Η Γεροβασίλη «πάγωσε» το ΠΑΣΟΚ

Τα χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία τους να ζητήσουν προανακριτική για τα Τέμπη «πάγωσαν» χθες οι δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη. Οι επιφυλάξεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από τη σχετική δικογραφία τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν «παράβαση καθήκοντος» από την πλευρά του Χρήστου Τριαντόπουλου. Μιλάμε δηλαδή για πλημμέλημα και, όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσει γρήγορα η υπόθεση. «Εμείς τότε (σ.σ. τον Μάιο) είχαμε δει και τα συμπληρωματικά στοιχεία και το φθινόπωρο συνεδριάσαμε ξανά και καταλήξαμε στο συμπέρασμα, έχοντας δει το σύνολο των στοιχείων, ότι προκύπτει μόνο ένα πλημμέλημα», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, για να προσθέσει: «Υπήρχε και από πλευράς πολλών συγγενών η παρότρυνση να περιμένουμε». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πάντως ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση Προανακριτικής παρά τον έντονο προβληματισμό για τη χρονική και ποινική συγκυρία.


Τα επόμενα βήματα μετά την πρόταση για προανακριτική

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κατέθεσε το αίτημα για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής με την κυβέρνηση να αποδέχεται τη συγκεκριμένη πρόταση. Ας δούμε τώρα ποια είναι τα επόμενα βήματα από εδώ και πέρα. Ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να περιμένει για επτά μέρες να δει εάν κάποιο από τα κόμματα του Κοινοβουλίου ζητήσει την ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, που αποτελείται από δικαστές, του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Το παραπάνω υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής αλλά συνήθως δεν γίνεται χρήση αυτού του δεδομένου. Συνεπώς μετά το πέρας των επτά ημερών και εντός 15νθημέρου ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να ορίσει ημερομηνία συζήτησης επί της πρότασης για προανακριτική. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάσει τις τρεις εβδομάδες. Ωστόσο κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί και η συζήτηση θα οριστεί μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής εκλογής.


Ποιος είναι πίσω από την πρόταση για Προανακριτική

Παραμένουμε στα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καθώς ένα πρόσωπο με βαρύ ιστορικό όνομα φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την σύνταξη του αιτήματος που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Πρόκειται για τον Χρήστο Κακλαμάνη, γιο του μακροβιότερου προέδρου της Βουλής, στην ιστορία, Απόστολου Κακλαμάνη. Πρόκειται για τον γραμματέα του τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος και στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη.


ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ… τσακώνονται και στις Βρυξέλλες

Η κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου της LEFT Kώστα Αρβανίτη, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς κατέθεσε πρόταση να συμπεριληφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Μεταφορών, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη συμπλήρωση 2 ετών από το τραγικό δυστύχημα, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και αποκαλύψεων για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Η πρόταση της LEFT συζητήθηκε στη συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων, δεν υποστηρίχθηκε από τις πολιτικές ομάδες των ΕPP (ΝΔ), S&D (ΠΑΣΟΚ), RENEW και δεν έγινε δεκτή. Το ποιος θα κερδίσει από αυτή την κόντρα θα το δείξει η ιστορία. Για την ώρα πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά για καμία από τις δύο πλευρές.


Μεταξύ Βουλής και δημαρχείου ο Μπακογιάννης

Σε περίοδο δημιουργικού αναστοχασμού και πολύπλευρης δραστηριοποίησης βρίσκεται ο Κώστας Μπακογιάννης, όπως βεβαιώνουν άνθρωποι που συνομιλούν τακτικά με τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται πλέον στον χώρο της συμβουλευτικής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακαδημαϊκά συνεχίζει να διδάσκει μια φορά την εβδομάδα σε πανεπιστήμιο στο Βερολίνο, με τον ίδιο να πηγαινοέρχεται αυθημερόν κάθε Πέμπτη στη Γερμανία. Παράλληλα, δεν χάνει καμία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην Αθήνα και κάνει στενό «μαρκάρισμα» στον Χάρη Δούκα. Όσο για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια προς το παρόν δεν τα αποκαλύπτει σε κανένα, αφού εξάλλου δεν τα έχει οριστικοποιήσει: Οι βουλευτικές εκλογές απέχουν δυόμιση χρόνια, οι αυτοδιοικητικές απέχουν σχεδόν τέσσερα, οπότε έχει μπόλικο χρόνο μπροστά του να ζυγίσει την απόφασή του, αν δηλαδή θα κατέβει για βουλευτής ή εκ νέου για Δήμαρχος.


Ο Γεραπετρίτης σκέφτεται και επίσκεψη στη Συρία

Ρόλο-κλειδί στις εύθραυστες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή επιδιώκει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να αποτελέσει τη «γέφυρα» μεταξύ των χωρών της περιοχής και της Δύσης. Το διπλωματικό επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών έχει φροντίσει να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους ενεργούς δρώντες ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Όμως από το παζλ των επαφών προσώρας λείπει η Συρία, τη στιγμή δε που φαίνεται πως η Άγκυρα επιχειρεί να αναλάβει τον ρόλο του «κηδεμόνα» της. Και σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε τον Γιώργο Γεραπετρίτη να μεταβαίνει στη Δαμασκό για να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του Ασάαντ Χασάν αλ Σιμπάνι. Ήδη οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η ΕΕ σε θεσμικό επίπεδο έχουν πραγματοποιήσει επαφές με το νέο καθεστώς, η επιρροή τους ωστόσο είναι ισχνή και η Αθήνα θεωρεί χρήσιμο να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας.


Χαμόγελα για τα γεωτρύπανα

Eντός του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, εκτίμησε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 14ο Athens Energy Summit. Σύμφωνα με την ίδια, το πιθανότερο σημείο είναι η περιοχή της Κρήτης και είναι αυτή που θα δώσει μία αρχική εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών Chevron και ExxonMobil, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ερευνών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας συστηματικά τα τελευταία χρόνια υλοποιεί φιλόδοξη και ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική, χτίζοντας συνέργειες και συνεργασίες. «Ως χώρα πια δεν παρακολουθούμε παθητικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον χαρακτήρισε το φυσικό αέριο καύσιμο-γέφυρα στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.