Σε μία συζήτηση στη μνήμη του Πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη (1996-2004), ο Γιάννης Πρετεντέρης, Εκδότης της Εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, συνομίλησε με την κόρη του, Μαριλένα Σημίτη, Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και με άλλα πολιτικά πρόσωπα που συνεργάστηκαν στενά μαζί του κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.

Πρώτη πήρε το λόγο η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, η οποία μίλησε για τη σημασία της Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ο Κώστας Σημίτης ανήκει στους Έλληνες που άφησαν έργο και ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε, ότι θα μείνει στην ιστορία της χώρας για τις ιδέες του και τη δημιουργία του εκσυγχρονιστικού ρεύματος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ.

Διαμαντοπούλου: «Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο μέντοράς μου»,

«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο μέντοράς μου», σημείωσε, «γιατί με ενέπνευσε ο συνδυασμός του χαρακτήρα του να υπηρετεί το όραμά του με σχέδιο, με δουλειά και μεθοδικότητα». Ειδική μνεία έκανε στο χαρακτηριστικό μπλοκάκι που τον συνόδευε διαρκώς και στο οποίο κατέγραφε με συνέπεια την πρόοδο του κυβερνητικού έργου.

Αναφερόμενη στην ανθρώπινη πλευρά του, τον περιέγραψε ως έναν ευγενή άνθρωπο που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ προσβλητικές φράσεις και δεν έκανε προσωπικές επιθέσεις, ενώ τον χαρακτήρισε ως βαθιά δημοκράτη, λέγοντας ότι «ήταν αγωνιστής με αιτία, επαναστάτης με αιτία».

Δείτε το βίντεο