Η επιλεκτική αµνησία του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΠΑΣΟΚικές συζητήσεις περί συνεργασιών και το "ευρωπαϊκό προφίλ" που επιχειρεί να οικοδομήσει ο Κασσελάκης
Αλάτι & Πιπέρι
Η παραπολιτική στήλη της Απογευματινής
Επιλεκτική αµνησία, η ανίατη ασθένεια για τον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε τους συµφέρει, γυρίζουν τον χρόνο πίσω. Όταν όµως δεν τους βολεύει, πετάνε την µπάλα στην κερκίδα, απαξιώνοντας την αναδροµή στο παρελθόν. Για παράδειγµα: Η Κουµουνδούρου εδώ και µέρες συζητά να οργανώσει µια εκδήλωση, για να τιµήσει την επέτειο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2015.
Προχθές, όµως, όταν η καλή συνάδελφος Εύα Αντωνοπούλου φιλοξένησε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN τον Σωκράτη Φάµελλο και τον ρώτησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει τον νόµο για τα «κόκκινα» δάνεια που έφερε την υπογραφή της Λ. Κατσέλη, την οποία σήµερα προτείνει για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Σ. Φάµελλος: Πριν πόσα χρόνια, κυρία Αντωνοπούλου; Εύα Αντωνοπούλου: Πριν πολλά.
Σ.Φ.: Εγώ θέλω να σας πω ότι, πράγµατι, υπήρχε µια συζήτηση τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή να γυρίσουµε πριν από δέκα χρόνια, για να ψάξουµε το προπατορικό αµάρτηµα του ΣΥΡΙΖΑ;
Εύα Α.: Ναι, ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ η κυρία Κατσέλη τότε.
Σ.Φ.: Εγώ λέω ακόµα και αν είχε γίνει λάθος τότε, που δεν θέλω να το συζητήσουµε τώρα, είναι κακό που τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει κάτι που υπερβαίνει τα κοµµατικά όρια; Και διορθώνει και πιθανά λάθη που γίνανε; Λέω ένα παράδειγµα.
Γιατί δεν τον στήριξαν τότε;
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και πολλά στελέχη του κόμματος, τα οποία επιδόθηκαν σε ακραίες επιθέσεις εναντίον του Κ. Τασούλα, η ΝΔ -διά του κυβερνητικού της εκπροσώπου, Π. Μαρινάκημίλησε με σεβασμό και εκτίμηση για τον προτεινόμενο από τη Χαριλάου Τρικούπη υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Α. Γιαννίτση. «Είναι ένα πρόσωπο το οποίο σεβόμαστε για την πολιτική του διαδρομή», ανέφερε στον Σκάι, υπενθυμίζοντας τι τράβηξε ο Α. Γιαννίτσης απ’ το ίδιο του το κόμμα, όταν ως υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη αποπειράθηκε να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό.
«Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το πρόσωπο έχει η επιχειρηματολογία του κυρίου Ανδρουλάκη, γιατί πράγματι ο κύριος Γιαννίτσης είχε όλες τις καλές προθέσεις να κάνει μία σημαντική μεταρρύθμιση και, όπως είπε ο κύριος Ανδρουλάκης, κάποιοι την ανέτρεψαν αυτή τη μεταρρύθμιση. Μόνο που αυτοί οι κάποιοι ήταν το κόμμα του, ήταν το ΠΑΣΟΚ, άρα νομίζω ότι περισσότερη αξία είχε ο κύριος Γιαννίτσης να είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 παρά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2025», παρατήρησε ο Π. Μαρινάκης.
Στο ΠΑΣΟΚ έκαναν πώς και πώς να εδραιώσουν το αφήγημα περί «πολιτικής αυτονομίας» και τώρα έχουν μπλέξει τα μπούτια τους, ανοίγοντας συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει βάθος ο γαλάζιος πάγκος;
Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 ρωτήθηκε για το εάν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δει και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: «Δεν μπορώ να πω αν θα πρέπει ή όχι ο πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό. Μπορώ όμως να πω ότι η ΚΟ της ΝΔ διαθέτει εξαιρετικό πάγκο» ήταν η απάντηση του Μακάριου. Βέβαια, μένει να δούμε, εάν αυτοί που βρίσκονται στον πάγκο θα προέρχονται από τις… ακαδημίες της ΝΔ ή θα είναι μεταγραφές από άλλους πολιτικούς χώρους.
Ευρω-Στέφανος
Ευρωπαϊκό προφίλ» επιχειρεί να οικοδομήσει ο Στ. Κασσελάκης, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους από την οικογένεια των Δημοκρατικών. Έτσι λοιπόν -κατόπιν πρόσκλησης- ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, όπου και θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Sandro Gozi, ευρωβουλευτή και γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (μέλος του Renew Europe), καθώς και τον Maxime Prévot, πρόεδρο του βελγικού κόμματος Les Engagés.
Όπως αναφέρεται, «οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που αφορούν την προώθηση προοδευτικών πολιτικών και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θεωρείται σημαντικός σταθμός για την ενδυνάμωση του Κινήματος Δημοκρατίας στην ε υρωπαϊκή πολιτική σκηνή».