Οι 4 «σημιτοφύλακες» της Θεσσαλονίκης

Δεν είχε πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη αποθανών χτες Κώστας Σημίτης. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ ήταν η πολιτική έδρα του Άκη Τσοχατζόπουλου και των «προεδρικών» και έτσι το εκσυγχρονιστικό μπλοκ ήταν εμφανώς αδύναμο στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χρόνια της οκταετίας Σημίτη ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε επισκεφτεί ποτέ τα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ που ήταν κάτω από την πλήρη επιρροή του Άκη.

Έτσι οι θεωρούμενοι κοντά του ήταν μια τετράδα στελεχών που αποτελούσαν τους σωματοφύλακες (για άλλους «σημιτοφύλακες») του εκσυγχρονισμού στη Θεσσαλονίκη: ο Δημήτρης Κατσαντώνης, σήμερα πολιτικός αναλυτής και τότε γενικός διευθυντής στην ΕΡΤ-3, ο εκπαιδευτικός και μετέπειτα βουλευτής Νίκος Γκεσούλης, ο Λάζαρος Αγγέλου που ήταν «σημιτοφύλακας» εντός του τοπικού κόμματος και στην αρχή ο δικηγόρος και μετέπειτα βουλευτής Χάρης Καστανίδης. Κοντά σε αυτούς θα πρέπει να βάλουμε και τον Μακεδόνα Γιώργο Πασχαλίδη, που διετέλεσε ένας εκ των βασικών πυλώνων του εκσυγχρονισμού στη Βόρεια Ελλάδα, αν και δεν μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει Θεσσαλονικιό.



Μια ιστορία στη ΔΕΘ του 1999

Τώρα σε επίπεδο κυβερνητικό το παιχνίδι στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης επί Σημίτη έκαναν εκείνα τα χρόνια η Βάσω Παπανδρέου και ο Κώστας Λαλιώτης. Και με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα τότε δεν έβγαιναν έτσι όπως τα έχει υπολογίσει ο πρωθυπουργός, είτε αυτό αφορούσε την Εγνατία οδό (κυρίως) είτε το μετρό της Θεσσαλονίκης, οι εντάσεις που είχε με την πόλη ήταν πολλές.

simitis_deth


Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1999 όταν ο Σημίτης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση. Τότε λίγο πριν από την ομιλία του πραγματοποιούνταν η περιβόητη σύσκεψη με τους φορείς της πόλης, στην οποία συζητούνταν τα τοπικά ζητήματα. Και επειδή η πρόοδος στα έργα ήταν τότε μηδαμινή, σε εκείνη την περιβόητη συνάντηση έγινε το εξής απίθανο: οι φορείς της πόλης παρέδωσαν στον πρωθυπουργό το ίδιο υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους που τού είχαν παραδώσει και την προηγούμενη χρονιά! Ως δείγμα ότι τίποτα δεν είχε υποχωρήσει.



Το κουτάλι, ο Σημίτης και ο Ανδρέας

Πάντως επειδή πολλά ακούγονται για τις σχέσεις του Σημίτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις κόντρες που είχαν οι δύο, θα σας μεταφέρουμε μια ιστορία που μας διηγήθηκε χθες στέλεχος που βρισκόταν κοντά στον Κώστα Σημίτη από τα χρόνια του 1989. Τότε που όλη η Ελλάδα συζητούσε για το σκάνδαλο Κοσκωτά και τα χρήματα του υποτίθεται ότι είχε πάρει από τον επιχειρηματία ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Σε μια τέτοια συνάντηση λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη ο Σημίτης είχε ερωτηθεί από κάποιο μέλος της μικρής ομήγυρης σε μια ταβέρνα στην πλατεία Ναυαρίνου τι γνώμη έχει για τον Αντρέα. «Τι λες; Πήρε λεφτά ο Ανδρέας;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε και το οποίο έκανε έξαλλο τον Σημίτη. «Ο Αντρέας; Λεφτά; Ποτέ» είπε, εμφανώς θυμωμένος και με το κουτάλι να προσγειώνεται με δύναμη πάνω στο πιάτο του. Αυτά από τις θεσσαλονιώτικες ιστορίες του ΠΑΣΟΚ.


simitis_andreas

Οι υπερωρίες στη Βουλή του Καλαφάτη

Ακούραστος και εργατικός ακόμα και τις εορταστικές ημέρες αποδείχτηκε ο Σταύρος Καλαφάτης. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας εθεάθη στους διαδρόμους της Βουλής και στο γραφείο του την Παρασκευή και ενώ το ημερολόγιο έδειχνε 3 Ιανουαρίου και στο κοινοβούλιο κυκλοφορούσαν μόνο οι φύλακες. «Τέτοιες μέρες μπορώ στη Βουλή να δουλέψω απερίσκεπτος και με αποτέλεσμα», ακούστηκε να λέει ο θεσσαλονικιός βουλευτής. Που φαίνεται ότι δεν κοιτάει το ημερολόγιο, όταν πρόκειται για την ατζέντα και το προγραμματισμό των εργασιών της βουλής.



Βαλίτσες για τις ΗΠΑ

Τις βαλίτσες της για τις ΗΠΑ ετοιμάζει η νεαρή βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Η θεσσαλονικιά κοινοβουλευτικός θα ταξιδέψει υπερατλαντικά, καθώς για περίπου δυόμισι εβδομάδες είναι προσκαλεσμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα για νέους ευρωπαίους πολιτικούς στο οποίο έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν και άλλοι Έλληνες βουλευτές. Μια σημαντική εμπειρία για την νέα βουλευτίνα, με την οποία αναμένεται να διευρύνει τους πολιτικούς της ορίζοντες.