Αυτή τη φορά, όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση για τον εκλογικό νόµο ανοίγει για τα καλά. Και δεν είναι, όπως αποκάλυψαν το Σάββατο τα «Παραπολιτικά» και ο Γιάννης Κουρτάκης, ότι το όριο του 25% είναι πολύ κρίσιµο για τη Νέα ∆ηµοκρατία, καθώς αν το πρώτο κόµµα λάβει 24,9999% δεν παίρνει το µπόνους του εκλογικού νόµου και, συνεπώς, ο εκλογικός νόµος µετατρέπεται αυτοµάτως σε απλή αναλογική, όπως αυτή ίσχυε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ότι το µπόνους που λαµβάνει το πρώτο κόµµα αν έχει ποσοστό 25% και πάνω είναι κλιµακωτό, δυσκολεύοντας τον σχηµατισµό κυβέρνησης.

Ας φέρουµε ορισµένα παραδείγµατα:

  • Το πρώτο κόµµα που είναι πλησίον του 25%, αλλά δεν το φτάνει, λαµβάνει ό,τι του αναλογεί ως το εκλογικό σύστηµα να είναι ένα είδος απλής αναλογικής: 75 έδρες.
  • Αν το πρώτο κόµµα λάβει 25%, λαµβάνει 20 έδρες από τις 50 έδρες του µπόνους. Σύνολο δηλαδή 95 έδρες.
  • Σε κάθε µισή µονάδα πάνω από το 25% λαµ βάνει µία επιπλέον έδρα από το µπόνους. ∆ηλαδή αν λάβει 26%, λαµβάνει σύνολο 97 έδρες.
  • Το σύνολο του µπόνους του εκλογικού νόµου, δηλαδή 50 έδρες, το λαµβάνει το πρώτο κόµµα εφόσον συγκεντρώσει το 40% των ψηφισάντων.
  • Ενδιαφέρον έχει πως για την αυτοδυναµία απαιτείται ποσοστό 37,5% εάν τα κόµµατα που µένουν εκτός Βουλής αθροίζουν ποσοστό 10% και 36% εάν τα κόµµατα που µένουν εκτός Βουλής αθροίζουν 14%.


Με τον ισχύοντα εκλογικό νόµο του 2019 (τον είχε εισηγηθεί ο τότε υπουρ γός Τάκης Θεοδωρικάκος και τον είχαν υπερψηφίσει η Νέα ∆ηµοκρατία και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου), αν το πρώτο κόµµα, που µε τα σηµερινά δεδοµένα είναι η Νέα ∆ηµοκρατία, λάβει 27,5%, λαµβάνει µόλις 110 έδρες. Πιθανόν δηλαδή να χρειαστούν για σχηµατισµό κυβέρνησης όχι απλώς δύο αλλά τρία κόµµατα! Να θυµίσουµε πως µε τον εκλογικό νόµο που ίσχυε το 2012 στις εκλογές της 6ης Μαΐου, που προκηρύχθηκαν από την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήµου, η Ν∆ µε 18,08% (το µικρότερο ποσοστό της ιστορίας της) έλαβε 108, καθώς δικαιούνταν και µε αυτό το ποσοστό ολόκληρο το µπόνους των 50 εδρών. Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από την καθίζηση του παραδοσιακού πολιτικού συστήµατος, η κυβέρνηση προβληµατίζεται πλέον σοβαρά για το αν θα αλλάξει το εκλογικό σύστηµα. Στα κατά ότι θα κατηγορηθεί για ηττοπάθεια. Στα κατά επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσµευτεί προσωπικά ότι ο εκλογικός νόµος δεν θα αλλάξει. Στα υπέρ… όλα τα υπόλοιπα! Οι αποφάσεις προσεχώς...



Πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα προς την κυβέρνηση

Στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσίευσαν το Σάββατο τα «Παραπολιτικά» μεταξύ άλλων υπάρχει και το εξής ερώτημα: «Αν στη θέση της ΝΔ υπήρχε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη; (%)». Α. Στην οικονομία: Καλύτερη απαντά το 32,7%, χειρότερη το 33% και ίδια το 32,1%. Β. Στην εξωτερική πολιτική: Καλύτερη το 28,4%, χειρότερη το 37,3% και ίδια το 31,3%. Γ. Στη δημόσια Υγεία: Καλύτερη 42,3%, χειρότερη 37,3% και ίδια 32,4%. Δ. Στην Παιδεία: Καλύτερη 39,7%, χειρότερη 26,1%, ίδια 31,6%. Ε. Για τη μεσαία τάξη: Καλύτερη 40,9%, χειρότερη 27,9%, ίδια 29,1%. Τα μηνύματα δεν είναι καλά για την κυβέρνηση. Η εξωτερική πολιτική είναι το δυναμικό στοιχείο της κυβέρνησης, ενώ στην οικονομία, που ήταν το δυνατό της σημείο, σημειώνεται σχεδόν... ισοπαλία! Στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της μεσαίας τάξης μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς εκτιμάται ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από την κυβέρνηση. Αν τα ποσοστά αυτά δεν βελτιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πολίτες δεν θα αρχίσουν απλώς να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά και θα ζητήσουν εναλλακτική πολιτική εκπροσώπηση. Όσο και αν αυτή δεν την προσφέρει η σημερινή αντιπολίτευση...


Θα κάνει ή όχι τελικά νέο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας;
Ότι το ψάχνει το ψάχνει. Οριστικές αποφάσεις το φθινόπωρο...

Το παλεύουν ακόμα κάποιοι βουλευτές της ΝΔ να κατεβάσουν ερώτηση για τον νέο υφυπουργό Ενέργειας. Δύσκολο μετά την επέμβαση των «στρατονόμων» της ηγεσίας, αλλά όχι απίθανο. Ο Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί, αλλά η κατάσταση στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πολύ ρευστή.

Ερώτημα για την Προανακριτική: Την Παρασκευή θα κληθεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος και τέρμα; Ίσως να μην είναι και το καλύτερο μήνυμα προς τους πολίτες.

Η αντιπολίτευση, πάντως, θα επιμείνει στην κλήτευση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών. Κάτι που αποκλείεται να δεχθεί η πλειοψηφία.

Έχει κληθεί στο παρελθόν πρωθυπουργός ως μάρτυρας σε Προανακριτική; Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, ο Κώστας Καραμανλής για το Βατοπέδι. Πήγε ο πρόεδρος της Επιτροπής στο γραφείο του και έλαβε «κατάθεση».

Στη Νέα Αριστερά δεν είναι μόνο οι «53» υπό τον Τσακαλώτο που αντιδρούν για τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρωτίστως και ο γραμματέας του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι παλαιοί νεολαίοι που συμπορεύονταν με τον Τζανακόπουλο. Και κάποιοι, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που θέλουν ευρύτερο μέτωπο.

Ένα πράγμα δεν αμφισβητείται στο ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα από όλες τις πλευρές: αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αναλάβει τώρα πρωτοβουλίες -και μάλιστα σημαντικές-, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για την ηγεσία του...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή