Χωρίς επεισόδια οι παρελάσεις

Πάντως ένας φίλος απ’ αυτούς που αρέσκονται στην σημειολογία των στιγμών, έσπευσε να μου επισημάνει για όση αξία έχει (που προφανώς και έχει) ότι παρά τους φόβους περί του αντιθέτου οι παρελάσεις κύλησαν χωρίς επεισόδια ή τα γνωστά παρατράγουδα που είχαμε βιώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν από τους πάλαι ποτέ αγανακτισμένους των αντιμνημονίων. Σε αντίθεση με τους τελευταίους οι αγανακτισμένοι των Τεμπών, δεν δημιούργησαν απολύτως κανένα θέμα, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι σιγά σιγά έχει αρχίσει να μπαίνει στη διάσταση που όφειλε να έχει μπει από την αρχή το θέμα. Σε κάθε περίπτωση καταγράφω το γεγονός ότι ενώ όλα τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές της πλειοψηφίας προσήλθαν στις παρελάσεις, δεν υπήρξε αποδοκιμασία ούτε για δείγμα από τον κόσμο, διαψεύδοντας τις σχετικές Κασσάνδρες που προέβλεπαν σχεδόν «εμφύλιο» ανήμερα της εθνικής επετείου.



Απέφυγε τον Χαρδαλιά ο Κυριάκος

Οι Κινέζοι λένε ότι πολλές φορές μια φωτογραφία αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Ρώτησα τη θεία μου από τα Χανιά βλέποντας το χθεσινό στιγμιότυπο με τον πρόεδρο Μητσοτάκη σχεδόν να αδιαφορεί μπροστά στο ηγετικό μεγαλείο του Περιφερειάρχη Χαρδαλιά, τι λένε οι Κρητικοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. «Ότι τον έχει γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι». Πάντως, έβλεπα και ξανάβλεπα το επίμαχο βίντεο και κατάλαβα ότι μάλλον δεν ισχύουν τα όσα διαβάζω δεξιά κι αριστερά αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεων του αρχηγού Κυριάκου με τον περιφερειάρχη Νίκο. Μάλλον το αντίθετο πρέπει να ισχύει αν κρίνω από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τον Δούκα, έγραψε στα παλιότερα των υποδημάτων του τον Χαρδαλιά και προχώρησε παρακάτω στον επόμενο που ήταν ο Επίτροπος Τζιτζικώστας. Αν δει κανείς προσεκτικά το βίντεο θα διαπιστώσει ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής επιχειρεί ένα ακούμπισμα στην πλάτη του προέδρου Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο αυτός να του δίνει καμία σημασία.



Ο Χαρδαλιάς αποκηρύσσει την πρωθυπουργία

Πάντως θα πρέπει να σας εξομολογηθώ πως πάντα πίστευα (όχι μόνο εγώ, αλλά και όσοι τον γνωρίζουν) ότι αν κάτι διακρίνει τον περιφερειάρχη Χαρδαλιά είναι πως ήταν και παραμένει «γειωμένος» πρωτίστως ως άνθρωπος και δευτερευόντως ως πολιτικός. Και όπως μου επισημαίνει συχνά πυκνά η θεία μου από τα Χανιά, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στα πενήντα και κάτι. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει ο Νικόλαος ο Α’ της Αττικής στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, διαψεύδοντας κάτι άθλιες φήμες που τον ήθελαν να έχουν πάρει αέρα τα μυαλά του, φλερτάροντας (με τα μυαλά του πάντα) μέχρι και με την προοπτική να διαδεχτεί τον πρόεδρο Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ και γιατί όχι και στο Μαξίμου. Προς ανακούφισή μου, πρωί- πρωί με την αυγούλα, ακούγοντας τα όσα είχε πει το προηγούμενο βράδυ, ηρέμησα δια παντός, εγώ και τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής, που ομολογώ ότι ζούσαμε εδώ και καιρό με τον εφιάλτη να μας την κάνει ο Χαρδαλιάς. Επειδή μιλάμε για μπεσαλή άντρα, αυτά που είπε, μοιάζουν με συμβόλαιο απ’ αυτά τα προφορικά που ωστόσο έχουν μεγαλύτερη αξία, από τα άλλα των συμβολαιογράφων. Άλλωστε αν κάτι κάνει ξεχωριστό τον Περιφερειάρχη Αττικής είναι η σταθερή σχέση με την αλήθεια.


