Οι τρεις κινήσεις Μητσοτάκη για να μην «πνιγεί» το κυβερνητικό έργο στην οργή των Τεμπών

Σε δύο σίγουρους άξονες -και πιθανώς έναν τρίτο που θα φανεί στην πορεία- θα στηριχθεί η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίµου, προκειµένου να µην «πνιγεί» το κυβερνητικό έργο του επόµενου διαστήµατος στη γενικευµένη οργή για την υπόθεση των Τεµπών, που έβγαλε τόσο κόσµο στους δρόµους των µεγάλων πόλεων την προηγούµενη Κυριακή. Το πρώτο είναι η επιµονή στη γραµµή του πρωθυπουργού ότι όλα θα βγουν στο φως και στον απόλυτο σεβασµό του δράµατος των συγγενών των θυµάτων. Το δεύτερο είναι η ανάδειξη των ενεργειών για τη βελτίωση των Μεταφορών, αλλά και µια σειρά παράπλευρων δράσεων, οι οποίες θα αγγίζουν τα σταθερά προβλήµατα της καθηµερινότητας, όπως η ακρίβεια και η Υγεία. Οσο για τον τρίτο, που είναι απόλυτα συνυφασµένος µε την παράµετρο της επιτάχυνσης των απαραίτητων µεταρρυθµίσεων τόσο στο επίπεδο του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών και των Υποδοµών όσο και µε τη γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και τη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί, δεν είναι άλλο από τον πιθανό ανασχηµατισµό, µε επίκεντρο την περίπτωση του Χρήστου Σταϊκούρα και το σπάσιµο του χαρτοφυλακίου του. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να στείλει άµεσα ένα ηχηρό µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση, ότι άκουσε την κοινωνία και προχωρά σε άµεσες ενέργειες σηµειολογικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, τότε είναι µάλλον αδύνατο να µείνει ανεπηρέαστος ο βουλευτής Φθιώτιδας. Και το σενάριο αυτό µοιραία και εκ προοιµίου θα συµπαρασύρει επί τη ευκαιρία (άλλωστε είναι γνωστές οι εισηγήσεις στο Μαξίµου για ανασχηµατισµό αµέσως µετά την προεδρική εκλογή και όχι το καλοκαίρι, όπως πρότειναν κάποιοι άλλοι και φαινόταν να αποδέχεται ο πρωθυπουργός) και άλλες παρεµβάσεις στη σύνθεση της κυβέρνησης. Σε αυτή την παράµετρο, µαθαίνω ότι θα παίξει µεγαλύτερο ρόλο από ποτέ και ο παράγων της διάθεσης που δείχνουν οι κορυφαίοι υπουργοί να εκθέσουν εαυτούς δηµόσια, προκειµένου να στηρίξουν τις κυβερνητικές απόψεις. Είτε συµφωνούν είτε διαφωνούν µε τη βασική τακτική. Ειδικά δε για τους δεύτερους αξίζουν και παραπάνω εύσηµα…

*Διαβάστε ακόμα: Οι μάχες Μαρινάκη και Ρωμανού και η απουσία υπουργών, ο Γκρίνμπεργκ, το δώρο Τσίπρα σε φοιτητή και ο υπουργός του βινιλίου


Η περπατησιά του Ανδρουλάκη προβληµατίζει την Κουµουνδούρου

Άργησαν αλλά ξύπνησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκίνησαν να µαζεύουν υπογραφές για πρόταση δυσπιστίας, προκειµένου να δείξου ότι δεν καπελώνονται από τον Ανδρουλάκη και δεν αποτελούν ουρά του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά στην περίπτωση που το συγκεκριµένο ζήτηµα προχωρήσει και στο οποίο δικαιολογηµένα ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι ηγείται της προσπάθειας. Ο προβληµατισµός που κινητοποίησε την Κουµουνδούρου έγινε ακόµη πιο έντονος µετά το θέµα πρόωρων εκλογών που άνοιξε ο ίδιος, καθώς οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πλέον ότι η Χαριλάου Τρικούπη παίζει το χαρτί της ανάδειξής της ως ηγέτιδας δύναµης της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Μητσοτάκη.


Έριδες…

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Χουρδάκη για τη Συµφωνία των Πρεσπών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε σχέση µε όσα συµβαίνουν στο εσωτερικό του Κινήµατος ∆ηµοκρατίας. Ουσιαστικά βγήκαν στην επιφάνεια τα διαλυτικά φαινόµενα που καταγράφονται, καθώς βουλευτές, όπως η Τζάκρη και η Μάλαµα, απείλησαν ακόµα και µε αποχώρηση αν δεν ανασκευάσει τις δηλώσεις του ο Χουρδάκης. Ο τελευταίος είναι µεταγραφή αεροδροµίου από το κόµµα της Κωνσταντοπούλου, ωστόσο οι θέσεις που εκφράζει περισσότερο παραπέµπουν στο κόµµα του Βελόπουλου. Ο Κασσελάκης µοιάζει αδύναµος να λειτουργήσει ως πολιτικός αρχηγός, ενώ το κύµα οργής στο Κίνηµα ∆ηµοκρατίας το φούντωσε και η συνέντευξη που έδωσε στην Κατερίνα Καινούργιου, στην οποία αφιέρωσε µεγαλύτερο µέρος για τη σχέση του µε τον Τάιλερ, και αν υπάρχουν σύννεφα στον γάµο τους, παρά στα πολιτικά δρώµενα. Με τούτα και µε κείνα µοιάζει απίθανο όχι το ενδεχόµενο συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Οµάδας, αλλά να φτάσει το (λέµε τώρα) κόµµα έως τις εκλογές.


