Θα έχει πολλά ημίχρονα η διαμάχη Ανδρουλάκη - Καστανίδη στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Το πρώτο ημίχρονο παίχτηκε μετά τις εκλογές το 2023, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κρατήσει την έδρα από την Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό, που ήταν πρώτος σε σταυρούς. Το δεύτερο επεισόδιο έγινε προχθές σε μια εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης Αμπελοκήπων-Μενεμένης του ΠΑΣΟΚ, όπου ομιλητής είχε ορισθεί ο Χάρης Καστανίδης και όπου ο Τομέας Οργανωτικού του κόμματος από την Αθήνα απαίτησε την ακύρωσή της με το σκεπτικό ότι δεν είχε γίνει συνεννόηση μαζί του. Στη συνέχεια έγιναν πολλά ευτράπελα στις επικοινωνίες μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να αποτραπεί η διοργάνωση της εκδήλωσης.
Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα ημίχρονα σε αυτή τη διαμάχη, που αναμένεται να κορυφωθεί στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές. Θυμίζουμε ότι ο Χάρης Καστανίδης έχει πρωτοεκλεγεί βουλευτής το 1981, έχει διατελέσει ουκ ολίγες φορές υπουργός και ότι η χημεία του με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μόνο καλή δεν είναι.

kastanidis-1024x640


"Μύλος" στο ΠΑΣΟΚ

Όλα αυτά ενώ στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης οι ενδιαφερόμενοι για τη βουλευτική λίστα είναι πολλοί και ενώ έχουμε ήδη δύο βουλευτές που ήρθαν εκ μεταγραφής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη Ράνια Θρασκιά που ετοιμάζει να κάνει και επαγγελματική κίνηση στη Θεσσαλονίκη και τον Πέτρο Παππά που μετακομίζει πολιτικά από το Κιλκίς στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στο παιχνίδι της εκλογής θα μπουν σίγουρα ο επικεφαλής της παράταξης που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στην κεντρική Μακεδονία Χρήστος Παπαστεργίου και η ευνοούμενη του Νίκου Ανδρουλάκη Πένυ Δαλαμπούρα, ενώ παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει με τον Αντώνη Σαουλίδη, που παλιά είχε στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη και στις τελευταίες εκλογές είχε βρεθεί στο πλευρό του Χάρη Δούκα. Ήταν δε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης, πίσω από τον Χάρη Καστανίδη.


Το όραμα του Ταχιάου

Δύο ενδιαφέροντα σημεία για τη Θεσσαλονίκη είχε η παρέμβαση του Νίκου Ταχιάου στην παρουσίαση του βιβλίου των Γιάννη Μέγα και Βίλμας Χαστάογλου με τίτλο «Τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη». Το πρώτο είχε να κάνει με το μετρό, το οποίο ο υφυπουργός Υποδομών χαρακτήρισε ως το «έργο game changer στην πόλη». Σημειώνοντας ότι έτυχε πολύ μεγάλων συζητήσεων, αλλά και πολύ μεγάλων καθυστερήσεων. «Δεν θα πω δίχασε, γιατί εμένα δεν με ενοχλούν οι διαφορετικές απόψεις, ούτε θεωρώ ότι κατ’ ανάγκην η διαφορετική άποψη συνιστά εμφύλιο. Υπήρξε μια πολεμική για το έργο, αλλά πιθανότατα είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε ναρκοθετημένο. Αυτά είναι διδάγματα τα οποία πρέπει να έχουμε για το τι σημαίνει να προχωρήσεις και να τελειώσεις ένα μεγάλο έργο», σημείωσε για το μετρό.

Το δεύτερο σημείο αφορούσε στο μέλλον, όπου ο Νίκος Ταχιάος σημείωσε ότι οι πόροι πλέον δεν είναι τόσο μεγάλοι όπως στο παρελθόν. «Γι’ αυτό», όπως είπε, «χρειάζεται να γίνει μια πολύ ορθολογική διαχείριση, η οποία να σχεδιάζει, να υιοθετήσει και να προκρίνει έργα τα οποία έχουν και ρεαλιστικότητα, αλλά κυρίως και πολύ μεγάλη επίδραση στην πόλη». Όσο για το όραμα της Θεσσαλονίκης, ο Ταχιάος έβαλε στην κουβέντα κάτι καινούργιο, τονίζοντας ότι το όραμα θα μπορούσε να είναι η ψηφιακή πόλη. «Μια πόλη όπου αυτό το οποίο θα κινητοποιούσε τον πληθυσμό και θα ζωντάνευε την οικονομία και θα άλλαζε τη ζωή της πόλης, θα ήταν η πλήρης ένταξή της στον ψηφιακό κόσμο», κατέληξε.
Για να δούμε…

taxiaos_vivlio


Τα σχέδια του πρώην πρύτανη

Μένουμε στους υφυπουργούς της Θεσσαλονίκης και πάμε στον Νίκο Παπαϊωάννου. Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και νυν υφυπουργός Παιδείας θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ήταν σταθερός συνομιλητής του πρωθυπουργού κάθε φορά που αυτός ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ στις εκλογές του 2023, αλλά όχι σε εκλόγιμη θέση και μετά τη νίκη του κόμματος ορίστηκε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας και πρόσφατα υφυπουργός, με αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν λοιπόν ρωτήθηκε για το αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής το 2027 στην Α’ Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι στις εκλογές του 2023 αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Από εκεί και πέρα, ο τρόπος επιλογής των υποψήφιων βουλευτών καθορίζεται από το άρθρο 30 του καταστατικού της ΝΔ. Δεν τροφοδότησα ποτέ οποιοδήποτε σενάριο υποψηφιότητάς μου και ούτε θα το κάνω. Είμαι απόλυτα προσηλωμένος στα καθήκοντα που έχω αναλάβει. Τη διαδρομή της ζωής μου σε κάθε έμφαση την τιμώ και την περιφρουρώ παραμένοντας προσγειωμένος. Όποιος καβαλάει το καλάμι κινδυνεύει και να πέσει άσχημα», σημείωσε με νόημα ο Νίκος Παπαϊωάννου.
Και ο νοών νοείτω.

nikos_papaioannou