Πολλές επιπλέον φιλίες και συμπάθειες απέκτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκημε τη στάση διαρκείας που έκανε στην ΧΑΝΘ. Πως προέκυψε; Λίγοι γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός σε εφηβική ηλικία είχε λάβει μέρος σε τρία κατασκηνωτικά προγράμματα, συμμετέχοντας σε τρεις κατασκηνώσεις στην Αμερική, την Πίνδο και τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Ταξίδια και αποστολές από τις οποίες -όπως εκμυστηρεύτηκε και κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη- τού έχουν αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις.
Ο Νέζης στην έκθεση της γαλάζιας Διοικούσας
Μπορεί την Τετάρτη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έκθεση της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης να ματαιώθηκε λόγω Μακρόν, όμως οι στενοί του συνεργάτες πήραν μια γεύση από αυτή. Έτσι την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη διάσκεψη του Γάλου Προέδρου για το Ουκρανικό οι στενοί του συνεργάτες, δηλαδή ο Θανάσης Νέζης, ο Στέλιος Κονταδάκης και ο Γιάννης Σμυρλής, περιηγήθηκαν από τον πρόεδρο της τοπικής Διοικούσας Ζήση Ιωακείμοβιτς σε αυτήν. Και είδαν από παλιές φωτογραφίες και αφίσες, μέχρι κονκάρδες και βίντεο που είχαν χρώμα ΝΔ Θεσσαλονίκης.
Η δουλειά που έχουν οι kasselistas
Είχε τον κόσμο της είναι σύναξη των kasselistas στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το βράδυ. Ίσως να τους κέντρισε η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση, ίσως και το θέμα της συζήτησης περί του τι μέλλει γενέσθαι στην Έκθεση και έτσι η Αποθήκη Δ’ στο λιμάνι γέμισε. Όχι ασφυκτικά, αλλά πάντως ήταν μια αξιοπρεπής εκδήλωση. Mε αρκετούς παλιούς Πασόκους και φυσικά όλους τους εν ενεργεία βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας, δηλαδή την Κυριακή Μάλαμα και τον Μιχάλη Χουρδάκη που ήταν και στο πάνελ και τη Θεοδώρα Τζάκρη που προτίμησε την πρώτη σειρά των επισήμων. Η κουβέντα κράτησε πολύ χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια κατάληξη, μια και η πρόταση του κόμματος είναι να γίνει δημοψήφισμα για το μέλλον της έκθεσης. Εκεί το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το…ερώτημα. Πάντως οι θεσμικοί της Θεσσαλονίκης δεν μπορούμε να πούμε ότι προσήλθαν μαζικά (αν και εκλήθησαν), καθώς στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνο οι δήμαρχοι Καλαμαριάς και Νεάπολης- Συκεών Χρύσα Αράπογλου και Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και πρώην δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει ακόμα δουλειά το κόμμα σε ότι αφορά στις σχέσεις του με τους θεσμικούς της πόλης.
Στην πρώτη σειρά ο Μητροπολίτης Θεόφιλος
Αξιοπρεπής από άποψη κόσμου ήταν και η εκδήλωση που διοργάνωσε η πιο «πασοκική» συνιστώσα της πόλης και συγκεκριμένα το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», όπου πρωταγωνιστεί η Άννα Διαμαντοπούλου. Εκεί έγινε και η παρουσίαση της έκθεσης της επιτροπής των σοφών για το μέλλον της κοινωνικής προστασίας και του κράτους πρόνοιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου πέρασαν εκτός από τους ομιλητές, που ήταν η πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, η βουλευτής πλέον του ΠΑΣΟΚ Ράνια Θρασκιά, η αντιπεριφερειάρχης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Κουκιάδης και αρκετοί θεσμικοί και μη της πόλης. Ήταν εκεί ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, που κάθισε και στην πρώτη σειρά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, αλλά και παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην υπουργός Χρήστος Πάχτας, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος και ο πρώην γραμματέας του τοπικού κόμματος Κώστας Μαμέλης.