Τα σπάνε…

Από δυο χωριά χωριάτες έχουν γίνει στη Νέα Αριστερά µε αφορµή τις συµµαχίες. Οι πληροφορίες πως ο Χαρίτσης σκέφτεται την επιστροφή στην Κουµουνδούρου, µε κάποια φόρµουλα συνεργασίας, έχει κάνει έξαλλο τον Τσακαλώτο, ο οποίος συνεπικουρούµενος από τον Πάνο Σκουρλέτη είναι έτοιµος να το κάνει Κούγκι.


Συνεδρίαση…

Μέσα στον Φεβρουάριο, µάλλον στις 9, θα συνεδριάσει πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ µετά τις εσωκοµµατικές εκλογές. Και πιθανότατα θα είναι και η τελευταία συνεδρίασή της, καθώς ο Ανδρουλάκης θα τη µετατρέψει σε ΚΟΕΣ, δηλαδή σε οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο του κόµµατος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα διαλυθεί και το Πολιτικό Συµβούλιο, που ούτως ή άλλως είναι ανενεργό και για το οποίο ο Ανδρουλάκης δεν έχει καµία διάθεση να συγκαλέσει τη συνεδρίασή του.


Περί υποψηφιότητας

Η παρουσία του Χάρη Καστανίδη στο συνέδριο, που ετοιµάζει ο Αλέξης Τσίπρας για τα θέµατα ∆ικαιοσύνης, διεύρυνε ακόµα περισσότερο την απόσταση που χωρίζει τον πρώην υπουργό από τη Χαριλάου Τρικούπη. Κρατήστε και την πληροφορία πως αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως στις επόµενες εκλογές ο Καστανίδης θα είναι υποψήφιος όχι µε το άλλοτε κραταιό Κίνηµα, αλλά µε το συµµαχικό σχήµα που εκτιµούν πως θα συγκροτήσουν ο Φάµελλος µε τον Χαρίτση.


Πάλι στο περίμενε…

Μπορεί από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού να µη βγήκε είδηση που αφορά τον ανασχηµατισµό, ωστόσο η αναφορά του στην κακή εικόνα της Εξεταστικής για τα Τέµπη καθιστά σαφές ότι ορισµένοι προς αξιοποίηση βουλευτές, που ήταν µέλη της, µάλλον θα χάσουν και αυτή τη στροφή σε ό,τι αφορά την πιθανή ένταξή τους στο κυβερνητικό σχήµα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, ο µονίµως κινητικός και επικεφαλής εκείνης της Επιτροπής, ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στη λίστα των στελεχών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας που θα µπορούσαν κάποια στιγµή να αναλάβουν θέσεις υφυπουργών. Ως εκ τούτου η περίπτωσή του εξεταζόταν σχεδόν σε κάθε διαδικασία κυβερνητικής ανασύνθεσης από το Μέγαρο Μαξίµου (πολλώ δε µάλλον τώρα, που δεν υπάρχει εκπρόσωπος στην κυβέρνηση από την Α' ή τη Β' Πειραιά), ενώ µάλιστα µιλούσαν και για εµφανή αδικία σε ό,τι αφορά τη µη αξιοποίησή του µε φόντο τη γενικότερη δραστηριότητά του. Μετά ωστόσο την επίµαχη τοποθέτηση Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ, το σενάριο αυτό έχει ουσιαστικά αποκλειστεί.


Γκρίνιες

Ακόµη πιο δυσάρεστο καθίσταται το κλίµα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστηµα, µε φόντο τα δεδοµένα των τελευταίων µετρήσεων, τα οποία καταδεικνύουν ότι παρά το γενικότερο στρίµωγµα της κυβέρνησης, εξαιτίας της ολικής επαναφοράς στο προσκήνιο της τραγικής ιστορίας των Τεµπών, η Χαριλάου Τρικούπη αδυνατεί να εισπράξει κάτι από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Κι όχι µόνο αυτό, αλλά αντιθέτως δείχνει να χάνει δυνάµεις σε σχέση µε τις προηγούµενες δηµοσκοπήσεις, οι οποίες µάλιστα εµφανίζονται µεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του κυβερνώντος κόµµατος, που είναι ξεκάθαρα πιο ελεγχόµενες, αριθµητικά τουλάχιστον. Η εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της εσωστρέφειας που είχε δηµιουργηθεί µετά τα ήξεις αφήξεις του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων κορυφαίων στελεχών σχετικά µε το θέµα των συνεργασιών, αλλά και στην επιστροφή της κριτικής περί έλλειψης συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων και αγνόηση της άποψης ακόµη και στελεχών όπως ο Γερουλάνος και η ∆ιαµαντοπούλου, σε αντίθεση µε τις εξαγγελίες του προέδρου Νίκου το βράδυ της εκλογής του περί ουσιαστικής αξιοποίησης των αντιπάλων του στην εσωκοµµατική κούρσα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 2/02/2025