Σαν σήμερα ο Μητσοτάκης έφερε τη ΝΔ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα θα ξεκινήσω φρεσκάροντας τη μνήμη μας. Στις 10 Ιανουαρίου 2016, ο
Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε με 52,43% έναντι 47,57% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου του ίδιου έτους τα «Παραπολιτικά» δημοσιεύουν την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές και η ΝΔ αποκτά για πρώτη φορά προβάδισμα και μάλιστα 3,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 23,6% έναντι 19,9%. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει εννιά ολόκληρα χρόνια και αυτό το προβάδισμα δεν το έχει χάσει ποτέ, ούτε σε μία δημοσκόπηση. Κι αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Οι πρώτες μουρμούρες γιατί δεν συνεδριάζουν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ
Μπορεί ο θάνατος του Κώστα Σημίτη να ένωσε προσωρινά το «όλον ΠΑΣΟΚ», ωστόσο οι υπόγειες μουρμούρες, κυρίως από τα στρατόπεδα των εσωκομματικών αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του περασμένου χρόνου, ξεκίνησαν ήδη για την ανυπαρξία λειτουργίας των οργάνων.
Το λεγόμενο Πολιτικό Κέντρο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με προοπτική να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία, αφού πέρασε πολύ γρήγορα στο zoom, έχει να συνεδριάσει περισσότερο από έναν μήνα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για το θεσμικό όργανο, που είναι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο έχει να συνεδριάσει μήνες ολόκληρους.
Σύντομα ενδεχομένως να αρχίσουν και οι δημόσιες αναφορές στο θέμα από στελέχη του κόμματος.
Η Μαρία Όλσον θα ασκεί καθήκοντα πρέσβειρας μέχρι την έλευση της Γκιλφόιλ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, όπως μαθαίνουμε, θα έρθει στην Αθήνα μάλλον μετά το Πάσχα. Πρέπει να μεσολαβήσει η διαδικασία έγκρισης του ορισμού της από το Κογκρέσο, που συνήθως παίρνει καιρό. Στις 20 Ιανουαρίου, όμως, όπως σας ενημερώσαμε από αυτή εδώ τη στήλη χθες, ο Τζορτζ Τσούνης αποχωρεί υποχρεωτικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η
πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα μείνει ακέφαλη για τρεις μήνες. Καθήκοντα πρέσβη για όλο αυτό το διάστημα θα εκτελεί η Μαρία Όλσον, επιτετραμμένη στην πρεσβεία και ουσιαστικά την τελευταία διετία το νούμερο 2 αυτής. Είναι διπλωμάτης καριέρας, που εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1998 και έχει θητεύσει στη Ρωσία, την Ιορδανία, τη Συρία και το Μπουρούντι. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες αποστολές στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της διευθύντριας του Γραφείου Νοτίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Αρνητική έκπληξη το βίντεο Κασσελάκη μετά την κηδεία Σημίτη
Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε ακόμα και σε στελέχη που πρόσκεινται στο κόμμα Κασσελάκη το γεγονός ότι λίγα λεπτά μετά την ταφή του
Κώστα Σημίτη ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας ανέβασε ένα βίντεο με το οποίο καταφερόταν εναντίον όλων των πολιτικών, τονίζοντας οτι η γενιά του δεν ξεχνάει για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι έφυγε στο εξωτερικό. Με λίγα λόγια, ο
Στέφανος Κασσελάκης ήθελε με έναν θορυβώδη τρόπο να εκμεταλλευτεί τον θάνατο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας με τον τρόπο του την περίοδο Σημίτη. Παράλληλα, όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να πετάξει τα βέλη του και σε όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας -και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ- που βρέθηκε στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, ενώ αυτός κάνει… αντίσταση.
