Η υψηλή πολιτική Μητσοτάκη με ΗΠΑ
Σήμερα θα ξεκινήσω με μία φράση που μου έκανε εντύπωση από έναν συνομιλητή μου ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Ο εν λόγω, λοιπόν, μου είπε ότι ο
Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει «υψηλή πολιτική» το τελευταίο διάστημα, καταφέρνοντας να προσεγγίσει τις
ΗΠΑ του
Ντόναλντ Τραμπ με μεθοδικό και οργανωμένο τρόπο. Ακούγοντάς τον, για να σας πω την αλήθεια, όχι μόνο δεν τον πίστεψα, αλλά τον κοίταξα και περίεργα, παρά το γεγονός ότι δεν πολυσκαμπάζω τα θέματα της διεθνούς πολιτικής. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει την άποψη ότι η Ευρώπη µπορεί να καταλήξει σε «win-win» εµπορική συµφωνία µε τον Ντόναλντ Τραµπ, η οποία θα είναι «αµοιβαία επωφελής» για τις Ηνωµένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχε µε τον πρόεδρο Τραµπ κατά την πρώτη του θητεία, τονίζοντας πως «µπορώ να συνεργαστώ ξανά µαζί του για την αντιµετώπιση περιφερειακών προκλήσεων». Λίγες ώρες μετά ήρθε ξαφνικά η απάντηση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε υπέρμαχος της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμφωνία win-win μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε σχέση με τους δασμούς. «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του (σ.σ. του Κυριάκου Μητσοτάκη). Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (σ.σ. εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Μπορεί να γίνει συμφωνία και με την Κίνα. Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας με ηχηρό τρόπο τον συνομιλητή μου…
Ο Κυρανάκης αναζητεί σοβαρή λύση για τη θέση του Παπαδημητρίου στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Θα συνεχίσω με τα… μίζερα εγχώρια θέματα και συγκεκριμένα με την κατάντια τού να μην μπορεί ένας ανεξάρτητος οργανισμός να βγάλει ένα σοβαρό πόρισμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Χθες είχαμε την παραίτηση του αντιπροέδρου του
ΕΟΔΑΣΑΑΜ,
Χρήστου Παπαδημητρίου, μετά τις ανακοινώσεις-κόλαφο των Πανεπιστημίων Γάνδης και Πίζας που ουσιαστικά είπαν ότι τα αγνόησαν και δεν συμπεριέλαβαν στο τελικό πόρισμα τις εκτιμήσεις τους. Αυτό που έμαθα είναι ότι έως την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στη δοµή του ΕΟ∆ΑΣΑΑΜ µετά την παραίτηση του κ. Παπαδηµητρίου. Το Υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών αναζητεί -όπως οφείλει θεσμικά- µια αξιόπιστη και σοβαρή λύση για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Οργανισµού, ενώ µαζί θα ανακοινωθούν και οι αλλαγές στη διοίκηση της ΡΑΣ, η θητεία της οποίας έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Το θέµα χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός
Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που έχει αναλάβει την «καυτή πατάτα» των Μεταφορών, ενώ το ζήτηµα του σιδηροδρόµου παρακολουθεί στενά ο Κωστής Χατζηδάκης.
Κινητικότητα από Δένδια
Μετά τις σύντοµες επισκέψεις του
Νίκου ∆ένδια σε Μπριζ και Βηρυτό, το βλέµµα του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας στρέφεται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, η οποία συνεδριάζει σήµερα το απόγευµα. Ο υπουργός Εθνικής Άµυνας θα ενηµερώσει τα µέλη της επιτροπής για όλες τις πτυχές του δωδεκαετούς Μακροπρόθεσµου Προγραµµατισµού Αµυντικών Εξοπλισµών (ΜΠΑΕ), τον οποίο παρουσίασε την περασµένη εβδοµάδα στην Ολοµέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνεδρίαση θα είναι απόρρητη και θα πραγµατοποιηθεί κεκλεισµένων των θυρών. Στη συνέχεια αναµένεται να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ προκειµένου να εγκρίνει και τυπικά τον αµυντικό σχεδιασµό, ενώ για την υλοποίηση καθενός από τα προγράµµατα που περιλαµβάνει θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Χθες ο υπουργός Εθνικής Άµυνας ανέδειξε τις θέσεις της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άµυνα αλλά και τον κοµβικό ρόλο της χώρας µας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο Κολέγιο της Ευρώπης στο Μπριζ. Στο ίδιο τραπέζι για τη συζήτηση βρίσκονταν η πρύτανης του ιδρύµατος και πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και ο καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Ινστιτούτου ∆ιεθνών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. Πριν από δύο 24ωρα ο Νίκος ∆ένδιας επισκέφθηκε τη Βηρυτό κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Άµυνας του Λιβάνου, Μισέλ Μενάσα.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και η διπλωματία της Ορθοδοξίας
Στη μακρινή Τασκένδη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας,
Μάξιμος Χαρακόπουλος. Εκεί στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο που μετρά ζωή δεκαετιών πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία - Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά κόσμο». Ο κ. Χαρακόπουλος, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι «ο ελληνισμός συνδέεται ιδιαίτερα με την Τασκένδη και με δεσμούς πολύ πρόσφατους. Χιλιάδες Έλληνες έζησαν εδώ, λόγω πολιτικών συγκυριών στη Σοβιετική Ένωση και στην Ελλάδα. Στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν βρήκαν καταφύγιο πολλοί συμπατριώτες μας σε δύσκολα χρόνια». Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην IPU, καθώς και τα μέλη της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην IPU Σεργκέι Γκαβρίλοφ και Αλεξέι Τσέπα. Χρήσιμες επαφές σε μια εποχή που οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας αρχίζουν σταδιακά να βελτιώνονται.
Συμμαχία Πολάκη με Τσακαλώτο
Δύο είναι αυτοί που δεν θέλουν -και το δείχνουν- τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο
Παύλος Πολάκης και από την πλευρά της Νέας Αριστεράς ο
Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τελευταίος, λίγες μέρες αφότου οι Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκαν (σχετικά) θετικοί να μπουν σε διάλογο με τον Σωκράτη Φάμελλο, χαρακτήρισε «καρικατούρα του Λαϊκού Μετώπου» τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ ή το ΜέΡΑ25, το οποίο, όμως, διά του Γιάνη Βαρουφάκη δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται. Ομοίως, αλλά με διαφορετική αφετηρία και ο Παύλος Πολάκης. «Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε», ανέφερε προ ημερών.
Το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία Κρητικιά
Την ώρα που ο
ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας ξεπερνάει το 7% στις δημοσκοπήσεις αναζητεί νέα πρόσωπα για να κάνει δυναμική επανεκκίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, μια νεαρή γυναίκα με ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιογραφικό πρόκειται να προλογίσει τον πρόεδρο του κόμματος στη σημερινή εκδήλωση που θα παρουσιαστεί η Επιτροπή Επανεκκίνησης. Ο λόγος για τη
Μαρία Τζωρτζάκη, η οποία είναι γέννημα θρέμμα Κρητικιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στα φοιτητικά της χρόνια ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική αλλά και καλλιτεχνική δράση ούσα εκλεγμένο μέλος του φοιτητικού συλλόγου. Πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών της σπουδών στη Μουσειολογία στο ΕΚΠΑ, ενώ εργάζεται ως συντηρήτρια Έργων Τέχνης. Για την ιστορία, στη συγκεκριμένη επιτροπή θα συμμετέχουν… 700 μέλη.
