Καλή χρονιά με υγεία!
Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους με υγεία. Μία ευχή που αποδεικνύεται η καλύτερη στις μέρες μας. Από την πλευρά μας να ευχηθούμε βέβαια και καλές ειδήσεις, αλλά και πολλά και ενδιαφέροντα… παραπολιτικά.
Τα συλλυπητήρια της Γιάννας Αγγελοπούλου και τα σενάρια για την Προεδρία
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες για τον θάνατο του
Κώστα Σημίτη, από πολιτικά πρόσωπα και μη. Ας σταθούμε όμως σε μία, για μια «παράπλευρη» διάστασή της. Η
Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασε τον μεγάλο της σεβασμό και τα ειλικρινή της συλληπητήρια και τόνισε το εξής για τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό: «Μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει, παρ’ ότι γνώριζε ότι προερχόμουν και είχα υπηρετήσει ως βουλευτής άλλον πολιτικό χώρο, την αποστολή της διεκδίκησης των αγώνων και αργότερα, με δική του και πάλι πρόταση, την θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων». Πράγματι η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών, το 1989 και το 1990 και παραιτήθηκε λίγο αργότερα. Ωστόσο, ποτέ μέχρι τώρα, παρά το πλήθος των δημόσιων παρεμβάσεών της, δεν είχε αναφερθεί στη σύντομη αυτή κοινοβουλευτική της θητεία. Κάτι που εύλογα δημιουργεί την απορία μήπως η αναφορά αυτή σχετίζεται με κάποια σενάρια που τη θέλουν ως την υποψηφιότητα - έκπληξη για την
Προεδρία της Δημοκρατίας…
Η γκρίνια βουλευτών της ΝΔ για το τετραήμερο εθνικό πένθος
Δεν άρεσε μαθαίνουμε σε ορισμένους από τους γαλάζιους βουλευτές ότι κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ενώ βρήκαν και πολύ «θερμή» τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός. Σε ότι αφορά πάντως το τετραήμερο πένθος, να πούμε ότι το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί όταν πέθανε το 2017 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όπως και το 1996 με τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Όσο γιά τα θερμά λόγια που επέλεξε να αποχαιρετίσει τον πρώην πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι «ενοχληθέντες» έκαναν τη σύγκριση με την πολύ πιο συγκρατημένη δήλωση του Κώστα Καραμανλή. Βεβαίως ο κ Καραμανλής που αποκαλούσε τον Σημίτη «αρχιερέα» της διαπλοκής θα ήταν προφανως παράλογο αν έκανε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για κάποιους… Μικρότητες.
«Πηγαδάκι» Γεραπετρίτη με Θεοδωρικάκο
Τη δεύτερη μέρα του χρόνου, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, η συνήθως πολύβουη Βαλαωρίτου δεν είχε πολύ κόσμο. Για αυτό και τα μάτια των περαστικών έπεσαν σε δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Στο γνωστό Jimmy's, σε μια γωνιά προκειμένου να μιλήσουν με άνεση και χωρίς να τους ακούν, έπιναν τον καφέ τους και συζητούσαν επί ώρα ο υπουργός Εξωτερικών
Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης
Τάκης Θεοδωρικάκος. Για τους μυημένους στα κυβερνητικά παρασκήνια η συνάντηση των δύο έχει τα χαρακτηριστικά είδησης. Και τούτο διότι οι (παλιές) φήμες, από κάποιους «γαλάζιους» κακεντεχείς έλεγαν ότι δεν έχουν και την καλύτερη των σχέσεων. Επειδή όμως τα πολιτικά πράγματα δεν είναι ποτέ στατικά, φαίνεται ότι έχει αποκατάσταση η σχέση τους, εξ ου και η ζεστή συνάντηση που σας αποκαλύπτουμε.
Η Κατσέλη «παίζει» για πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία
Μαθαίνουμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες λένε ότι για την ώρα το μοναδικό όνομα που παίζει είναι αυτό της
Λουκας Κατσελη. Στην Κουμουνδουρου έχουν αποφασίσει πάντως να προτείνουν ενα πρόσωπο για την θέση του Προέδρου πριν ανοίξει ο πρωθυπουργός την συζήτηση για το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εμφανιστεί με άποψη δίνοντας στοιχεία για το πώς πρέπει να είναι ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου.
Η έκπληξη του υπουργείου Μετανάστευσης
Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών ανέδειξε τα υπουργεία που διαπρέπουν στην ποιότητα νομοθέτησης. Στην κορυφαία πεντάδα του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης βρίσκονται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (79,2/100), το υπουργείο Τουρισμού (77,3/100), το υπουργείο Ανάπτυξης (75,6/100), το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (74,3/100) και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (73,7/100). Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η επίδοσή του αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα λόγω της πολυπλοκότητας και της ευαισθησίας του αντικειμένου του. Η διαχείριση της μετανάστευσης απαιτεί την ταυτόχρονη επίτευξη πολλαπλών στόχων: την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, τη διατήρηση κοινωνικής συνοχής και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, το υπουργείο δρα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με απρόβλεπτες προκλήσεις, όπως οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές και οι διεθνείς κρίσεις. Το γεγονός ότι σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις που συνδυάζουν σταθερότητα και ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συνιστά αναμφίβολα ένα σπουδαίο επίτευγμα.
Επίσκεψη στις Βρυξέλλες για τους Έλληνες εισαγγελείς
Από τις 19 μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου 18 μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρόσκληση ελλήνων ευρωβουλευτών. Η επίσκεψη των 18 εισαγγελέων θα πραγματοποιηθεί με κάλυψη των εξόδων μετάβασης και διαμονής σε δίκλινα δωμάτια, αναχώρηση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για Βρυξέλλες και επιστροφή στο ίδιο αεροδρόμιο. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που οι δηλώσεις συμμετοχής υπερβαίνουν τις 18, τότε, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.