Πώς σχολίασαν βουλευτές της ΝΔ τη νέα παρέμβαση Καραμανλή

Αρνητικά σχολίαζαν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ σε πολιτικοδημοσιογραφικό πηγαδάκι χθες τη νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας σκωπτικά πως «ό,τι θυμάται χαίρεται», επισημαίνονται ότι δεν έχουν κανένα νόημα οι αιχμές του πρώην πρωθυπουργού «από την στιγμή που έχει μπεί ουσιαστικά τέλος στον ελληνοτουρκικό διάλογο». Άλλοι, μάλιστα, εξέφραζαν απορία για το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει τις αιχμές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, τονίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο ο Καραμανλής απομακρύνεται πλέον από τον κόσμο της ΝΔ». Για την ιστορία ο Κώστας Καραμανλής, έκανε νέα κοινή εμφάνιση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη. Ο κ. Καραμανλής απέκρουσε τα περί «σχολής της ακινησίας» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών και αντέτεινε ότι «πρωτοβουλίες και κινητικότητα δεν συνιστούν οι υποχωρήσεις σε ζωτικά μας συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα» και ότι: «Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις». Αναφέρθηκε και στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, λέγοντας: «Κάποιοι πάλι λένε για συνεκμετάλλευση. Αλλά συνεκμετάλλευση πού; Σε όλο το Αιγαίο;».



Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Αλλαγή σκυτάλης πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Τάσος Χατζηβασιλείου ορκίστηκε υφυπουργός, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, στη θέση του Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα για προσωπικούς λόγους και θα παραμείνει άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εξωστρέφειας. Η ορκωμοσία του βουλευτή Σερρών έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πολιτικός προϊστάμενος του χαρτοφυλακίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ευχαρίστησε τον κ. Φραγκογιάννη για τη συνεργασία τους και έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που εισέφερε στο υπουργείο Εξωτερικών με την ιδιαίτερη ευφυΐα του, τη μεγάλη τεχνογνωσία του και την αφοσίωσή του. «Ο Τάσος Χατζηβασιλείου θα κληθεί να υπηρετήσει σε έναν ρόλο ο οποίος δεν του είναι καθόλου άγνωστος. Βαθύτατος γνώστης της εξωτερικής πολιτικής, καλείται να υπηρετήσει ένα πήχυ, ο οποίος είναι εξαιρετικά υψηλός. Είμαι απολύτως βεβαίως ότι θα συνεχίσει και θα εμβαθύνει το έργο του Κώστα Φραγκογιάννη στην υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην υπηρεσία της πατρίδας», είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών. Τον βουλευτή Σερρών καλωσόρισε και ο κ. Φραγκογιάννης, λέγοντας πως δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος για να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο, και δήλωσε πως είναι στη διάθεσή του σε ό,τι χρειαστεί. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για την επιλογή και δεσμεύτηκε να εργαστεί σκληρά για τη συνέχιση της στρατηγικής που χάραξε ο απερχόμενος υφυπουργός.



Κοίτασμα στην Ελλάδα ανάλογο με το Ζορ, το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Το αμερικανικό ενδιαφέρον, μέσω του κολοσσού της Chevron, για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, άναψε χθες ζωηρές συζητήσεις και αναζωπύρωσε τις ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας. Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που εμπλέκονται στην έρευνα τηρούν σιγή ιχθύος - πλην των επίσημων και τυπικών ανακοινώσεων όπως η χθεσινή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο βυθός της νοτιοδυτικής Ελλάδας κρύβει πλούσια κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες, τα οποία θα μπορέσει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, μάλιστα – που βέβαια δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ακόμα – κάνουν λόγο για κοίτασμα όχι ισάξιο, αλλά ανάλογο με το Ζορ, το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, που αυτή τη στιγμή θεωρείται το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο.



Παράπονα για κορυφαίο υπουργικό γραφείο

Γκρίνιες πολλές μαθαίνουμε πως έχουν συγκεντρωθεί από βουλευτές της ΝΔ και στελέχη του κόμματος για την αδυναμία συνεννόησης με το γραφείο μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Η πρόσβαση είναι δύσκολη και ακομα πιό δύσκολη η προσπάθεια να λυθούν ζητήματα κάθε λογής. Το ενδιαφέρον είναι ότι παράπονα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν όχι μόνο από «γαλάζιους» αξιωματούχους, αλλά και από ανθρώπους φορέων που το αντικείμενο τους σχετίζεται περισσότερο η λιγότερο με το αντικείμενο του συγκεκριμένου υπουργείου.



Ο Αποστολάκης σκέφτεται να ψηφίσει Γαννίτση

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραπέμπει η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον Στέφανο Κασσελάκη, στο εγχείρημα του Κινήματος Δημοκρατίας, στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές που ακόμα δεν έχουν συγκροτήσει Κ.Ο καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός, να τείνουν προς τη λύση του «παρών». Παράλληλα, παραμένει γρίφος η στάση του ναυάρχου Αποστολάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί. Μάλιστα δεν αποκλείεται να τον δούμε να κάνει την έκπληξη και να στηρίζει την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ακόμα έναν πονοκέφαλο στον κ. Κασσελάκη.



Αρχικά μηνύματα για τήρηση της «γραμμής» από Ανδρουλάκη και μετά διαγραφές…

Στη συμφωνία κορυφής που έκαναν όλοι και όλες οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, περί αυτόνομης πορείας θα αναφέρεται από εδώ και πέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να σταματήσουν οι παραφωνίες για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αριστεράς. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θα δείξει ότι βρίσκονται εκτός γραμμής, χωρίς να τηρούν όσα συμφώνησαν όσοι εκπέμπουν αντίθετα μηνύματα. Προς το παρόν θα μείνει σε αυτή την καθαρή προειδοποίηση. Έπειτα θα ακολουθήσουν διαγραφές αν γίνουν ανάλογες δηλώσεις που θα δίνουν πατήματα στη ΝΔ.