Αποτελεί δημιούργημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και βρέθηκε πριν από λίγες ώρες στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για κοινωνικό ρομπότ, το οποίο αποτελεί δημιούργημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αναπτύχθηκε προκειμένου να υποστηρίζει τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, και «πήγε» στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Στράτου Σιμόπουλου.
Ακούει στο όνομα Μαργαρίτα ή Daisy, στα αγγλικά, και έχει δημιουργηθεί στα παστέλ χρώματα του σιέλ και του μοβ. Έχει πέταλα, μαλακά σαν μαξιλάρι, κι ένα «προσωπάκι» άλλοτε χαμογελαστό κι άλλοτε σοβαρό.
Η έκφρασή της εξαρτάται από τα συναισθήματα που θέλει κάθε φορά να εκφράσει.
Η ιστορία του κοινωνικού ρομπότ
Το κοινωνικό ρομπότ Μαργαρίτα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το «Εργαστήριο Lires» του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να υποστηρίζει τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού.
Η Μαργαρίτα, που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, μιλάει και τα πέταλα της κινούνται ενώ μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο βοηθό ενός εκπαιδευτή, θεραπευτή ή γιατρού στην προσπάθεια να προσεγγίσει ένα παιδί με αυτισμό και να το βοηθήσει να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες που θα του φανούν χρήσιμες μεγαλώνοντας.