Φαγωμάρες για τον ΠΑΟΚ
Με τα αθλητικά η στήλη δεν απασχολείται και πολύ, γιατί είμαστε αγνοί φίλαθλοι και ως γνωστόν η οπαδική βία στη Θεσσαλονίκη καλά κρατεί. Όποτε ό,τι πεις μπορεί και να κινδυνεύσεις. Απλά παρατηρούμε. Και αυτό που διακρίνουμε εσχάτως είναι ένας εσωτερικός πόλεμος εντός των φίλων του ΠΑΟΚ και ότι έχουν διαμορφωθεί ουσιαστικά δύο στρατόπεδα. Το ένα υπέρ του Λουτσέσκου που ουσιαστικά πιστεύει ότι απλά πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να στρώσει η ομάδα και το άλλο εναντίον του Ρουμάνου που ζητούν από τον Ιβάν να πάρει την απόφαση και να τον διώξει. Στρατόπεδα που ακουμπούν και πολλά δημόσια πρόσωπα που τοποθετούνται για την επόμενη μέρα στον ΠΑΟΚ. Μύλος…
Στην πίτα της ΝΔ Βρυξελλών ο Τζίτζη
Πάμε για λίγο Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη γειτονιά του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας Απόστολου Τζιτζικώστα. Μαθαίνουμε ότι τρέχει λες και πρόκειται για προεκλογική περίοδο και ότι το πρόγραμμά του είναι ασφυκτικό. Η τελευταία του συνάντηση που συζητήθηκε ήταν αυτή με τον Στέλιο Αγγελούδη, όπου και επιβεβαιώθηκε η καλή χημεία μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών που υπήρχε ήδη από το παρελθόν και από την περίοδο πριν ακόμη ο Τζιτζικώστας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Πάντως ο νέος Επίτροπος στην ΕΕ δεν ξεχνά και τις πολιτικές του ρίζες και κρατά τις κομματικές του επαφές με τη ΝΔ, όπως έδειξε και η παρουσία του στην κοπή πίτας της ΝΔ Βρυξελλών, όπου κυριολεκτικά δε σταμάτησε να χαιρετά κόσμο και να βγάζει φωτογραφίες, όπως αυτή με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και selfies.
Το ρουσφέτι που ζήτησαν μαθητές από την Κεραμέως
Φωτογραφίες και selfies έβγαλε στη Θεσσαλονίκη και η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πέρασε από την πόλη σε μια επίσκεψη-αστραπή, επισκεπτόμενη τις «Ημέρες καριέρας» που διοργανώνει η ΔΥΠΑ και όπου ο νεαρόκοσμος ήταν μπόλικος. Φεύγοντας λοιπόν σταμάτησε για έναν καφέ με θέα το Θερμαϊκό. Εκεί στο καφέ έπεσε επάνω σε μια παρέα μαθητών από τη Νίκαια, που φυσικά και την αναγνώρισαν. Έτσι βγήκε η selfie που την ζήτησαν τα παιδιά, ενώ φεύγοντας κάποιος μαθητής ανέφερε το κλασικό ρουσφέτι που ζητούν οι μαθητές, δηλαδή να μειωθεί το όριο των απουσιών. Με την υπουργό Εργασίας να χαμογελά και να διευκρινίζει ότι πλέον δεν είναι υπουργός Παιδείας.
Από τον Φίλιο στη Σύνθια
Κλείνουμε με τις αλλαγές στην ΕΡΤ-3, όπου ο Φίλιος Στάγκος ύστερα από 5 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής αποχώρησε και στη θέση του ορίστηκε η Σύνθια Σάπικα. Δεν ξέρουμε αν αυτό έχει να κάνει και με τη γενικότερη στροφή του κυβερνητικού κόμματος προς πιο παραδοσιακά πρόσωπα, όπως είναι η Σάπικα και δεν ήταν ο προκάτοχός της. Όμως σίγουρα και η ισχύς του Στάγκου μάλλον περιορίστηκε μετά την αποχώρηση από την ΕΡΤ του Κωνσταντίνου Ζούλα. Πάντως η Σάπικα ξέρει το μαγαζί απ’ έξω και ανακατωτά, καθώς εργάζεται εκεί από το 2004. Οπότε δε θα έχει ούτε περίοδο προσαρμογής…