«Πίσω, Νίκο, τα καράβια»

Η λαϊκή ρήση «πίσω, Γιάννη, τα καράβια», που συνιστά κραυγή οπισθοχώρησης µε σκοπό την αποφυγή µιας διαφαινόµενης συντριβής, αρχίζει να γίνεται οδηγός επιβίωσης στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ µε αιχµή την υπόθεση των Τεµπών. Παρακολουθώντας χθες στο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, να συζητά µε τον δηµοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη το συγκεκριµένο θέµα, εκείνο που κατάλαβα είναι πως κάποιοι του είπαν φωναχτά στο αυτί «πίσω, Νίκο, τα καράβια». Ο Ν. Ανδρουλάκης, θέλοντας να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των Τεµπών δεν «ρυµουλκείται» από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, εµφανίστηκε ως αρνητής των θεωριών συνωµοσίας, την ανάπτυξη όµως των οποίων απέδωσε στην κυβέρνηση. Η εκ των υστέρων προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να κρατήσει αποστάσεις από όλα αυτά που και η Χαριλάου Τρικούπη υιοθέτησε το προηγούµενο διάστηµα -αν µη τι άλλο- συνιστά µια προσεκτική διόρθωση της επικοινωνιακής γραµµής του κόµµατος. ∆εδοµένου πως οι τελευταίες αποκαλύψεις, γύρω από τον ρόλο που έπαιξαν διάφοροι µυστήριοι τύποι στο να στηθεί ένας µηχανισµός παραπληροφόρησης και εξαπάτησης της κοινής γνώµης, είναι τέτοιες που τους εκθέτουν στα µάτια της κοινής γνώµης, λογικό είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναθεωρήσει τη στάση του και να κινηθεί µε πιο προσεκτικά βήµατα από εδώ και πέρα στη δηµόσια σφαίρα.
Όταν οι θεωρίες συνωµοσίας, οι παραπλανητικές εικασίες και τα σατανικά σενάρια εξουδετερώνονται µε καταιγιστικούς ρυθµούς, είναι λογικό να ψάχνεις εξόδους διαφυγής για να σώσεις την αξιοπιστία σου απέναντι στους λογικά σκεπτόµενους πολίτες.


Τρικλοποδιές από τον Χριστοδουλάκη

Βέβαια, και να θέλει να αλλάξει το «επικοινωνιακό τροπάριο» της Χαριλάου Τρικούπη ο Ν. Ανδρουλάκης, ώστε να μην εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ στα μάτια της κοινής γνώμης πως συμβαδίζει με τους θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας στην υπόθεση των Τεμπών, θα πρέπει να ζητήσει από τον βουλευτή του κόμματός του, Μανώλη Χριστοδουλάκη, να δώσει μια πειστική απάντηση, δίχως να χαμογελά, στο τι ακριβώς εννοούσε όταν από το βήμα της Βουλής δήλωνε πως μαζί με τους 57 νεκρούς χάθηκαν και τρία βαγόνια. Και όσοι τον άκουγαν να διατυπώνει δημοσίως μια τέτοια θέση, καταλάβαιναν πως τα «βαγόνια αυτά εξαφανίστηκαν», επειδή μετέφεραν παράνομο φορτίο και γι’ αυτό δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο συγκάλυψης.
Aν και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, εν τούτοις κάποια στιγμή θα πρέπει να δρομολογηθεί εντελώς η κατάργησή του. Συμβολικά, μπορεί να πληρώνεται ένα ποσό στους δήμους, όπως πρότεινε και ο διοικητής της ΤτE, Γ. Στουρνάρας, αλλά να μην είναι οικονομικά επώδυνο. Υποτίθεται πως ο συγκεκριμένος φόρος επινοήθηκε από τον Ε. Βενιζέλο για να καλύψει έκτακτες ανάγκες σε περίοδο κρίσης. Συνεπώς, γιατί δεν γίνεται άρση της «μακροχρόνιας προσωρινότητάς του»;


ΠΑΣΟΚικός εμφύλιος στη Λέσβο

Από τότε που έγινε γνωστό ότι ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, σχεδιάζει να πολιτευτεί στον Νομό Λέσβου, ο εκεί εκλεγμένος συνάδελφός του, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, δεν το «κουνάει ρούπι» από την περιοχή. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό στο ελληνικό Κοινοβούλιο κάνει γκεστ εμφανίσεις, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον τόπο του και στους ψηφοφόρους του. Πάντως, εάν βλέπει σαν απειλή τον Παναγιώτη Δουδωνή, τον ενημερώνουμε πως αυτές τις ημέρες ο τελευταίος βρίσκεται στο μακρινό Ουζμπεκιστάν. Όμως, και από εκεί ο μπαγάσας κάνει τα πάντα για να «πικάρει» τον Λ. Παρασκευαΐδη, γράφοντας για τον παππού του που καταγόταν από το χωριό Μεσότοπο Λέσβου και ήταν εξόριστος στη Γυάρο. Ασχέτως εάν τα «μπουρδούκλωσε» λίγο, με τις έννοιες «εξόριστος» και «πολιτικός πρόσφυγας», δεδομένου ότι όσοι Έλληνες βρέθηκαν στην Τασκένδη μετά τον εμφύλιο δεν ήταν «εξόριστοι», όπως ο παππούς του, αλλά τους έστελνε με οργανωμένο τρόπο το ΚΚΕ και κάποιοι «εκτοπίστηκαν» εκεί από τις ηττημένες δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού με βίαιο τρόπο, ενώ ήταν μικρά παιδιά.


«Συντεχνιακή αντίληψη»

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, άφησε αιχμές για την ύπαρξη «μιας μικρής αλλά ηχηρής μειοψηφίας δικαστών που με συντεχνιακή αντίληψη έχουν ως στόχο την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων, αγνοώντας τα συμφέροντα της κοινωνίας». Σε ερώτηση της συναδέλφου, Ιωάννας Μάνδρου, αν για την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη ευθύνονται και οι χειρισμοί σε υποθέσεις, όπως των Τεμπών και των υποκλοπών, η κυρία Κλάπα απάντησε ότι οι δικαστές στην πλειονότητά τους δεν ελέγχονται ούτε χειραγωγούνται, όση πίεση και να τους ασκείται. «Λάθη γίνονται. Άλλο όμως η κριτική και άλλο η οργανωμένη στοχοποίηση και απαξίωση. Υπάρχουν κάποιοι που, προτάσσοντας εξωδικαστικά συμφέροντα, ενεργούν μεθοδευμένα με απαξιωτικές συμπεριφορές, ύβρεις και απειλές σε βάρος δικαστών, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των ανθρώπων», σημείωσε.