Στεναγμός ανακούφισης στο Μαξίμου

Είναι αλήθεια πως η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την εθνική μας επέτειο, ξεπέρασε τις προσδοκίες όχι μόνο του ελληνοαμερικανικού στοιχείου αλλά και αυτές του Μαξίμου. Οι θερμές αναφορές του Αμερικανού Προέδρου στην ελληνοαμερικανική φιλία και τους στενούς δεσμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα ήρθαν σε μια στιγμή, που στην κυβέρνηση επικρατούσε μια σχετική αβεβαιότητα και αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου είναι έντονο το κοντράστ ανάμεσα σε μια Ελλάδα της σταθερότητας και την Τουρκία όπου συμβαίνουν τα ακατανόητα με τη φυλάκιση του Ιμάμογλου. Είναι και μια απάντηση σε όλους όσοι τα τελευταία 24ωρα, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν ορισμένοι, διατείνονταν ότι το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» είναι τελειωμένο και οι ΗΠΑ όπου να ‘ναι τα μαζεύουν από τη χώρα μας και μας αδειάζουν τη γωνιά. Βέβαια δεν είναι μόνο οι δηλώσεις Τραμπ αλλά και οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για το στέρεο των διμερών σχέσεων. Είναι σίγουρο ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που παραβρέθηκε στη δεξίωση, θα έχει πολλά να πει για το ποιες εντυπώσεις αποκόμισε.

Τα αποθεωτικά λόγια Τραμπ για Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο συνάντησης

Πάντως διαβάζοντας τη διακήρυξη του προέδρου Τραμπ με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου και πιο συγκεκριμένα τις αναφορές που έκανε στον δικό μας, πρόεδρο Μητσοτάκη, δεν σας κρύβω ότι σχεδόν αστραπιαία πέρασε από το μυαλό μου, μια σκέψη ότι αντίστοιχη αναφορά δεν θα έκανε ούτε η θεία μου από τα Χανιά για τον πολυαγαπημένο της Κυριάκο. Επειδή λοιπόν τα κείμενα του Αμερικανού Προέδρου προφανώς και δεν τα γράφει ο Βλαστάρης, αλλά κυρίως πριν δημοσιευτούν, έχουν περάσει από δύο και τρεις κρησάρες, μόνο στο ντούκου δεν θα πρέπει να περάσουν οι προσωπικές αναφορές του Αμερικανού Προέδρου για τον δικό μας Μητσοτάκη. «Εκτιμούμε την υποστήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομική και διπλωματική συνεργασία μας, καθώς δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ναυτιλία, η εφοδιαστική αλυσίδα και η άμυνα», σημειώνεται στο κείμενο, κάνοντας και μια ακόμη αναφορά απ’ αυτές που ενθουσιάζουν την θεία μου, αφού συνδέεται με τα Χανιά, τους Αμερικανούς και φυσικά τους Μητσοτάκηδες. «Η μόνιμη παρουσία ναυτικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και οι διμερείς εκπαιδευτικές ασκήσεις ενισχύουν τις πολεμικές ικανότητες και αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία δέσμευσή μας για κοινή στρατιωτική συνεργασία ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό ρόλο που έχει για τις ΗΠΑ η βάση της Σούδας. Με αυτά και κάτι άλλα ρισκάρω μια πρόβλεψη ότι δεν θα αργήσει η ώρα της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Μητσοτάκη, όπως και μιας συνάντησης εντός του 2025 των δύο ανδρών.


Η χειραψία Μητσοτάκη με τον Τραμπ

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τραμπ για τους ομογενείς με αφορμή την 25η Μαρτίου, έδωσε το παρών μεταξύ των άλλων και ο γιος του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος, που ως γνωστόν εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για σπουδές. Ο νεότερος Μητσοτάκης εθεάθη στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων, έχοντας θερμή χειραψία μεταξύ των άλλων και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολύ και καλό κόσμο γεγονός που δεν σας κρύβω ότι σχολιάστηκε, αφού καταδεικνύει ότι ο Μητσοτάκης junior έχει αρχίσει να… μπαρουτοκαπνίζεται. Από τα πολλά και ομολογώ αξιοζήλευτα που ξεχώρισα ήταν και η φωτογραφία που έβγαλε με την προτεινόμενη για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, με την οποία μάλιστα είχε και κάμποση ώρα κουβέντα. Επειδή σε κάτι τέτοιες φάσεις βγάζω από μικρός ζήλεια για τους ανθρώπους (ακόμη και τους κατά πολύ μικρότερούς μου) σκέφτομαι με το που επιστρέψω στην Αθήνα να επισκεφτώ κάνα γιατρό, αν κι από ότι έχω καταλάβει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει από το μυαλό αυτό που έχω. Μάλιστα δεν χωράει και επέμβαση!!!

