"Καρφιά" Άδωνι για το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου

Σήμερα θα ξεκινήσω με τον Άδωνι Γεωργιάδη που χθες το βράδυ έβγαλε στη… σέντρα το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου για τους χειρισμούς του απέναντι στην «εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών», όπως είπε. Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε στο Action24 και στους Γιώργο Πιέρρο, Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου, με την τελευταία να τον… τσιγκλάει και στο τέλος να τον εκνευρίζει, επιμένοντας -και καλά έκανε- στις ερωτήσεις της. Τι αποκάλυψε, λοιπόν, ο κ. Γεωργιάδης: «Εγώ και στην εσωτερική συζήτηση στο κόμμα είχα μία πολύ διαφορετική άποψη για το πώς έπρεπε να χειριστούμε επικοινωνιακά το ζήτημα της εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών. Σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα έχουν αρχίσει να με δικαιώνουν και αυτοί που δεν συμφωνούσαν μαζί μου ότι αυτή η πολύ ήπια τακτική μας και η πολιτισμένη και γεμάτη αστική ευγένεια δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να λειτουργήσει. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα ανθρώπων -από το πολιτικό σύστημα αναφέρομαι πάντα και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους- οι οποίοι στην ανάγκη να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον κανέναν ηθικό φραγμό. Δηλαδή τώρα μιλάμε στα σοβαρά αν ο Μητσοτάκης είναι δολοφόνος;», ανέφερε. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «την υπόθεση αυτής της πολύ μεγάλης τραγωδίας στο επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση και το κόμμα μας την αντιμετώπισε πάρα πολύ φοβικά. Δεν λέω ότι δεν ήταν λογικό ως έναν βαθμό. Γιατί εδώ έχεις μπροστά σου πολλούς νεκρούς, κυρίως νέα παιδιά, αυτό οπωσδήποτε σε φέρνει σε μία πολύ μεγάλη θέση αδυναμίας. Ίσως δεν είχαν μετρήσει πάρα πολύ καλά οι έχοντες την επικοινωνιακή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας το μέγεθος της χυδαιότητας που θα βλέπανε απέναντί τους. Τώρα που πλέον έχουν αρχίσει να λένε δολοφόνο τον Μητσοτάκη έχουν καταλάβει όλοι ότι αυτό πια δεν μπορεί να συνεχιστεί», κατέληξε.



Το "κάτι άλλο συμβαίνει" του Μητσοτάκη που προκάλεσε συζητήσεις

Τώρα θα σας πάω στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit 2025», όπου συγκράτησα τρία σημεία που μου έκαναν εντύπωση. Το πρώτο ήταν για την τραγωδία στα Τέμπη και την αναταραχή που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε, «φτάνουμε στο σημείο σήμερα, εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων (σ.σ. στο διεθνές πολιτικό σκηνικό) για τις οποίες σας μίλησα πριν, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολιτικό κλίμα στην πατρίδα μας. Μία ανείπωτη τραγωδία, που καταλαβαίνω τι συναισθήματα μπορεί να προκαλεί, να τη χρησιμοποιούν κάποιοι όχι για να μάθουν την αλήθεια, όχι για να ξεκινήσει η δίκη -νομίζω κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για όλα αυτά-, όχι για να αποδοθούν ευθύνες, όχι για να φτιάξουμε τα τρένα μας, που είναι το βασικό ζήτημα το οποίο αφορά την κυβέρνηση, διότι τα υπόλοιπα αφορούν στη Δικαιοσύνη, παρά μόνο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής και θα έλεγα προσπάθειας να γίνει τι ακριβώς;». Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση η οποία υπάρχει στη χώρα σήμερα; Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Είμαστε όμως μία χώρα η οποία έχει θεσμούς και έχει συνταγματική τάξη και η κυβέρνηση αυτή είναι εκλεγμένη κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2027, και θα συνεχίσει το έργο της και θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού όταν ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος διακυβέρνησης». Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν το εξής: «Να πω και κάτι ακόμα. Έχουμε ζήσει πολλά ως χώρα. Έχουμε ζήσει τη Marfin, έχουμε ζήσει τις πλατείες των "αγανακτισμένων", έχουμε ζήσει την τραγωδία του 2015. Δεν υπάρχει σήμερα ένα κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα που να προκαλεί μία τέτοια αντίδραση. Κάτι άλλο συμβαίνει». Αυτό το «κάτι άλλο συμβαίνει» του πρωθυπουργού ήταν που συζητήθηκε πολύ σε πολιτικοδημοσιογραφικά «πηγαδάκια» για το τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως «ένα δίκαιο αίτημα -το οποίο, θα το πω, το καταλαβαίνω πρώτος εγώ- να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μπορέσουμε πραγματικά να προσφέρουμε στην πατρίδα μας ασφαλείς και σύγχρονους σιδηρόδρομους, αυτό, όμως, να μετατρέπεται σε ένα κλίμα το οποίο, αυτή τη στιγμή, εγώ όσα χρόνια είμαι στην πολιτική κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναζήσει». Και ανέφερε πως «εγώ θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα και από εδώ, με την ευκαιρία που μου κάνετε αυτή την ερώτηση: έχω ένα χρέος σήμερα, πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας. Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες».