Το φόρουμ των Δελφών τίμησε τη μνήμη του Κώστα Σημίτη
Τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού
Κώστα Σημίτη τίμησε το
Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατά την έναρξη των εργασιών του. Συγκεκριμένα βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ η κόρη του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού, Μαριλένα, η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο εκδότης του «Βήματος», Γιάννης Πρετεντέρης. Πρώτη μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «ο Κώστας Σημίτης ανήκει στους Έλληνες που άφησαν έργο και ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της χώρας». Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου ο Κώστας Σημίτης θα μείνει στην ιστορία της χώρας για τις ιδέες του και τη δημιουργία του εκσυγχρονιστικού ρεύματος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ.
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο μέντοράς μου», σημείωσε, «γιατί με ενέπνευσε ο συνδυασμός του χαρακτήρα του να υπηρετεί το όραμά του με σχέδιο, με δουλειά και μεθοδικότητα». Μάλιστα, έκανε αναφορά ακόμα και στο μπλοκάκι του που είχε γράψει ιστορία. Παράλληλα τον περιέγραψε ως έναν ευγενή άνθρωπο που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ προσβλητικές φράσεις και δεν έκανε προσωπικές επιθέσεις, ενώ τον χαρακτήρισε ως βαθιά δημοκράτη, λέγοντας ότι «ήταν αγωνιστής με αιτία, επαναστάτης με αιτία». Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ο Κώστας Σημίτης
«ήταν ο δεύτερος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του δυτικού, εκσυγχρονιστικού ρεύματος του κόμματος». Ακόμη μίλησε για το «πεντακάθαρο στίγμα» που άφησε πίσω του με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομής που άφησε πίσω του.
«Ο Κώστας Σημίτης σίγουρα συγκαταλέγεται στο φάσμα των πολύ μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας μας», συμπλήρωσε με νόημα. Σύμφωνα με τη Μαριλένα Σημίτη, τα διαχρονικά και βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που πρέσβευε ο πατέρας της, την πίστη στην πρόοδο, τον ορθολογισμό και τη γνώση.
«Ήταν άνθρωπος της δράσης, τον ενδιέφεραν και οι στόχοι και το αποτέλεσμα». «Πρέπει κανείς να ξέρει πόσο πρέπει να περιμένει, πόσο να ανέχεται και πότε να επέμβει, θέτοντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του για την υλοποίηση των στόχων του», υποστήριξε αναφερόμενη στον Κώστα Σημίτη.
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ταυτισμένος με την πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας και πίστευε ότι η ισχυροποίηση της Ελλάδας γίνεται μέσα από την Ευρώπη», σημείωσε κλείνοντας. Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη «Σχολή Σημίτη», η οποία, όπως είπε, βασιζόταν στην καθημερινή πρόοδο:
«Κάθε μέρα κάνω ένα βήμα μπροστά με όραμα να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής της κοινωνίας, ένα βήμα μπροστά για την πρόοδο της χώρας». Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ήταν πολιτικός με αποφασιστικότητα και απαράμιλλο ρεαλισμό.
«Ο Σημίτης μάς έβαλε στις "πρώτες καρέκλες" της Ευρώπης», σχολίασε και κατέληξε λέγοντας ότι
«επί Σημίτη η χώρα μας έκανε βήματα με κανόνες, με μέθοδο, εργατικότητα και αποτέλεσμα». Επίσης τόνισε ότι το αποτύπωμά του είναι μία Ελλάδα μεγαλύτερη, καλύτερη και ασφαλέστερη.
Η αλλαγή στάσης της Δικαιοσύνης και η "στροφή" στην εξωστρέφεια
Μετά την αυστηρή κριτική που έχει δεχθεί ο θεσμός της
Δικαιοσύνης για μία σειρά υποθέσεων και ιδίως την υπόθεση των Τεμπών, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων να τοποθετούνται και να δίνουν δημόσιες απαντήσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Η ανώτατη δικαστής ξεκαθάρισε για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης σε μείζονος σημασίας υποθέσεις, όπως αυτή των Τεμπών, ότι οι δικαστές στην πλειονότητά τους δεν ελέγχονται, ούτε χειραγωγούνται όση πίεση και να τους ασκείται.