Καλές ειδήσεις για τη Θεσσαλονίκηέφεραν οι τελευταίες ημέρες. Που δείχνουν ότι και το 2025 η χρονιά θα είναι καλή για την πόλη. Το πρώτο θετικό νέο αφορά στην εκπαίδευση και ακούστηκε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση για την ίδρυση του δικτύου των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων. Είκοσι δύο σχολεία ανακοινώθηκαν, από τα οποία τα 4 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες κοινωνικές οικονομικές προκλήσεις. Δύο στεγάζονται στην Ξηροκρήνη και πρόκειται για το 12ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 16ο λύκειο Θεσσαλονίκης, ενώ τα άλλα δύο είναι στον Εύοσμο. Πρόκειται για το 6ο γυμνάσιο Ευόσμου και το 3ο λύκειο. Τις εξαγγελίες χαιρέτησαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης όσο και ο δήμαρχος του Κορδελιού Ευόσμου Λεφτέρης Αλεξανδρίδης. Είπαμε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει πολύ την ανάπτυξη στα δυτικά.
Μπουλντόζες το 2026 στη ΔΕΘ
Η δεύτερη καλή είδηση των ημερών έχει να κάνει με την ανάπλαση της ΔΕΘ, που αν θυμάστε καλά ήταν ένα από τα 6 βασικά ζητήματα των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Τάσος Τζήκας στο τέλος του 2026 αναμένεται να εγκατασταθεί στον χώρο η κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία θα υλοποιήσει το σύνολο του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo, που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης και να φέρει νέο αέρα στον εκθεσιακό φορέα.
Όπως τόνισε ο κ. Τζήκας «η ανάπλαση της ΔΕΘ, που αποτελεί στοίχημα για την πόλη προχωρά, είμαστε στη διαδικασία της δημοπράτησης των τευχών για να τρέξει ο διαγωνισμός. Στόχος είναι στο τέλος του 2026 να εγκατασταθεί η κατασκευάστρια εταιρεία που θα υλοποιήσει το έργο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 120 θα δοθούν από την πολιτεία».
Το λογότυπο άρεσε
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια της ΔΕΘ -Ηelexpo, που συμπληρώνονται το 2026. Σε αντίθεση με το τι είχε συμβεί με το λογότυπο του μετρό Θεσσαλονίκης η πρόταση πέρασε χωρίς αντιδράσεις και μάλλον άρεσε. Ίσως και γιατί το φιλοτέχνησαν τρία νέα παιδιά από το τμήμα Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και μια σπουδάστρια στη σχολή γραφιστικής του ΙΕΚ Δέλτα.
Φιλίες και συμπάθειες
Όλα αυτά σε μια εκδήλωση, στην οποία είχε σημασία και η ταξιθεσία. Στο που κάθισαν δηλαδή, οι πολιτικοί. Στο ένα τραπέζι εθεάθησαν ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κώστας Γκιουλέκας και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μελίνα Δερμεντζοπούλου, μαζί με τον συντονιστή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιάννη Παπαγεωργίου, ο οποίος εσχάτως δέχεται μερικά βελάκια από του γαλάζιους βουλευτές της Θεσσαλονίκης για την υπερδραστηριότητά του, καθώς επιθυμεί στις επόμενες εκλογές να είναι στη βουλευτική λίστα. Αντίστοιχα στη διπλανή ροτόντα ήταν ο Διαμαντής Γκολιδάκης και ο Θόδωρος Καράογλου, ενώ σε ένα τρίτο τραπέζι είχε πάρει θέση η γαλάζια βουλευτής Επικρατείας Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Όλα αυτά για όσους γνωρίζουν τις φιλίες, τι συμπάθειες και τις μικροκοντρίτσες της Θεσσαλονίκης είναι απολύτως φυσιολογικά.
«Όργωσε» το Κιλκίς η Σώκου
Μένουμε στα του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, όπου την ορχήστρα διευθύνει ο διευθυντής του Μιχάλης Μπεκίρης, με τους συντονιστές να είναι δύο. Ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει την ευθύνη της Θεσσαλονίκης και η Έλενα Σώκου, που κινείται πιο πολύ στην περιφέρεια. Η τελευταία τη Δευτέρα που μας πέρασε κυριολεκτικά «όργωσε» όλο το Κιλκίς, κάνοντας επισκέψεις σε φορείς και συλλόγους και βλέποντας από κοντά διάφορες δράσεις. Δείχνοντας πώς αντέχει στο τρέξιμο (παρά τα τακούνια που συνήθως φορά), αλλά και ότι κινείται άνετα σε κύκλους που είναι σχεδόν απόλυτα ανδροκρατούμενοι.