Με μοντέλο Ψηφιακής στο Οικονομικών ο Πιερρακάκης

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ξεχώρισε η ψηφιακή μεταρρύθμιση με υπουργό τον συναγωνιστή Πιερρακάκη. Μέσα σε ελάχιστο ομολογώ χρόνο, έγιναν όσα δεν είχαν γίνει δεκαετίες πριν. Ο υπουργός Κυριάκος είχε δουλέψει μεθοδικά και κυρίως με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα. Κάπως έτσι κατάφερε να τον αποθεώνει μέχρι και ο πατέρας μου, που αν του δώσεις ένα iPhone, το πιθανότερο είναι να το παραδώσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, σε αντίθεση με τη μάνα μου, που ομνύει στον Πιερρακάκη, επειδή της πήγε δωρεάν wifi στο χωριό και κάπως έτσι, έχει τη δυνατότητα να βλέπει και να ακούει κάτι ωραία που έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, μέχρι και για τη συντέλεια αυτού του μάταιου κόσμου. Επανέρχομαι στον υπουργό Οικονομικών για να σας πω ότι εξ όσων πληροφορούμαι, σκοπεύει να ακολουθήσει κατά γράμμα το μοντέλο του Ψηφιακής και στο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα λύνει και από ένα (μεγάλο) θέμα, φιλοδοξώντας σε σύντομο χρόνο να συγκροτήσει ένα παζλ με τα λυμένα θέματα… Αν και όπως έχετε διαπιστώσει δεν έχω υποχρέωση στον άνδρα, σπεύδω να προδικάσω την επιτυχία του, αφού ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι γνωρίζει τη δουλειά.


Η μηχανικός Αποστολάκη (της Ρόδου) και η «σχέση» με τους «Αποστολάκηδες» της Λάρισας

Εν πτήση προς τον μακρινό προορισμό μου, εκεί που έβλεπα μια ταινία, έκλεισα τα γουρλωτά ματάκια μου και πριν καλά, καλά το καταλάβω άρχισα να ροχαλίζω. Ομολογώ ότι ο ύπνος πάνω από τα σύννεφα είναι ξεχωριστός, αφού όπως και να το κάνουμε, ακόμη και να μην το θέλεις, παίρνουν τα μυαλά σου, ένα συμπιεσμένο αέρα. Εκεί που με νανούριζε το ελαφρύ κούνημα του αεροπλάνου, σαν αστραπή, απ’ αυτές που βλέπεις όταν πετάς με αεροπλάνο, μου ήρθε στο μυαλό μια ιστορία που αφορά την οικογένεια των Αποστολάκηδων. Αφορμή η εμπλοκή της μηχανικού Μαρίας Αποστολάκη σε αυτή την δυσώδη ιστορία με την πολεοδομία στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα όσα είδα στον ύπνο μου, η μηχανικός Αποστολάκη, που εμπλέκεται στην συγκεκριμένη υπόθεση, συνδέεται με συγγένεια πρώτου βαθμού, με τον πρώην βουλευτή της Νίκης και τέως αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Αποστολάκη, του οποίου η σύζυγος, μέχρι και πέρσι, ήταν προϊσταμένη στην εισαγγελία Εφετών Ρόδου. Η μηχανικός της Ρόδου, είναι και συγγενής με την τέως εισαγγελία εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλη Καλογήρου. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί δεν σας κρύβω ότι όταν ξύπνησα, συνειδητοποίησα ότι τα είχα δει στο όνειρό μου. Γενικώς μπερδεύτηκα με τους Αποστολάκηδες της Λάρισας και της Ρόδου, αφού κατάλαβα ότι υπάρχει ένα αόρατο νήμα που τους ενώνει. Μπορεί να είναι η αφοσίωση στο νόμο και στην τάξη, εκτός από της υπέρτατης δύναμης του Αγίου Πνεύματος που καταφέρνει να ενώνει ακόμη και διαφορετικούς κόσμους. Σε κάθε περίπτωση έχει αξία να δει κάποιος στον ξύπνιο του, αν εκτός από το Άγιο Πνεύμα, υπάρχει και κάτι άλλο που συνδέει τους Αποστολάκηδες της Ρόδου, με αυτούς της Λάρισας. Τους μηχανικούς με τους εισαγγελείς, όπως τους όσιους με τους αγίους.

