Ο σιωπών Βενιζέλος και τα σενάρια

Η σιωπή του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι αυτή που καθιστά υπαρκτό το σενάριο να είναι αυτός η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όσοι λοιπόν ποντάρουν τα λεφτά τους στον κ. Βενιζέλο, το κάνουν με βάση το εξής σκεπτικό: «Εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν θα άφηνε να “παίζει” το όνομά του, αλλά θα ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και αυτό γιατί θα συνιστούσε άδειασμα για τον ίδιο οποιαδήποτε άλλη επιλογή». Πάντως, όσοι δίνουν αυτή την ερμηνεία στη σιωπή Βενιζέλου καλό θα είναι να θυμηθούν ότι υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο με πρόσωπα που περίμεναν να τιμηθούν με το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, έχοντας μάλιστα λάβει και σχετικές διαβεβαιώσεις από αξιόπιστες πηγές, αλλά στο τέλος έμειναν με τη χαρά. Θυμηθείτε το 2015 ποιος προοριζόταν για τη θέση του Προκόπη Παυλόπουλου.


Πρόεδρο ψάχνουµε, όχι επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Καλώς ή κακώς, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πρόσωπο που θα τιµήσει το αξίωµα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας τον έχει η κυβερνώσα παράταξη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τις δικές του αποφάσεις εξαρτάται ποιος θα εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωµα της χώρας. Μέχρι στιγµής τουλάχιστον, ο µόνος που δεν επιδεικνύει «θεσµική επιπολαιότητα» είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν βλέπει την όλη διαδικασία ως πεδίο για να λύσουν τα υπαρξιακά τους προβλήµατα οι λεγόµενες προοδευτικές δυνάµεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ µε εντελώς απροκάλυπτο τρόπο δηλώνουν ότι η επιλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας µπορεί να λειτουργήσει ως «εργαλείο» συµπόρευσης των προοδευτικών δυνάµεων απέναντι στην κυβέρνηση της Ν∆. Εάν αυτός είναι ο πόνος τους και ο καηµός τους, για ποιο λόγο δεν προτείνουν τη Λούκα Κατσέλη για τη θέση της επικεφαλής µιας εκλογικής συµµαχίας των δυνάµεων της Κεντροαριστεράς; Επίσης, ο κίνδυνος η υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη να έχει την ίδια τύχη µε αυτή του Χρήστου Ράµµου είναι ορατός. Και ας πιστεύουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Ν. Ανδρουλάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να τη στηρίξει.

Αλλά και η Νέα Αριστερά, τουλάχιστον µε αυτά που µάθαµε από την επικοινωνία του Σωκράτη Φάμελλου µε τον Αλέξη Χαρίτση, δεν πρόκειται να συνδέσει µια θετική ψήφο προς τη Λούκα Κατσέλη µε τις πολιτικές εξελίξεις. Αφήστε δε που ο Αλ. Χαρίτσης την είπε χθες στον Σ. Φάµελλο, υπενθυµίζοντάς του πως «όταν εµείς προτείναµε τον Χ. Ράµµο για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, µας λέγατε να περιµένουµε πρώτα τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε και με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να την ενημερώσει για την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως, η κυρία Κωνσταντοπούλου μέχρι πρότινος έκανε τα τηλεφωνήματά της για την προώθηση της υποψηφιότητας του πατέρα της.


Πόσο... πιο χαμηλά;

Μόλις χθες πήρα χαμπάρι ότι δύο τεράστιες προσωπικότητες της ελληνικής σόουμπιζ, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαπρέψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένθερμοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και φανατικοί πολέμιοι της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο των ψυχαγωγικών εκπομπών. Οι Νίκος Μουρατίδης και Άντζυ Σαμίου δεν διαφώνησαν για το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων, μήτε για τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Στέφανο Κασσελάκη. Διασταύρωσαν τα ξίφη τους δημοσίως για ένα ζήτημα που βασάνιζε την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Από τότε που η Άντζυ Σαμίου μεσουρανούσε στη νυχτερινή Αθήνα με το σουξέ «πιο χαμηλά, πιο χαμηλά» και ο Νίκος Μουρατίδης έβγαζε ως μάνατζερ νέους τραγουδιστές στο προσκήνιο. Το επίδικο της όλης φασαρίας ήταν εάν η Άντζυ Σαμίου όταν έβγαινε στην πίστα φορούσε ή όχι εσώρουχο. Σύμφωνα με τον Ν. Μουρατίδη, η ίδια φέρεται να του είχε εκμυστηρευτεί ότι εμφανιζόταν στην πίστα όπως μπήκε στην κολυμβήθρα για να βαπτισθεί, ώστε να παίρνουν μάτι οι θαμώνες. Άμεση ήταν η απάντηση της Ά. Σαμίου, η οποία διέψευσε τον Ν. Μουρατίδη, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε τέτοιος δόλος στις προκλητικές της εμφανίσεις.


Η εκλεκτή του Τσίπρα

Όταν ακούστηκαν για την Προεδρία της Δημοκρατίας τα ονόματα των Γιάννη Στουρνάρα και Λουκά Παπαδήμου, στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βγει στα κεραμίδια και έσκουζαν ότι δεν είναι δυνατόν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα να πάει ένας τραπεζίτης. Εν τω μεταξύ, τώρα προτείνουν για την ίδια θέση ένα πρόσωπο που στον χώρο των τραπεζών και της οικονομίας έχει μεγαλύτερη δικτύωση από τους προαναφερθέντες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, με πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκαναν τα πάντα για να απαλλαγούν από τον Γ. Στουρνάρα. Τότε οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πρόσωπο που ήθελε να βάλει στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ο Αλ. Τσίπρας ήταν η Λούκα Κατσέλη.