Ξέχασε ότι ηγείται της αξιωµατικής αντιπολίτευσης;

Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει η Νέα ∆ηµοκρατία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος κακώς διαµαρτύρεται για «στοχοποίησή» του από το Μέγαρο Μαξίµου. Εκτός εάν έχει λησµονήσει ότι εδώ και κάποιους µήνες αυτός είναι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και οτιδήποτε κάνει ή δηλώνει έχει ξεχωριστή βαρύτητα και αξιολογείται αυστηρά. Η φάση δηλαδή δεν είναι «λέµε και καµιά βλακεία να πε ρνάει η ώρα και κανείς δεν θα ασχοληθεί µαζί µας». Βέβαια, τις περισσότερες πάσες στον επικοινωνιακό µηχανισµό της Ν∆ τις προσφέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν κρατούν αποστάσεις από τον ίδιο τον πρόεδρό τους για ζητήµατα που σχετίζονται µε τη γραµµή του κόµµατος ή µε άστοχες δηλώσεις του ιδίου. Από χθες, η Ν∆ έχει κάνει σηµαία τη δήλωσή του ότι δεν εµπιστεύεται τη ∆ικαιοσύνη. Προφανώς, θα επηρεάστηκε από τη δηµοσκόπηση που έκανε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα και παρουσιάστηκε προ ηµερών σε εκδήλωσή του µε θέµα «Κράτος ∆ικαίου και ∆ικαιοσύνη». Παρέµβαση από τη Ν∆ για το συγκεκριµένο θέµα έγινε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόµµατος, Ν. Ρωµανό, ο οποίος κάλεσε τον Ν. Ανδρουλάκη να ανασκευάσει, ενώ παρέθεσε και σειρά δηλώσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δεν ασπάστηκαν τη θέση του αρχηγού για έλλειψη εµπιστοσύνης στη ∆ικαιοσύνη. «Αν έχει αποµείνει έστω και λίγη σοβαρότητα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να ανασκευάσει άµεσα ζητώντας συγγνώµη και να βάλει τέλος στον κατήφορο που έχει επιλέξει, στην εµµονική του προσπάθεια να αντιγράψει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου», ανέφερε ο Ν. Ρωµανός.


Ο γύρος του κόσμου με τον ΓΑΠ

Από το Παρίσι, όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις της κυβέρνησης Μακρόν για την τεχνητή νοημοσύνη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στη μακρινή Ινδία. Ως επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης της επαρχίας Καρνατάκα, με πληθυσμό 61 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν κεντρικός ομιλητής σε διεθνές αναπτυξιακό φόρουμ, που συγκεντρώνει φέτος υψηλούς προσκεκλημένους από 19 χώρες. Με κεντρικό θέμα «Reimagining Growth» («Επανασχεδιάζοντας την Ανάπτυξη»), ηγέτες από όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας, μαζί με εκπροσώπους της δυναμικής και καινοτόμας επιχειρηματικής κοινότητας της Ινδίας, θα συνδιαμορφώσουν τολμηρές στρατηγικές για ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον.

Ξέραμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, αλλά το να φτάσει στο σημείο να καυχιέται δημοσίως ότι του Αγίου Στεφάνου όσοι έχουν το ίδιο όνομα με αυτόν δέχθηκαν περισσότερες ευχές εξαιτίας του, ειλικρινά, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι περιμένω απάντηση από τον Στέφανο Τζουμάκα, διότι και αυτός έχει δοξάσει το συγκεκριμένο όνομα.


Η ΑΟΖ επιστρέφει στη δημόσια συζήτηση

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική σε σχέση με την ΑΟΖ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών που συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «ΑΟΖ, Εξωτερική Πολιτική και Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», η οποία διοργανώθηκε χθες από το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία-InSocial στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αλφόνσος Βιτάλης, δημοσιογράφος-διπλωματικός συντάκτης. «Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να κάνει την οριοθέτηση με τα έξι κράτη που συνορεύει, αλλιώς οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν», σημείωσε στη μαγνητοσκοπημένη τοποθέτησή του ο Θόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο 4001/2011, ο οποίος ορίζει ότι τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ, κάτι που δεν αποδέχεται η Τουρκία, έκανε ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ευρωβουλευτής-αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. «Δεν είμαστε Ελληναράδες που διεκδικούν την ΑΟΖ», είπε με έμφαση ο κ. Μανιάτης, «είμαστε ακόλουθοι του Διεθνούς Δικαίου».


Πάρε, Κώστα, το τιμόνι

Την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή συνεχίζει να ονειρεύεται ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής και μετέπειτα στέλεχος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος στις διαδικτυακές ομιλίες του αποκαλεί τον πρώην πρωθυπουργό «εθνικό τιμονιέρη». Σύμφωνα με τον Ν. Νικολόπουλο, ο Κ. Καραμανλής πρέπει να ηγηθεί ενός κινήματος που θα εκφράζει τ η σιωπηρή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Πάντως, αν ο πρώην πρωθυπουργός παραμείνει ασυγκίνητος από τη δημόσια πρόσκληση του κ. Νικολόπουλου, ο τελευταίος μπορεί κάλλιστα να του ζητήσει να βάλει πλάτη αλλιώς. Να είναι υποψήφιος στο κόμμα Χριστιανοδημοκράτες που έχει ιδρύσει και μάλιστα στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/02/2025