Και πολιτιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη «Συνεργασία για την ανθεκτικότητα» με στόχο τη στήριξη του πολιτιστικού τομέα της Ουκρανίας, η οποία διοργανώνεται στο Ουζορόντ της Ουκρανίας στις 1-2 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού της χώρας, Μικόλα Τοτσίτσκι. Στη διάσκεψη συμμετέχουν ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Γκλεν Μικάλεφ, και οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών-μελών της ΕΕ. Θα συμμετάσχουν επίσης υπουργοί από φίλες χώρες της Ουκρανίας, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO. Σημειώνεται ότι ο πολιτισμός κατέχει σημαντικό ρόλο στο «Σχέδιο εσωτερικής ανθεκτικότητας» που παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ουκρανική Βουλή, τον Νοέμβριο.


Γιατί δεν ζητάτε πρόωρες εκλογές;

Καταλαβαίνει κανείς την υποκρισία που δέρνει τα κόµµατα της αντιπολίτευσης στην υπόθεση των Τεµπών, κυρίως ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, από την ατολµία που δείχνουν να ζητήσουν ευθέως από τη Ν∆ και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών. Εφόσον η επιδίωξή τους είναι να πέσει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας την υποβολή πρότασης δυσπιστίας εναντίον της, τότε για ποιο λόγο δεν το «πάνε µέχρι τέλους» το έργο, καταπώς θα έλεγε και ο Αντ. Σαµαράς; Εάν θεωρούν ότι µε αφορµή την υπόθεση των Τεµπών έχουν κερδίσει την «κοινωνική δεδηλωµένη», θα περίµενε κανείς η στάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς να µην περιοριστεί σε «άσφαιρα πυρά», όπως είναι η κατάθεση µιας πρότασης δυσπιστίας, η οποία ξέρουµε τι κατάληξη θα έχει, αλλά να ανταποκρίνεται στο «λαϊκό αίσθηµα» το οποίο επικαλούνται, ζητώντας να στηθούν κάλπες.

Ο Σ. Φάµελλος θέλει να παραιτηθεί ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν µας εξηγεί εάν στη θέση του πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος και να παραµείνει η Ν∆ στην εξουσία, για να ολοκληρώσει τη θητεία της. Ο Ν. Ανδρουλάκης, που µαζί µε τον Αλ. Χαρίτση ετοιµάζουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, θέλουν η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ναι ή όχι; Το να δουλεύουν την ελληνική κοινωνία, επιχειρώντας να καπηλευτούν την ευαισθησία της απέναντι σε µια τέτοια τραγωδία, δίχως να έχουν την τόλµη να ζητήσουν «εκλογές εδώ και τώρα», δείχνει πως το µέληµά τους είναι πώς θα διαιωνίσουν µια σπέκουλα εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, χωρίς ταυτόχρονα να διακινδυνεύ σουν και τη δική τους κρίση απ’ τον ελληνικό λαό, που µπορεί να αποβεί επιζήµια σε εκλογικό επίπεδο.
Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας υπό τον αναγκαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τις συναντήσεις του με τον υπουργό Επικρατείας της Αλβανίας, Ταουλάντ Μπάλα, και την υφυπουργό Εσωτερικών, Ρομίνα Κούκο.


Ξεπούλησαν τον ΟΣΕ και φωνάζουν για τον αγοραστή

Εάν για το δυστύχημα των Τεμπών πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν, προκειμένου να αναζητήσουμε ευθύνες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε και το ξεπούλημα του ΟΣΕ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους Ιταλούς. Και ταυτόχρονα να δούμε εάν η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ έναντι πινακίου φακής πολλαπλασίασε τον βαθμό επικινδυνότητας των μετακινήσεων των επιβατών. Θα είχε ενδιαφέρον στο ερώτημα αυτό να δώσει μια απάντηση ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Γενηδούνιας, σχολιάζοντας ταυτόχρονα και την ανάρτηση του συντρόφου του Χ. Βερναρδάκη ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο ίδιος ήταν υπουργός. «Η αναφορά Μητσοτάκη, πάντως, στο γεγονός ότι η Hellenic Train πιθανότατα εξαπάτησε τον πρωθυπουργό με ψευδή στοιχεία και επομένως βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινικές ευθύνες, θέτει επί τάπητος το μείζον ζήτημα της αποϊδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου. Ιδού μια σοβαρότατη πρόκληση για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδί ως για τα κόμματα της Αριστεράς», έγραψε ο κ. Βερναρδάκης στο Facebook.


Για γέλια

Και να θες να τους πάρεις στα σοβαρά, κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν μια τέτοια καλοπροαίρετη στάση απέναντί τους. Κατάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης να «μεταγράψει» στο κόμμα του τον ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη, κάνοντάς τον και εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας και αυτός έδωσε μια συνέντευξη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμφωνεί με τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Τον ακούει η βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας Κυριακή Μάλαμα και γίνεται έξω φρενών, υποδεικνύοντας στον Στ. Κασσελάκη να τον στείλει στο σπίτι του. Ο Μ. Χουρδάκης προσπαθεί να τα μπαλώσει και θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου, δίχως να γίνεται ακόμη αποδεκτή.