Η Κεντροαριστερά βλέπει τα... τρένα να περνούν

Την ίδια στιγµή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται ενώπιον της µεγαλύτερης κρίσης της και όλα τα ενδεχόµενα παραµένουν ανοιχτά ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, η Κεντροαριστερά βλέπει τα τρένα να περνούν και την Ακροδεξιά και τα λεγόµενα «αντισυστηµικά κόµµατα» να είναι κερδισµένα από τις εξελίξεις µε την τραγωδία των Τεµπών.

Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν πως εκτός από τη Ν∆ απώλειες εµφανίζει και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ναι µεν σταθεροποιείται ή έχει και κάποια µικρή αύξηση αλλά σε χαµηλά ποσοστά, η Νέα Αριστερά δείχνει πως αδυνατεί να διεκδικήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ και το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη επίσης δεν αναπτύσσει καµία δυναµική, µε αποτελέσµατα να δηµιουργείται προβληµατισµός για το αν θα φτάσει µέχρι και τις κάλπες!

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν µπορούν από µόνα τους να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως έχουν εξαγγείλει ότι θα πράξουν. Ούτε καν κατά δυο: Αν εξαιρέσει κανείς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που µαζί διαθέτουν πάνω από τις 50 υπογραφές που απαιτούνται για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, οποιαδήποτε άλλος συνδυασµός απαιτεί να υπογράψουν την πρόταση τρία ή και τέσσερα κόµµατα.
∆ιαγκωνισµός για το ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την πρόταση µοµφής - Kερδισµένα τα «αντισυστηµικά» κόµµατα!
Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάµελλος επιδιώκουν να έχουν την πρωτοβουλία της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, µε αποτέλεσµα το µήνυµα που αποστέλλεται στην κοινωνία να είναι αν όχι απο κρουστικό τουλάχιστον όχι το καλύτερο δυνατό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να δοθούν πρώτα στη δηµοσιότητα τα πορίσµατα των εµπειρογνωµόνων και µετά να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, ενώ ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρούν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγµή. Ο Αλέξης Χαρίτσης, που πραγµατοποίησε τηλεφωνικές επικοινωνίες µε Ανδρουλάκη, Φάµελλο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, µάλλον άκουσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοκατηγορούνται, µε αποτέλεσµα η προσπάθεια του προέδρου της Νέας Αριστεράς για κοινή συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών να ναυαγήσει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, έχει ως στρατηγική να µην επιχειρήσει κα µία προσέγγιση µε τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να αναδειχθεί ως ο πόλος της προοδευτικής παράταξης απέναντι στον Μητσοτάκη, ελπίζοντας πως στο δίληµµα «Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης» οι πολίτες αυτή τη φορά θα επιλέξουν τον ίδιο. Αν αυτό δεν συµβεί, το ΠΑΣΟΚ ή θα οδηγηθεί σε αλλαγή ηγεσίας ή θα διασπαστεί - και αυτό το γνωρίζει και ο πρόεδρός του: Οι επόµενες εκλογές θα είναι η τελευταία του ευκαιρία! Η πολυδιάσπαση ωστόσο της Κεντροαριστεράς ενδέχεται να οδηγήσει σε τερατογενέσεις: Στις εκλογές η αντιπαράθεση να είναι ∆εξιά - Ακροδεξιά. Ένα ενδεχόµενο που δεν το αποκλείουν πλέον οι δηµοσκοπήσεις.

Προς δημιουργία ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Προοδευτικής Συμμαχίας;

«Τίνος είναι, βρε γυναίκα, τα παιδιά;» έλεγε το παλιό άσμα που τραγουδιού σε αρχικά ο Πάνος Τζαβέλας και εν συνεχεία ο Λουκιανός Κηλαηδόνης; Αν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά λάβουν την απόφαση να πορευτούν ξανά μαζί και να συγκροτήσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα, τίνος κόμματος θα είναι αυτή η ΚΟ; Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να επανέλθουν οι παλαιοί σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας ταυτόχρονα σε λειτουργία το κόμμα τους. Οι της Νέας Αριστεράς δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως όλα τα προβλήματα όμως επιλύονται αν υπάρχει η απόφαση της συμπόρευσης, η λύση βρίσκεται. Το πιθανότερο είναι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα να ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά-Προοδευτική Συμμαχία, με πρόεδρο τον Σωκράτη Φάμελλο και πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Αλέξη Χαρίτση. Στο τραπέζι ωστόσο υπάρχουν και άλλες προτάσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση το κύριο είναι να αποφασιστεί ότι θα συμπαραταχθούν ξανά.

Αν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συγκροτήσουν τελικά κοινή κοινοβουλευτική ομάδα, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει και πάλι η σειρά των κομμάτων στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλαβε λόγω των διασπάσεων της Κουμουνδούρου, με τελευταία αυτή από τον Στέφανο Κασσελάκη. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, όπως δεν είχε και ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση όχι με την ψήφο των πολιτών, αλλά λόγω των διασπάσεων του ΣΥΡΙΖΑ!

  • Δυο περισσότερους βουλευτές ενδέχεται να έχει το ΠΑΣΟΚ στις 12 Φεβρουαρίου. Το Εκλογοδικείο αποφασίζει για την υπόθεση των Σπαρτιατών και οι Θανάσης Γλαβίνας και Δημήτρης Διαμαντίδης ενδέχεται να λάβουν τις έδρες της Β΄ Θεσσαλονίκης και της Β΄ Πειραιά αντίστοιχα.
  • Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος δεν θα είναι γραμματέας της ΚΟΕΣ (Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου) που θα ανακοινώσει την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ φέρεται να το ζήτησε ο ίδιος, ενώ θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και στην περιφέρεια που θα επιλέξει να είναι υποψήφιος βουλευτής.
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιον θα εκλέξει γραμματέα της ΚΟΕΣ. Διαθέτει όμως εισήγηση-έκπληξη να ορίσει τον -εσωκομματικό του αντίπαλο- Μανώλη Χριστοδουλάκη.
  • Για ποια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται όλο και περισσότερο πως δεν μπορεί να «μη δουλεύει» για το κόμμα; Άσε που δεν αποκλείουν την περίπτωση στο τέλος να πάει με το ΠΑΣΟΚ.
  • Στη Β΄ Πειραιά, πάντως, όλο και συζητείται ότι καταφθάνει από την Κρήτη για υποψήφιος βουλευτής ο Παύλος Πολάκης. Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά.
  • Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του την προσεχή Πέμπτη για τους θεσμούς πληροφορούμαστε ότι θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως και η κριτική του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για την τραγωδία των Τεμπών όσο και για τις υποκλοπές και το ναυάγιο της Πύλου, το οποίο δεν αποκλείεται προσεχώς να μας απασχολήσει ιδιαίτερα...