Το λάθος Παπανδρέου να απουσιάζει από την κηδεία Σημίτη
Αλγεινή εντύπωση αλλά και σωρεία σχολίων προκάλεσε επίσης η απουσία του πρώην πρωθυπουργού
Γιώργου Παπανδρέου από την κηδεία του Κώστα Σημίτη. Για την ιστορία, ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν σε ταξίδι στην Κίνα και ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης μέσω του Facebook ότι θα απουσίαζε. Μάλιστα, πολλοί σχολίασαν με σκωπτικό τρόπο ότι… δεν υπήρχε πτήση από το Πεκίνο για Αθήνα προκειμένου να κλείσει εισιτήριο, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι… μάλλον ήταν πιο σημαντική η παρουσία του στην Κίνα από την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού.
Στην Αμερική δίνουν μαθήματα πολιτικού πολιτισμού, στην Αθήνα όχι…
Και για να παραμείνουμε στα της κηδείας του Κώστα Σημίτη, πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν μέσω των social media και την απουσία των πρώην πρωθυπουργών
Κώστα Καραμανλή και
Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας
Προκόπη Παυλόπουλου, κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικού πολιτισμού. Για την ιστορία χθες τελέστηκε η κηδεία του 39ου προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ. Το «παρών» έδωσαν και οι πέντε διατελέσαντες προέδροι που βρίσκονται εν ζωή, δίνοντας μαθήματα πολιτικού πολιτισμού.
Και ο "φύλακας άγγελος" του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μητρόπολη
Και μία σημαντική διαπίστωση: μεταξύ των ανθρώπων που έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του Κώστα Σημίτη ήταν και ο «φύλακας άγγελος» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μανούσος Γρυλλάκης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη στην Αθήνα προκειμένου να αποδώσει φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό.
Με το "καλημέρα" ερώτηση για τα ασφάλιστρα από το ΠΑΣΟΚ
Με την πρώτη «καλημέρα» σήμερα ρίχνουν στο ΠΑΣΟΚ την ερώτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας. Το ζήτημα που αναδείχθηκε από τη Μιλένα Αποστολάκη επιθυμούν να το τρέξουν στο ΠΑΣΟΚ άμεσα, μετά το 4ήμερο πένθος για τον Κώστα Σημίτη. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ακούσει τα «καμπανάκια» για το θέμα και ετοιμάζεται να πάρει πρωτοβουλίες. Στόχος του
Νίκου Ανδρουλάκη είναι να δείξει ότι το Μαξίμου σέρνεται πίσω από τις δικές του πρωτοβουλίες με την ίδια στρατηγική που ακολούθησε και για τις τράπεζες στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πέμπτης, το ΠΑΣΟΚ θα κατέθετε την ερώτηση ακριβώς στις 09:30 την Παρασκευή.
Ενστάσεις των ποινικολόγων
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων στις παρατηρήσεις της για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών» και άλλες διατάξεις εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Συγκεκριμένα, οι ποινικολόγοι επισημαίνουν ότι «η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι έντονα τιμωρητική και αναμένεται να οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμη αύξηση του αριθμού των υποδίκων και καταδίκων στα ήδη υπερ-κορεσμένα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας». Επιπλέον, μεταξύ πολλών, οι ποινικολόγοι τονίζουν επίσης ότι το νομοσχέδιο «διακηρύσσει τον «θυματόφιλο» προσανατολισμό του εισάγοντας εξαιρετικό δίκαιο που περιορίζει δραστικά θεμελιώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου, τον οποίον αντιμετωπίζει εν πολλοίς ως αποδεδειγμένο «δράστη» του αδικήματος που του αποδίδεται. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αποκλίνουν ουσιωδώς από κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα και στα διεθνή κείμενα (ΕΣΔΑ, ΧΘΔΕΕ, ΔΣΑΠΔ) κεφαλαιώδεις αρχές του φιλελεύθερου ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου (τεκμήριο αθωότητας, αναλογικότητα και εξατομίκευση της ποινής, δικαίωμα αποτελεσματικής υπερασπίσεως, επιβολή προσωρινής κράτησης μόνον ως έσχατου μέσου διασφάλισης των σκοπών της δίκης, κ.ά.) συνιστούν επικίνδυνη δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση, ενώ η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 επιχειρείται με πλημμελή και άτεχνο τρόπο».