Ο «ένδοξος» Δοξιάδης επιτίθεται στον Αμερικής Ελπιδοφόρο

Διάβασα μια ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη (όχι του ξαδέρφου που άφησε φέσι 10 εκατ. ευρώ χρέη στο Δημόσιο, αλλά του «προαγωγού» μέχρι και υπουργών) που την έπεφτε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, επειδή ο τελευταίος τόλμησε να δωρίσει ένα σταυρό στον Τραμπ. Μιλάμε για τρισάθλια ανάρτηση που αν δεν είχε τη σχέση που έχει με την κυβέρνηση, θα την άφηνα εντελώς ασχολίαστη, αφού κρίνεται στα όρια της γραφικότητας και της λογικής που χαρακτηρίζει τα τρολ του διαδικτύου. Επειδή όμως ο Δοξιάδης, δοξάζεται εν πολλοίς κρυπτόμενος, έχοντας εισηγηθεί διάφορα πρόσωπα στην κυβέρνηση του προέδρου Μητσοτάκη, φρονώ ότι θα όφειλε να είναι πιο προσεκτικός στα όσα λέει και γράφει. Εκτός κι αν θεωρεί ότι η χθεσινή του ανάρτηση προσφέρει εθνική υπηρεσία, εκτός από την τεράστια ζημιά που κάνει. Μετά τα πρόσφατα με τον ξάδερφό του και τα χθεσινά με τον Απόστολο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε, ότι ενδεχομένως να ήρθε η ώρα του επαναπροσδιορισμού της σχέσης, ανάμεσα στον πρόεδρο Μητσοτάκη και τους «ένδοξους» Δοξιάδηδες. Όχι τίποτα άλλο, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι με τα όσα λένε και πράττουν, κάνουν ζημιά και στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.



Βγαίνει μπροστά ο Σκέρτσος

Παρακολουθώντας την κινητικότητα που αναπτύσσει μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αντιλαμβάνομαι ότι έχει αποφασίσει να βγει πιο επιθετικά και σε επίπεδο επικοινωνίας. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις δύο αναρτήσεις που έχει κάνει στα social media, που επί της ουσίας προβάλουν το κυβερνητικό έργο. Από αίσθηση και τίποτα περισσότερο καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, βλέποντας ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά στην επικοινωνία του Μαξίμου, αποφάσισε να δώσει χώρο τόσο στον αντιπρόεδρο Χατζηδάκη, όσο και στον υπουργό Σκέρτσο. Με την ευκαιρία να σας πω ότι κάπου πήρε το αυτί μου, πως μέσα στο μήνα, άντε το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου, θα υπάρξουν προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Έρχονται νέα βάσανα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

(Ξαν)αρχίζουν τα εσωκομματικά όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ερχόμενο Σάββατο συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, υπό την εποπτεία του υπηρεσιακού, κατά πως φαίνεται, προέδρου του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου. Μεγάλος απών, προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας που παίρνει το δρόμο για την ξενιτιά -μην τρομάζετε, κατά Harvard μεριά- για τις πολυαναμενόμενες διαλέξεις του πώς έκανε την κωλοτούμπα το 2015. Άφησε όμως πίσω του το μέγα κείμενο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μέχρι να επιστρέψει… Τώρα, η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας στο εναπομείναν δυναμικό του κόμματος. Δύο είναι τα ζητούμενα, το ένα εάν θα γίνει συζήτηση για την περιβόητη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων – κάτι που βλέπω χλωμό να περπατάει. Το άλλο καυτό ζήτημα σχετίζεται με την επίσης πολυαναμενόμενη επανεμφάνιση του Πολάκη στα κομματικά δρώμενα, με τις πληροφορίες να τον θέλουν να κατεβάζει δική του κομματική πλατφόρμα και να δίνει έτσι τέλος στο moratorium με τον Φάμελλο. Αναμένονται νέα εσωκομματικά επεισόδια λίαν προσεχώς.

Τι ενοχλεί τα στελέχη της Νέας Αριστεράς

Όλοι γνωρίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει ξανά να πιέζει τη Νέα Αριστερά να τα βρουν, με πρόσχημα το προοδευτικό μέτωπο. Η πραγματική αιτία βέβαια είναι η άνοδος του ποσοστού στα γκάλοπ και η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Η Νέα Αριστερά πάντως αντιστέκεται σθεναρά, όχι μόνο λόγω της παρουσίας Πολάκη αλλά και του ενδεχόμενου να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο ο Τσίπρας. Όχι βέβαια για να τον ακολουθήσουν αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ο Τσίπρας, κοντολογίς, έχει μεγάλες αντιπάθειες στους κόλπους της Νέας Αριστεράς, καθώς πολλά στελέχη της βρέθηκαν στο περιθώριο επί προεδρίας του. Γι’ αυτό όταν ακούν κινήσεις επανασυσπείρωσης με συμμετοχή ή, ακόμα χειρότερα, με επικεφαλής τον σύντροφο Αλέξη στρίβουν έγκαιρα στη γωνία.

Τα «γιούργια» του Αλέξη στην Ανατολική Μεσόγειο

Πάντως, ήδη η παρέμβαση του Αλέξη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκαλεί αντιδράσεις. Ακόμα και αυτοί που υποδέχτηκαν θετικά τις θέσεις Τσίπρα δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ορισμένες μπανανόφλουδες. Έτσι ο Νίκος Μπίστης, επισημαίνει πως «η επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο (μάλιστα, αυτό προτείνει ο Αλέξης!) τη συγκεκριμένη στιγμή θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα και αχρείαστη ένταση». Καλά που δεν το λέμε εμείς δηλαδή το αυτονόητο, γιατί θα μας χαρακτήριζαν και ως συμβιβασμένους απέναντι στην Άγκυρα.

Όταν οι καναλάρχες συναντούν τον Τσίπρα

Από τις καλές πηγές που διαθέτω στην πιάτσα πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος (των αναμνήσεών μας) Τσίπρας, πριν φύγει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να πάει στο Harvard, έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από τους καναλάρχες των Αθηνών. Συγκεκριμένα είδε δύο τρεις, έναν εκδότη και έναν διευθυντή μεγάλης εφημερίδας που σταθερά και διαχρονικά συμπεριφέρεται κάτι περισσότερο από εκδότης. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκρινε σκόπιμο να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του, σε αυτούς τους καλούς ανθρώπους, θέλοντας προφανώς να καταγράψει τις προθέσεις τους. Δεν ξέρω και δεν θα μπορούσα άλλωστε να γνωρίζω τι ειπώθηκε με τους ιδιοκτήτες των βοθροκάναλων, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ο αρχηγός Αλέξης, από κει που ήθελε να τους κλείσει (μαζί με τον Νικολάκη τον Παππά) τώρα τους συμβουλεύεται, όσο κακόπιστος κι αν είσαι, οφείλεις να παραδεχτείς ότι αποτελεί πρόοδο. Άλλωστε αν κάτι παραδέχεται ο Τσίπρας είναι ότι φέρθηκε επιπόλαια στους καναλάρχες όταν ήταν πρωθυπουργός.

Ρύθμιση μετά το μπλόκο στις πολεοδομίες

Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση ψήφισε μια διάταξη, που είχε ως στόχο από τα μπακαλόχαρτα των Δήμων, όσο αφορά τα πολεοδομικά πρόστιμα, να περάσουν στην εποχή της ψηφιοποίησης. Και ενώ όλοι θα περίμεναν μετά από ένα χρόνο όλοι οι Δήμοι να έχουν προσαρμοστεί με το γράμμα του νόμου, όπως πληροφορήθηκα το έχουν πράξει μόνο δεκαεπτά. Η ασυνέπεια των Δημάρχων «φράκαρε» κάθε πράξη, αφού από τη στιγμή που δεν έχουν φτιάξει την πλατφόρμα, δεν συμβάλλονται με την ΑΑΔΕ και κατ’ επέκταση από τη στιγμή που δεν εισπράττουν τα πρόστιμα, σταματάει και η οικοδομική δραστηριότητα όσων αντιμετώπιζαν (και τις έλυσαν) πολεοδομίες εκκρεμότητες. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι λογικό προβλημάτισε την ηγεσία της ΑΑΔΕ, που εδώ και κάνα δύο μήνες έχει στείλει επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας να δοθεί μια μικρή παράταση έως ότου προσαρμοστούν οι Δήμοι. Όπως έμαθα, λοιπόν ο νέος υπουργός Πιερρακάκης αφού συζήτησε με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ το θέμα, αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα της παράτασης, κάτι που θα δεν αποκλείω να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της βδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να εισπράξουν τα πρόστιμα με την παλιά διαδικασία των μπακαλάχαρτων.

