Παραδοχή ανικανότητας της αντιπολίτευσης η "εργαλειοποίηση" της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Αλάτι & Πιπέρι

Η παραπολιτική στήλη της Απογευματινής

alati_piperi

Σαν «αστός του Κολωνακίου» ο Χαρίτσης

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε µε αιχµηρό τρόπο µια δήλωση που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πως η επιστροφή στα χωριό προσφέρεται για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και µπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά σε επίπεδο οικονοµικού κόστους.

Σύµφωνα µε τον Α. Χαρίτση, µε αυτό που είπε ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και ότι δεν έχει «ιδέα ποια είναι η πραγµατικότητα στην ελληνική ύπαιθρο». Θα περίµενε κανείς από τον κ. Χαρίτση, που υποτίθεται είναι και βουλευτής επαρχίας, να µην αντιµετωπίζει ως «αστός του Κολωνακίου» την ελληνική περιφέρεια. Αλλά απέναντι σε αυτό που είπε ο Κ. Μητσοτάκης να υπερθεµατίσει και να προτείνει τη θεσµοθέτηση κινήτρων, ώστε χιλιάδες εργαζόµενοι του ιδιωτικού τοµέα να έχουν την ευκαιρία να εργάζονται εξ αποστάσεως, δίχως να υφίστανται εργοδοτικό εκφοβισµό ή να υπόκεινται στο καψόνι της φυσικής τους παρουσίας στον χώρο δουλειάς, ενώ κάλλιστα µπορεί να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες µέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Αλήθεια, ο κ. Χαρίτσης έχει σκεφτεί ποτέ ποιο είναι το κόστος ζωής για έναν εργαζόµενο στην Αθήνα; Εάν η ελληνική πολιτεία, στην οποία ως θεσµικός κοινοβουλευτικός παράγοντας ανήκει και ο ίδιος, υποχρέωνε, µε την παροχή κινήτρων, πολλές εταιρείες να «απελευθερώσουν» από τα δεσµά της καταναγκαστικής φυσικής παρουσίας στον χώρο δουλειάς τούς εργαζοµένους, τότε θα καταλάβαινε το νόηµα των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη.

Στην Αθήνα ένας εργαζόµενος, για να συντηρήσει ένα σπίτι, θέλει τουλάχιστον 800 ευρώ τον µήνα. Εάν ο ίδιος εργαζόµενος επέστρεφε στην επαρχία, τα 800 ευρώ θα του έµεναν στην τσέπη.

Βολές για τους «εργατοπαππούδες» εκ των έσω

Με αφορμή προηγούμενα σχόλιά μας για τους «εργατοπαππούδες» της ΓΣΕΕ πληροφορηθήκαμε ότι στην έκτακτη διαδικτυακή σύσκεψη που έκανε ο Γιάννης Παναγόπουλος με τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ την τελευταία ημέρα του 2024 υπήρξε ένας συνδικαλιστικής, ο Θ. Λεβέντης από τον ΟΣΕ, ο οποίος έθεσε θέμα ηλικιακής ανανέωσης της οργάνωσης. Δηλαδή ο άνθρωπος είπε το αυτονόητο: ότι δηλαδή μια κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση, όπως η ΓΣΕΕ, δεν μπορεί να εμπνεύσει το εργατικό κίνημα, όταν τα πρόσωπα που τη διοικούν έχουν θεμελιώσει δικαιώματα συνταξιοδότησης.

Εάν αύριο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δρομολογήσει αλλαγές στο Ασφαλιστικό και αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης με το επιχείρημα πως ένας άνθρωπος παραμένει ενεργός και δημιουργικός στα 65 και τα 70 του, ξέρετε ποιους θα φέρει ως παράδειγμα για να υλοποιήσει μια τέτοια αλλαγή; Τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, που είναι 70 ετών, και τη μισή διοίκηση της οργάνωσης, που είναι από 62 έως 67 ετών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας προκειμένου να στήσουν προξενιό με τη Νέα Αριστερά. Δηλαδή να προτείνουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας πρόσωπα που εγκατέλειψαν το κόμμα όταν έγινε αρχηγός ο Σ. Κασσελάκης. Από τον Ν. Βούτση μέχρι τον Γ. Δραγασάκη.

Δάσκαλε που δίδασκες…;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θ. Καράογλου διατύπωσε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 τη θέση ότι πρέπει να υπάρχει όριο στις θητείες των μελών του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ένας πολιτικός πρέπει να μην κάνει πάνω από τρεις θητείες ως βουλευτής. Εν τω μεταξύ ο ίδιος είναι βουλευτής τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως έχει ξεπεράσει το όριο που ζητά να μπει ως περιορισμός για τους πολιτικούς. Μήπως αυτό σημαίνει πως στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο ίδιος, αλλά θα παραδώσει τα ηνία σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο;

Παραδοχή ανικανότητας η «εργαλειοποίηση»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Καραμέρο, «μια προοδευτική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα τις ανάγκες της κοινωνίας».

Αλήθεια, τι πάει να πει «προοδευτική υποψηφιότητα»; Να προέρχεται κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ σημαίνει πως είναι ανοιχτόμυαλος δημοκράτης και βέρος προοδευτικός; Δηλαδή ο «μη προοδευτικός» Κωστής Στεφανόπουλος, που έχει αξιολογηθεί ως ένας αξιοσέβαστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν τίμησε με την παρουσία του το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα; . Αν θέλουν να «εργαλειοποιήσουν» την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ζητώντας να εκλεγεί στο συγκεκριμένο αξίωμα ένα πρόσωπο που θα κάνει «προοδευτική αντιπολίτευση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε παραδέχονται πως οι ίδιοι είναι ανίκανοι.


*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή