Η Κομισιόν «πάγωσε» την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ για 90 ημέρες, μετά την σχετική ανακοίνωση «παγώματος» των «ανταποδοτικών» δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, προαναγγέλλοντας διαπραγματεύσεις μετά από επαφή με «75 χώρες». Ωστόσο, ένα ερώτημα που αναδύεται είναι το εξής: η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε τη σχετική απόφαση, ενώ τα αντίποινα που εξήγγειλε χθες αφορούσαν το πακέτο δασμών που είχε εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Αυτοί οι δασμοί, όμως, παραμένουν σε ισχύ. Σε σχετική, λοιπόν, ερώτηση που δέχθηκε στο briefing, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλαφ Γκιλ σημείωσε:

«Η απάντηση είναι σαφής. Πατήσαμε το κουμπί της παύσης για να δώσουμε χώρο για διαπραγματεύσεις. Έτσι, ναι, οι ΗΠΑ, οι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου είναι τώρα σε ισχύ, όχι μόνο εναντίον μας, αλλά εναντίον ολόκληρου του κόσμου. Και ναι, οι δασμοί για τα αυτοκίνητα είναι σε ισχύ. Αλλά δεν πρόκειται να λάβουμε περαιτέρω μέτρα αυτή τη στιγμή, διότι θέλουμε να αφήσουμε χώρο για διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους Αμερικανούς ομολόγους μας».

Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε το μήνυμα πως τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ, αν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι «ικανοποιητικές», τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ.

*Διαβάστε ακόμα: Η Κομισιόν "παγώνει" αναλογικά τους δασμούς προς τις ΗΠΑ για 90 ημέρες

Κομισιόν: Πώς θα επιβάλλονταν οι δασμοί στις ΗΠΑ

Σημειώνεται πως ενώ ο κατάλογος των προϊόντων δεν δημοσιοποιήθηκε, ένα αντίγραφο του σχεδίου της ΕΕ που κυκλοφόρησε στα κράτη μέλη και είδε η Washington Post δείχνει ότι στόχευε εκατοντάδες αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Στον κατάλογο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν η σόγια, το κρέας, ο σίδηρος, ο χάλυβας, οι οικιακές συσκευές, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ο καπνός και το παγωτό. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι δασμοί θα επηρέαζαν εισαγόμενα αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται πως βάσει σχεδιασμού, οι δασμοί θα επιβάλλονταν σε τρεις φάσεις:

  • Πρώτη φάση (14 Απριλίου): Δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3,9 δισ. ευρώ
  • Δεύτερη φάση (15 Μαΐου): Δασμοί σε προϊόντα αξίας 13,5 δισ. ευρώ
  • Τρίτη φάση (1 Δεκεμβρίου): Δασμοί σε προϊόντα αξίας 3,5 δισ. ευρώ