Χοντραίνει το παιχνίδι στα έργα πληροφορικής

Οι εντάσεις μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της κρατικής Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) και των ισχυρών ομίλων που έχουν αναλάβει ή διεκδικούν μεγάλες συμβάσεις τεχνολογικών έργων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Έπεσαν και κάτι ρήτρες για το στοιχειωμένο έργο «Σύζευξις» που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί πλέον αφού έχει σχεδιαστεί με παρωχημένες τεχνολογίες, κάτι αγκωνιές για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, κ.ά. Μαθαίνω όμως πως η διοίκηση Κώστα Νεμπή στον ΟΤΕ πέρασε πλέον στην αντεπίθεση με προσφυγή στα δικαστήρια με την οποία ζητάει 15 εκατομμύρια ευρώ επικαλούμενη παλαιότερη σύμβαση αποστολής SMS για λογαριασμό του Δημοσίου. Πρόκειται για σύμβαση που συνδέεται με το «Σύζευξις». Και ο ΟΤΕ δεν είναι ο μόνος που προσέφυγε δικαστικά για την ίδια σύμβαση. Οι πληροφοριοδότες μου αναφέρουν πως και η εταιρεία συμβούλων Planet έστειλε εξώδικο στην ΚτΠ ΑΕ με το οποίο ζητάει 250.000 ευρώ για το ίδιο έργο. Οι εκατέρωθεν διεκδικήσεις πέφτουν βροχή δηλαδή! Και το παιχνίδι θα χοντρύνει και άλλο όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες του Ταμείου Ανάκαμψης και αυξάνονται οι πιέσεις για έγκαιρη παράδοση έργων ώστε να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Η Πειραιώς αρχίζει (;) το χορό πωλήσεων των δικτύων ΑΤΜ

Η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως ξεκινά την αναμενόμενη εδώ και καιρό διαδικασία πώλησης των δικτύων ΑΤΜ των τραπεζών, κάτι που έχουν ήδη πράξει με τα δίκτυα POS. Συστάθηκε την περασμένη εβδομάδα η νέα θυγατρική εταιρεία του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς που θα διαχειρίζεται το δίκτυο των ATM της τράπεζας που βρίσκεται εκτός των τραπεζικών υποκαταστημάτων της. Πρόκειται για την εταιρεία με επωνυμία ΚΕΑ Λειτουργία & Διαχείριση Δικτύων ATM MAE» και με διακριτικό τίτλο «ΚΕΑ ΑΤΜ». Η νέα εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 22,7 εκατ. ευρώ και είναι 100% θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς. Πρόεδρος στη νέα εταιρεία ορίσθηκε η Ευθυμία Αγαθοκλέους και διευθύνων σύμβουλος ο Θεοφάνης Σκλαβενίτης, επικεφαλής του Digital Banking του ομίλου.

Μετά την Hellenic Train το αέριο

Αν δεν κάνω λάθος τα αφεντικά της Hellenic Train, πριν από δύο χρόνια απέκτησαν και τις εταιρείες που διαχειρίζονται στην Ελλάδα το φυσικό αέριο. Επειδή ακούω κάτι περίεργα που σχετίζονται με την εκεί δραστηριοποίησή τους, εκτιμώ ότι θα ήταν φρόνιμο, ο υπουργός Παπασταύρου, να φωνάξει τους απίθανους τύπους που κάνουν τους μανατζαραίους και να τους «πλακώσει» στις ερωτήσεις. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι θα προκύψει από τις απαντήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν κιόλας.