Ο χρησμός για τον ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός απάντησε και με μία διφορούμενη δήλωση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Μπορεί πριν από δύο μήνες να σας έδινα μία λίγο διαφορετική απάντηση στο ερώτημα αυτό. Θα σας πω, όμως, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δραματικές που το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι σήμερα πιο επιτακτικό απ' ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες. Η δυνατότητα, λοιπόν, της χώρας να μπορέσει να χαράξει μία πορεία ασφάλειας σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά επανέρχεται στο προσκήνιο ως μια απόλυτη προτεραιότητα, η οποία πρέπει να απασχολεί και εμένα, αλλά και την κυβέρνηση μας συνολικά».



Ο Μητσοτάκης όρισε τις σχέσεις του με την Αμερική του Τραμπ

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε χθες και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ. Ουσιαστικά θα συμπεριφέρεται απέναντι στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός μίας χώρας-κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου και όχι ως πρωθυπουργός χώρας της ΕΕ. «Εγώ προσωπικά πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της διατλαντικής συμμαχίας. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούμε -και το κάνουμε εμείς αυτό και ως Ελλάδα- να μπορούμε να μιλάμε με τη νέα αμερικανική διοίκηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο ανοιχτά, ειλικρινά, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μετά θα είναι στην Ουάσινγκτον για να έχει συναντήσεις και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και με κορυφαίους διαμορφωτές της νέας αμερικανικής πολιτικής. Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ισχυριστούμε ότι μέσα σε ένα-δύο χρόνια η Ευρώπη μπορεί να υποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια αμυντική δύναμη η οποία μπορεί να προβάλλει τέτοια αποτρεπτική ισχύ ώστε να υποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ρόλο που παίζουν μέσα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτά στα οποία μπορούμε να προσβλέπουμε. Και βέβαια, όσον αφορά την πατρίδα μας, να διαφυλάξουμε αυτή την ισχυρή σχέση την οποία έχουμε οικοδομήσει μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών σε μια λογική η οποία μπορεί μεν να φαίνεται πιο διαχειριστική, θα έλεγα, αλλά θέτοντας ξεκάθαρα στο τραπέζι αυτά τα οποία η Ελλάδα μπορεί και προσφέρει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένας σύμμαχος σε μια δύσκολη και περίπλοκη περιοχή του πλανήτη μας».


Συνέδριο τον Μάιο προετοιμάζει η Φωνή Λογικής

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου προς αρχές Ιουνίου, λένε τα στελέχη του κόμματος Λατινοπούλου, ότι φιλοδοξούν να διεξαχθεί το ιδρυτικό συνέδριο της Φωνής Λογικής. Ο γραμματέας του κόμματος, Κωσταντίνος Κόλλιας, παλιός στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο τις επισκέψεις ανά την Ελλάδα προκειμένου να το προετοιμάσει και να δημιουργήσει τους τοπικούς πυρήνες, κυρίως από πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν κατά καιρούς αποχωρήσει. Μάλιστα, ξεκίνησε και η δημιουργία προσωρινών Νομαρχιακών Επιτροπών.


