Αίσθηση δημιούργησε η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για προεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση. Και μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να εμφανίζεται αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έριξε τον σπόρο για συνεργασία «κάνοντας πράξη την επιθυμία πολλών πολιτών έτσι όπως εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις», όπως λένε στην Κουμουνδούρου.

«Ζητώ από τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει θετικά στην πρόκληση της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων και να δώσουμε προοπτική στην κοινωνία, να ρίξει την κυβέρνηση και να νικήσει τη ΝΔ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι είναι υπέρ της συγκρότησης ενός ψηφοδελτίου και ενός φορέα ο οποίος στις προσεχείς εκλογές θα νικήσει τον Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Η κοινωνία θέλει απαντήσεις. Και τις θέλει άμεσα. Η πρότασή μας περιλαμβάνει κοινοβουλευτική συμπόρευση, πολιτικό φόρουμ διαλόγου και κοινωνικές συνεργασίες για τα ζητήματα της κοινωνίας. Και όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, την προοδευτική διέξοδο και τις απαιτούμενες συγκλίσεις μπορεί να εγγυηθεί μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και τονίζει: «Τελικός στόχος είναι στις επόμενες εκλογές, και κατά την άποψή μου πολύ πριν από αυτές, να υπάρχει ψηφοδέλτιο και φορέας που θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη και θα υλοποιήσει την προοδευτική και δημοκρατική αναγέννηση της χώρας μας».

Το σκεπτικό του Φάμελλου πίσω από την πρότασή του να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ

Και μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να εμφανίστηκε αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, στην Κουμουνδούρου ωστόσο πιστεύουν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μία τέτοια κίνηση. Όπως σημειώνουν μάλιστα «όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι αναζητούν μία νέα κυβερνητική λύση, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει αρνητικούς δείκτες σε πολλά θέματα». «Είναι υποχρέωση μας να λάβουμε το μήνυμα και να το κάνουμε πράξη», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνοντας ακόμα ότι δεν υπάρχει χρόνος καθυστέρησης. Σχολιάζοντας την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη για να προχωρήσει αυτό το σενάριο, έλεγαν ότι η αντίδραση του ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που μιλάει για αυτόνομη πορεία. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή», ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη του στο Dnews είχε αναφέρει «η πρόταση που έχει δημοσιοποιήσει, ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τη ΝΔ, δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε εφικτή». Αναφερόμενος στο πως θα γίνει πράξη η πρόταση για συνεργασία ο Σωκράτης Φάμελλος προαναγγέλλει πρωτοβουλίες του κόμματός του στην κατεύθυνση αυτή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να πάρει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς προϋποθέσεις, άμεσα και με πράξεις! Η ιστορία δεν γράφεται από όσους παρακολουθούν ή σχολιάζουν τις εξελίξεις, αλλά από όσους διεκδικούν και δρουν. Επαναλαμβάνω: Απαιτείται άμεσα προγραμματικός διάλογος με σαφές χρονοδιάγραμμα. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων».

Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με την Νέα Αριστερά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν σύντομα οι διαδικασίες: «Με τη Νέα Αριστερά είναι πολλά τα κοινά. Το πιο σημαντικό είναι να μην αργήσουμε και να ξεκινήσουμε κοινές δράσεις και διάλογο» είπε χαρακτηριστικά. Αρνητικός ήταν, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Πώς μπορεί να γίνει ένας προγραμματικός διάλογος με ένα κόμμα που δεν έχει προτάσεις και θέσεις;» είπε.