Αλλεπάλληλες ανατροπές είχε η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και χτίστηκε πάνω στις βασικές κινήσεις που θα έκανε ο πρωθυπουργός στην πόλη όπου και εκλέγεται βουλευτής. Δηλαδή, τη βραδινή του ομιλία στο συνέδριο του ΣΒΕ, αλλά και τις δύο επισκέψεις στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και πού είναι το εργοτάξια του flyover και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Το ένα στον Περιφερειακό και το άλλο στο Φίλυρο. Από εκεί και πέρα προέκυψαν στην πορεία διάφορες ιδέες που άλλες τελικά υλοποιήθηκαν, όπως η επίσκεψη στο «Σπίτι του παιδιού» του υπουργείου Δικαιοσύνης και το πέρασμα που έκανε από τη ΧΑΝΘ, σε μια επίσκεψη που είχε πολύ προσωπικό αποτύπωμα, άλλες στην πορεία ανατράπηκαν, όπως μια αρχική ιδέα για επίσκεψη στην περιοχή του Παύλου Μελά, όπου δημιουργείται ένα περιαστικό δάσος.
Προχτές ήρθε και η διάσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν για να ανατρέψει εκ νέου τον όλο σχεδιασμό. Η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Διοικούσα της ΝΔ για την έκθεση ντοκουμέντων από την ιστορία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε, ενώ και η ομιλία του στο συνέδριο των Βιομηχανιών πήγε λίγο πίσω λόγω της τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός για το Ουκρανικό.
Το πρόγραμμα βέβαια ήταν φουλ. Και έργα είχε με πολύ αέρα και Βαρδάρη στο flyover, και κράνη στο Παιδιατρικό όπου κτίζεται το νοσοκομείο και μπαλίτσα στη ΧΑΝΘ, όπου ο πρωθυπουργός έριξε και τρία σουτάκια στο κλειστό γήπεδο. Με εκπληκτική ευστοχία και στυλ: δύο στα τρία σουτ έβαλε με jumpshot, που έλεγαν και οι παλιοί. Εκεί στη ΧΑΝΘ βρήκε και μια παρέα με τους οποίους είχε πάει κατασκήνωση στην Αμερική όταν ήταν 14 ετών.
Το βράδυ τώρα και αφού τελείωσε η διάσκεψη με τον Μακρόν η αίθουσα του Porto Palace γέμισε, όλοι διαμαρτύρονταν για τα μπλόκα που είχαν δημιουργηθεί από την αστυνομία υπό το φόβο των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ η αναμονή του πρωθυπουργού δημιούργησε ουκ ολίγα πηγαδάκια. Η Άννα Ευθυμίου έλεγε για την τοξικότητα που υπάρχει αυτόν τον καιρό στη Βουλή, ο Φάνης Παππάς δεχόταν εύσημα για κάποια πρωτοβουλία που είχε πάρει για τους αγρότες, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έλεγε και αυτήν για την τοξικότητηα της εποχής, ενώ ο ανασχηματισμός ήταν μάλλον εκτός ατζέντας. Όσο για το μεγαλύτερο χειροκρότημα κατά τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα, αυτό έπεσε όταν ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών ξεπερνά κάθε όριο. Αρκετά με αυτήν την αθλιότητα». Κρατείστε πάντως και τις απουσίες: Ο Τζιτζικώστας ήταν στις Βρυξέλες, το ίδιο κι ο Αγγελούδης, ενώ ο Σιμόπουλος ήταν στη Αθήνα γιατί ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου συμμετείχε στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που έχει αυτές τις ημέρες σοβαρά θέματα να διαχειρισθεί.
Κινέζοι στα Στάγειρα
Κάποια καλή άκρη στα πανεπιστήμια της Κίνας πρέπει να έχει βρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος. Και το λέμε αυτό γιατί κάθε δύο και τρεις μια κινέζικη αποστολή επισκέπτεται τον δήμο της Χαλκιδικής, όπως πρόσφατα όταν Κινέζοι πανεπιστημιακοί έκαναν άλλο ένα επαγγελματικό inspection στην περιοχή, με 18 καθηγητές, προερχόμενοι κυρίως από την πανεπιστημιακή κοινότητα του Πεκίνου και τα πεδία των πολιτικών επιστημών, της νομικής και της φιλοσοφίας, να επισκέπτονται το Άλσος του Αριστοτέλη και να ακολουθούν το μονοπάτι του Αριστοτελικού Περιπάτου στα Στάγειρα.
Οι Κινέζοι ενημερώθηκαν για όλο το trekking πρόγραμμα του δήμου Αριστοτέλη, που οδηγεί τους περιπατητές από τα Στάγειρα μέχρι τα Αρχαία Στάγειρα και στη συνέχεια εξοικειώθηκαν με το QR CODES σύστημα πληροφορίας του Άλσους, «ακούγοντας» τον Αριστοτέλη να τους μιλά μέσα από το app του δήμου για τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα.
Στη συνέχεια διέσχισαν το Αριστοτελικό Όρος και κατευθύνθηκαν στη Βαρβάρα, όπου απόλαυσαν μοναδικό γεύμα με μαύρο χοίρο από τοπική φάρμα, ροζέ κρασί και αριστοτελικό μέλι. Κάτι σαν «αναπαράσταση» ενός αριστοτελικού συμποσίου, όπου η κουβέντα, η ανταλλαγή απόψεων και το φαγητό εναλλάσσονταν μέχρι αργά το απόγευμα.
Ήταν η δεύτερη επίσκεψη Κινέζων πανεπιστημιακών μέσα σε τέσσερις μήνες στην Ανατολική Χαλκιδική, χάρις στη δικτύωση του δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Qufu. Τώρα μένει να μάθει κινέζικα και ο δήμαρχος…
Το κινέζικο τραμ του Βούγια
Mένουμε σε ασιατικά μονοπάτια, καθώς σε αυτά βαδίζει τις τελευταίες μέρες ο Σπύρος Βούγιας. Ο συγκοινωνιολόγος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια υποστηρικτής της ανάγκης η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα ελαφρύ τραμ. Μάλιστα εσχάτως πήρε και το πράσινο φως από το δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη για να ψάξει τις δυνατότητες υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου. Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συζητά το θέμα και τις δυνατότητες χρηματοδότησής του και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Απόστολο Τζιτζικώστα.
Τώρα όσο για την Κίνα αφορά στα σχέδια του Βούγια. Που χτες ανέβασε σε μια ανάρτηση ένα κινέζικο ηλεκτρικό τραμ. Που όπως είπε είναι πιο γρήγορο, φθηνό και ευέλικτο και επιλέγεται τελευταία όλο και πιο συχνά στις περισσότερες πόλεις του κόσμου. Διαθέτει "αυτονομία" 100 χιλιομέτρων, δηλαδή κάνει πέντε φορές την προτεινόμενη διαδρομή Αεροδρόμιο-ΚΤΕΛ, έχει κόστος 7 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο (δηλαδή θα κοστίσει 150 εκατομμύρια ευρώ για τα 20 χιλιόμετρα της Θεσσαλονίκης) και μπορεί να παραδοθεί ακόμη και σε ένα χρόνο από την παραγγελία του.