Τα "αγκάθια" για τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς

Δύο πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν -εκτός όλων των άλλων - τα «αγκάθια» για τη συμπόρευση του κόμματος της Κουμουνδούρου με τη Νέα Αριστερά. Στελέχη που διαφωνούν με την κοινοβουλευτική συγκατοίκηση των δύο κομμάτων επισημαίνουν ότι δεν θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη με τον Νίκο Παππα και τον Παύλο Πολάκη. Προφανώς οι ενστάσεις τους γίνονται για να καταγραφούν, αλλά όχι για να πραγματοποιηθούν. Και αυτό γιατί αφενός ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έχει σκοπό να κάνει κινήσεις που θα πυροδοτήσουν την εσωστρέφεια στο κόμμα του και αφετέρου γιατί ο Παύλος Πολάκης που μπήκε στη βάσανο της εσωκομματικής ψηφοφορίας ήρθε δεύτερος με ένα μεγάλο ποσοστό, ενώ ο Νίκος Παππάς είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Όπως λέει και η λαϊκή σοφία, «όποιος δεν ξέρει να ζημιώνει δέκα μέρες κοσκινάει».



Η Μιλένα ετοιμάζεται για την προανακριτική

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη έχει πάρει επ' ώμου την υπόθεση των Τεμπών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι η βουλευτής του Βόρειου Τομέα χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη και γι’ αυτό και της ανατέθηκε ο συγκεκριμένος ρόλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατατέθηκε έπειτα από δική της εισήγηση. Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι η κυρία Αποστολάκη θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα προταθούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συμμετέχει στις εργασίες της προανακριτικής.



Θεατρικό του παραλόγου

Η σκηνή θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από θεατρικό έργο του παραλόγου. Ο Μιχάλης Κατρίνης έθεσε ερώτημα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας επί της ουσίας την αντίφαση τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να επιχειρούν να χαράξουν θαλάσσιες ζώνες σε αγαστή συνεργασία με καθεστώτα χωρών που βρίσκονται σε πολιτική αστάθεια, όπως η Συρία. Ο προεδρεύων της συζήτησης που δέχθηκε το ερώτημα ήταν Τούρκος. Η εισηγήτρια που δέχθηκε το ερώτημα δήλωσε ότι δεν θυμόταν το ζήτημα που είχε τεθεί όταν ήρθε η ώρα να απαντήσει, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το ΝΑΤΟ «κωφεύει» κυριολεκτικά σε ζητήματα όπως αυτό που ανέδειξε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.



Στοχευμένες αποχές των δικηγόρων

Την απόφαση να αντιδράσουν δυναμικά στην έλλειψη θέρμανσης στο Εφετείο Αθηνών έλαβαν οι δικηγόροι της Αθήνας, οι οποίοι από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου προχωρούν σε στοχευμένες αποχές σε σε όποιες αίθουσες παραμένει το πρόβλημα θέρμανσης. Κι αυτό καθώς παρά τη διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πέλοπα Λάσκου, ότι το ζήτημα της θέρμανσης των δικαστικών αιθουσών του Εφετείου Αθηνών θα έχει επιλυθεί μέχρι την Παρασκευή 21.2.2025, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί συνολικώς, σύμφωνα με το έγγραφο της προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών. Σήμερα θα επισκεφθεί τις δικαστικές αίθουσες του Εφετείου Αθηνών κλιμάκιο του ΔΣΑ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του κ. Μιχάλη Καλαντζόπουλο προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιες αίθουσες το πρόβλημα παραμένει και στις οποίες οι δικηγόροι από τη Δευτέρα θα απέχουν από την εκδίκαση υποθέσεων.