Σε εκδήλωση κάποιων φοιτητικών συλλόγων στον κάτω χώρο του Πολυτεχνείου και µε κεντρικό σύνθηµα «για να αναπνεύσουµε πρέπει να τους ανατρέψουµε», συµµετείχαν προχθές το βράδυ δυο εµπειρογνώµονες-τεχνικοί σύµβουλοι στην υπόθεση των Τεµπών, οι οποίοι µε τις παρεµβάσεις τους δεν έκρυψαν ότι ο αγώνας που δίνουν στο πλευρό συγκεκριµένων οικογενειών θυµάτων αποσκοπεί στην εξέγερση της ελληνικής κοινωνίας, µε στόχο την αναγέννηση του πολιτικού συστήµατος.
Τα πρόσωπα αυτά ήταν οι Αχιλλέας Μιχόπουλος και Νίκος Κάρναβος, τεχνικοί σύµβουλοι της οικογένειας του κ. Ασλανίδη, που επίσης συµµετείχε στην ίδια εκδήλωση, µίλησε και αυτός για «αλλαγή» και κατήγγειλε ότι «το πολιτικό σύστηµα δρα µε γνώµονα την επιβίωση και την αναπαραγωγή του και γι’ αυτό πρέπει να πάµε αλλιώς». Επίσης χαρακτήρισε την ελληνική ∆ικαιοσύνη διαπλεκόµενη.
Στην εκδήλωση για τα Τέµπη στο Πολυτεχνείο οι τεχνικοί σύµβουλοι οµολόγησαν ότι δεν διαθέτουν ατράνταχτα στοιχεία για την τραγωδία και απλώς κάνουν υποθέσεις, αλλά έσπευσαν να ζητήσουν «αναγέννηση του πολιτικού σκηνικού»
Το πάνελ
Στο ίδιο πάνελ συµµετείχε και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Νίκος Μαρκάτος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι, εάν υπήρχε παράνοµο φορτίο στη σύγκρουση των τρένων στα Τέµπη, αυτό δεν ήταν στην εµπορική, αλλά στην επιβατική αµαξοστοιχία. Ούτως ή αλλιώς, η διαφωνία του αυτή µε τους άλλους δυο εµπειρογνώµονες δεν είχε και τόσο σοβαρή αξία, αφού και οι ίδιοι οµολόγησαν ότι δεν διαθέτουν ατράνταχτα στοιχεία για να αποδείξουν µε απόλυτη ακρίβεια τα πορίσµατά τους και απλώς εικοτολογούν.
Πριν φτάσουµε όµως στις «επιστηµονικές εικασίες» των τεχνικών συµβούλων, οφείλουµε να επισηµάνουµε ότι η συµµετοχή τους στη συγκεκριµένη εκδήλωση είχε χαρακτήρα αντικυβερνητικής προπαγάνδας και οι µάσκες έπεσαν, όταν ο Αχιλλέας Μιχόπουλος, επικαλούµενος το Πολυτεχνείο, αναφέρθηκε στην εξέγερση του 1973 και µε αφορµή την υπόθεση τον Τεµπών ζήτησε να πρωτοστατήσει σε µια «αναγέννηση του πολιτικού σκηνικού».
Και το ερώτηµα είναι: Από πότε ένας τεχνικός σύµβουλος στη διερεύνηση ενός δυστυχήµατος πρωταγωνιστεί σε εκδηλώσεις που αναφέρονται στην ανατροπή της κυβέρνησης και ο ίδιος προπαγανδίζει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, εργαλειοποιώντας µε απροκάλυπτο τρόπο την τραγωδία; Και δεν περιορίστηκε µόνο στις παραινέσεις «τα Τέµπη να είναι η ευκαιρία για την αναγέννηση του πολιτικού σκηνικού», λες και ο ίδιος στοχεύει να είναι στο µέλλον υποψήφιος ενός κόµµατος που θα έχει ψηφοφόρους όσους διαδηλώνουν µε αιχµή το συγκεκριµένο θέµα, αλλά έκανε και συστάσεις µε ύφος ιδεολογικού καθοδηγητή προς τους συγγενείς άλλων θυµάτων, ώστε να µην κινούνται σε άλλη κατεύθυνση, αλλά να ασπάζονται την γραµµή που ο ίδιος προβάλλει.
Και συστάσεις προς συγγενείς θυµάτων που δεν ακολουθούν τη «γραµµή»!
«Οι έρμοι οι γονείς»
«Η ενότητα των συγγενών στη δράση για απόδοση δικαιοσύνης είναι µια αυτονόητη και αναντίρρητη αναγκαιότητα. ∆εν µπορούµε να λειτουργούµε µε ατοµικότητα. Έχουµε να κάνουµε µε έναν κυρίαρχο πόλο πολύ ισχυρό. Ο αντίπαλος των συγγενών είναι απέναντι, δεν είναι δίπλα τους. Και πρέπει όλη η κοινωνία να συµβάλει, εάν θέλουµε πραγµατικά να εννοούµε σαν άτοµα και σαν κοινωνία ότι συµπάσχουµε µε τους έρµους τους γονείς».
Λέμε και καμιά… εικοτολογία να περνά η ώρα
Aς δούμε όμως και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι, Α. Μιχόπουλος και Ν. Κάρναβος, επιχείρησαν να δώσουν αληθοφανή υπόσταση στα «πορίσματά» τους για παράνομο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία, πηγαίνοντας τη συζήτηση σε νέες θεωρίες συνωμοσίας. Ο κ. Μιχόπουλος κάλεσε τις υπηρεσίες του κράτους να το «παραδεχτούν, γιατί εμείς το ξέρουμε», αλλά ταυτόχρονα δήλωνε ότι «δεν γνωρίζει πού διάολο ήταν αυτά τα πράγματα». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Λοιπόν, καιρός είναι να το πουν, καιρός είναι το παραδεχτούν, γιατί εμείς το ξέρουμε. Τώρα πού διάολο ήταν αυτά τα πράγματα; Σενάρια. Εκ των πραγμάτων, ήμουν αναγκασμένος να κάνω εικοτολογία, δεν έχω αποδεικτικό υλικό επαρκές. Μπορεί να ήταν επάνω στις πλατφόρμες με τις λαμαρίνες».
Από την πλευρά του, ο κ. Κάρναβος, αφού αμφισβήτησε τα στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτος, επιδόθηκε σε αναλύσεις για το λαθρεμπόριο που γίνεται στα τρένα, θέλοντας να απαντήσει και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη. Ο κ. Κάρναβος, κάνοντας και αυτός με τη σειρά του απροκάλυπτη σπέκουλα πάνω στην τραγωδία των Τεμπών, εξέφρασε -εμμέσως πλην σαφώς- τον ισχυρισμό ότι γινόταν λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο -εάν δεν τράκαραν τα τρένα- θα συνεχιζόταν. Όπως υποστήριξε: «Κοιτάξτε και τα οικονομικά της ιστορίας, γιατί άκουγα προχθές τον υπουργό Δικαιοσύνης να λέει “μα, είμαστε τόσο τσίπηδες για ένα δυο χιλιάρικα;”. Όχι, αδελφέ, δεν είναι ένα δυο χιλιάρικα, είναι 85.000 ευρώ στους 50 τόνους λαθραίων καυσίμων. Τους έσκασε το τρένο. Ξέρετε πόσα άλλα τρένα ενδεχομένως περάσανε με αυτά τα φορτία και γινόταν αυτό το πράγμα ρουτίνα; Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη μου».