Μία από τις καλύτερες αρχαιολόγους της χώρας είναι για την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, η προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδηµητρίου, καθώς πρόκειται για µια πολύ ευσυνείδητη επιστήµονα, µε εντυπωσιακό ανασκαφικό και διοικητικό έργο και σταθερή παρουσία στα συµβούλια και τις επιτροπές του υπουργείου. Η φιλία των δύο γυναικών ξεκινάει από πολύ παλιά, τότε που ήταν συµφοιτήτριες στο Τµήµα Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, διανύει πολλές δεκαετίες εργασίας ως συνάδελφοι µέσα στο υπουργείο Πολιτισµού και φτάνει στο σήµερα, που η µία είναι υπουργός και η άλλη µία από τις πιο έµπιστες διευθύντριές της.

Τα γερά θεμέλια της φιλίας τους 

Αλλωστε, στους κύκλους του υπουργείου είναι γνωστή η πολύ µεγάλη εµπιστοσύνη της κ. Μενδώνη προς την κ. Παπαδηµητρίου, αλλά και η πολύ σηµαντική στήριξη που έχει προσφέρει η διευθύντρια στην υπουργό, διατηρώντας για χρόνια µια πολύ στενή σχέση. Σε αυτό συνηγορούν τρία πολύ χαρακτηριστικά γεγονότα. Το πρώτο είναι το εξής: Οταν τον Αύγουστο του 2020 η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών είχε απασχολήσει την επικαιρότητα, η υπουργός Πολιτισµού καθησύχαζε µε δηλώσεις της ότι «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις επόµενες µέρες θα είναι λίγο µαύρο στο χώµα. Εχει καεί αυτό που ονοµάζουµε “πούσι”, το βλέπετε και εσείς. Είναι τα ξερά χόρτα που είναι απολύτως ξυρισµένα», στηρίζοντας την κ. Παπαδηµητρίου, η οποία ήταν υπεύθυνη για την πυροπροστασία του χώρου ως προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το δεύτερο συνέβη πριν από περίπου έναν χρόνο.

Τότε η κ. Παπαδηµητρίου είχε ταχθεί στο πλευρό της υπουργού στη διαµάχη που είχε µε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά µε το κτίριο που στέγαζε την έδρα του στην Πλάκα, αποχωρώντας από τον σύλλογο , κάνοντας διαγραφή από µέλος του ΣΕΑ. Ωστόσο, το τρίτο γεγονός, που είναι και το πιο πρόσφατο, καθώς έλαβε χώρα το περασµένο καλοκαίρι, είναι κι αυτό που δείχνει πόσο της απολύτου εµπιστοσύνης της κ. Μενδώνη είναι η κ. Παπαδηµητρίου, καθώς της ανέθεσε τη διενέργεια Ενορκης ∆ιοικητικής Εξέτασης (Ε∆Ε) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Ηταν τότε που µε αφορµή την προγραµµατισµένη επίσκεψη ΝΑΤΟϊκών παραγόντων στο µουσείο, µε δωρεάν είσοδο, για το απόγευµα της Πέµπτης 13 Ιουνίου 2024, κατόπιν αιτήµατος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόµενοι και εργαζόµενες στο µουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου δηµοσιοποίησαν στις 12/6/2024 ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν πως «πρόκειται για άλλη µία προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεµοκάπηλος οργανισµός να εµφανιστεί σαν ένας οργανισµός ειρήνης και πολιτισµού, την ώρα που η χώρα µας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη εµπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεµο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη».

Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε, µε δική της πρωτοβουλία, την επίσκεψη. Η κατάληξη της Ε∆Ε ήταν να διωχθεί ο συντάκτης της ανακοίνωσης µε στέρηση µισθού και πειθαρχικό.

Τα 23 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Το υπουργείο Πολιτισµού υλοποιεί στους ∆ήµους Αργους και Ναυπλίου το µεγαλύτερο πρόγραµµα πολιτιστικών υποδοµών, άνω των 23.000.000 ευρώ, και αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε τον εκνευρισµό της κ. Μενδώνη, καθώς αντίκρισε ένα κατεστραµµένο οίκηµα µέσα στο κτιριακό συγκρότηµα των Στρατώνων του Καποδίστρια, όπου κατασκευάζεται τους τελευταίους µήνες το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους. Το έργο, που υλοποιείται από τη ∆ιεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, έχει συνολικό προϋπολογισµό 6.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, που διαχειρίζεται το ΥΠ.ΠΟ., από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Πελοπόννησος 2021- 2027» και από εθνικούς πόρους του ΥΠ.ΠΟ., µε χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025.

Στο µουσείο πρόκειται να φιλοξενηθούν, µεταξύ άλλων, ευρήµατα από εµβληµατικά µνηµεία του µυκηναϊκού πολιτισµού από τις αρχαιολογικές έρευνες των Μυκηνών και της Λέρνας. Το εν εξελίξει έργο περιλαµβάνει πλήρη αποκατάσταση και αισθητική - ενεργειακή αναβάθµιση των υπαρχόντων κτιρίων, επέκταση, διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και αποκατάσταση της στοάς, στην αυλή του µουσείου, όπου έχουν ενσωµατωθεί ψηφιδωτά του 6ου αι. µ.Χ. από το Αργος µε παραστάσεις των δώδεκα µηνών, κυνηγιού και διονυσιακής σκηνής, καθώς και ψηφιδωτά του τέλους του 5ου αι. µ.Χ. Σύµφωνα µε πληροφορίες από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο το θέµα όσο και τα πρόσωπα, το ξέσπασµα της κ. Μενδώνη οφείλεται στο ότι η κ. Παπαδηµητρίου παραδέχθηκε πως για την ανακατασκευή του κατεστραµµένου οικήµατος που αντίκρισε η υπουργός Πολιτισµού απαιτούνται ακόµα µόλις 45.000 ευρώ, τα οποία δεν τα είχε ζητήσει η προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

*Δημοσιεύτηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»