Ο γαλλογερμανικός άξονας και τα επιτόκια

Σας έλεγα ότι η ΕΚΤ αμφιταλαντεύεται για το αν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή θα περιμένει να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας (αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο με όσα συμβαίνουν γύρω μας…) για να κάνει κίνηση τον Ιούνιο. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο επιτελείο της ΕΚΤ το σκιαγράφησε ο σύντροφος Στουρνάρας στην τελευταία συνέντευξή του προτάσσοντας τους δασμούς που θα επιβάλλει ο Τραμπ στις αρχές Απριλίου ως την άγνωστη (προς το παρόν) μεταβλητή που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και άνοδο του πληθωρισμού. Μία πολύ αξιόπιστη πηγή μου στη Φρανκφούρτη μου εξήγησε ότι, εκτός από τον παράγοντα Τραμπ, υπάρχει ένας ακόμη άγνωστος Χ στην εξίσωση. Και αυτός είναι οι αβέβαιες (αυτή τη στιγμή) συνέπειες στην οικονομία της ευρωζώνης από την χαλάρωση του φρένου χρέους στη Γερμανία. Μαθαίνω, από την ίδια πηγή, ότι στη Φρανκφούρτη ετοιμάζουν έκθεση για τις επιπτώσεις σε πληθωρισμό και ανάπτυξη στην ευρωζώνη από τη μεγάλη αύξηση που θα υπάρξει στις κρατικές δαπάνες της Γερμανίας λόγω της χαλάρωσης του φρένου χρέους. Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης έως το τέλος του χρόνου. Με «μπούσουλα» αυτήν την έκθεση και το μυαλό της στον απρόβλεπτο Τραμπ, η ΕΚΤ θα λάβει εν τέλει την κρίσιμη απόφαση για τα επιτόκια. Η ίδια (αξιόπιστη) πηγή μου με διαβεβαίωνε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση τα επιτόκια θα μειωθούν τον Ιούνιο αφού, όπως δείχνουν τα οικονομικά data η τάση του πληθωρισμού παραμένει καθοδική με προοπτική να πέσει στο 2% προς το τέλος του έτους. Εκεί θα φτάσουν και τα επιτόκια με βάση τον τωρινό προγραμματισμό. Βέβαια συνηγορεί σ’ αυτό και η πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, που όπως λένε έγκυροι παρατηρητές δεν είναι καλή. Η πρόβλεψη είναι ότι και φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα είναι κάτω του 1% (ακριβέστερα στο 0,9%). Και αυτό οφείλεται σε δύο βαριά άρρωστους στην Ευρώπη: Τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αυτός ο περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας έχει ξεμείνει από καύσιμα και στην πολιτική και στην οικονομία….

Πάρτι επενδύσεων στην Κύπρο

Πληροφορούμαι ότι πολλά διεθνή funds σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Κύπρο και προσβλέπουν στην αναβάθμιση του οικονομικού της ρόλου στην περιοχή. Το γεγονός καταρχάς ότι η Κύπρος εξελίσσεται εν δυνάμει σε ένα «ενεργειακό πέρασμα» Ανατολής – Δύσης, λέει πολλά. Όπως επίσης είναι ενδεικτικό ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να αγοράζουν τράπεζες στην Κύπρο. Δημιουργούν έναν ενδιάμεσο ισχυρό «σταθμό» στη Λευκωσία, για τις μπίζνες που προετοιμάζουν με τη Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία. Εκεί ωστόσο που μαθαίνω ότι θα γίνει προσεχώς μεγάλος χαμός με το χρήμα που θα πέσει για επενδύσεις, είναι στην κατ’ ευφημισμόν λεγόμενη οικονομία του ελεύθερου χρόνου. Ξενοδοχεία δηλαδή, real estate, διασκέδαση, καζίνο και πάει λέγοντας. Σκέψου κάποια στιγμή το « Ελληνικό», μου λένε, επί δύο και επί τρία.

Έλεγχος με άριστα

Οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και τα credits που απολαμβάνουν το τελευταίο μεγάλο διάστημα από διεθνείς οίκους και επενδυτές, έρχονται να αιτιολογηθούν και από τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία του SSM για τις 109 ευρωπαϊκές τράπεζες συστημικής σπουδαιότητας που εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Όλοι οι βασικοί δείκτες απόδοσης των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) παρέμειναν καλύτεροι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024, με την Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων να ξεχωρίζει, προσεγγίζοντας το 13% (12,94% έναντι μέσου όρου ΕΕ 9,54%). Η Απόδοση Ενεργητικού διαμορφώνεται σε 1,34% από 0,67%, αντίστοιχα. Ο Δείκτης Βασικών Εποπτικών Κεφαλαίων CET1 ανέρχεται σε 16% έναντι 15,86% και ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 213,89%, έναντι 158,01% των ευρωπαϊκών. Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία του τριμηνιαίου «ελέγχου» με «άριστα» των ελληνικών τραπεζών. Ακόμη και σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπου ο σχετικός δείκτης παραμένει υψηλότερος του μέσου όρου της ΕΕ (3,35% έναντι 2,28% το δ΄ τρίμηνο 2024), οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν πολύ ισχυρότερες αντιστάσεις στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, με το ποσοστό δανείων με σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου να έχει υποχωρήσει (περαιτέρω) για τις ελληνικές τράπεζες στο 7,45%, από 9,61% το δ΄ τρίμηνο του 2023, όταν για τις ευρωπαϊκές έχει ανέβει στο 9,93% από 9,73%.

! Τα στοιχεία του SSM καταρρίπτουν (ξανά) τον μύθο που συντηρήθηκε τα τελευταία χρόνια περί ακριβών χρεώσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Για να μην παρεξηγηθώ, είναι πολύ καλύτερα που με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μηδενίστηκαν ή μειώθηκαν πολλές προμήθειες στις καθημερινές συναλλαγές. Όμως, οι Έλληνες καταναλωτές δεν πλήρωναν ούτε τις ακριβότερες, ούτε τις περισσότερες προμήθειες. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε το χάσμα ελληνικών – ευρωπαϊκών τραπεζών σε σχέση με τη συμβολή των προμηθειών στα συνολικά έσοδα. Στο 17,86% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, στο 28,79% για τις 109 εποπτευόμενες συστημικές τράπεζες της ΕΕ.

Διθύραμβοι από τον Γουάτσα

Διθυραμβικός, για ακόμη μία φορά, στα σχόλιά του για τη Διοίκηση της Eurobank ήταν ο μεγαλομέτοχος (και πιστότερος επενδυτής στην Ελλάδα), Πρεμ Γουάτσα. Στην καθιερωμένη επιστολή του Ομίλου Fairfax προς τους μετόχους του, ο Πρεμ Γουάτσα αναφέρεται στην «εξαιρετική διευθυντική ομάδα της Eurobank με επικεφαλής τον Φωκίωνα Καραβία, που είχαν άλλη μια φανταστική χρονιά το 2024» και επισημαίνει το deal εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο ως «μια φοβερή επίδειξη υπομονής και επένδυσης αξίας!». Ο Πρεμ Γουάτσα λέει ότι με την απόκτηση του 100% της Ελληνικής, η Eurobank θα έχει εξαγοράσει την κυπριακή τράπεζα με αποτίμηση 4 φορές τα κέρδη της. Και πολύ πιθανόν, το 2025 η Eurobank να καταφέρει να γράψει περισσότερα κέρδη από τις διεθνείς της δραστηριότητες, παρά από αυτές στην Ελλάδα. Ο Φωκίων Καραβίας, όπως και ο αναπληρωτής CEO, αρμόδιος για τις Διεθνείς Δραστηριότητες της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, έχουν θέσει πάντως ως στόχο, το 55% των οργανικών κερδών του Ομίλου, το 2027, να προέρχεται από τις θυγατρικές εξωτερικού.

! Η στήλη έγραφε προχθές για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα με την απόκτηση της Ελληνικής, για τα κοινά meetings που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία, αλλά και τα νεότερα για τη CNP και το αποτύπωμα στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά που αποκτά η Eurobank. Προσθέτω ότι οι συνέργειες μεταξύ Eurobank Κύπρου – Ελληνικής αναμένονται στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο, σχεδόν 40 εκατ., θα επιτευχθούν εντός του 2025. Και σημειώνω ότι λόγω του εν εξελίξει ανοίγματός της στην Κύπρο, η Eurobank εξαιρείται από τη διαδικασία των stress tests της ΕΚΤ και θα εξεταστεί κατά μόνας, είτε στο β΄ εξάμηνο φέτος είτε του χρόνου.