Φούχτελ: «Οι Έλληνες δήμαρχοι εκλιπαρούν τους Γερμανούς για βοήθεια»
Συνέντευξη του Γερμανού για το έργο του στην Ελλάδα - Ο τουρισμός και το πρότυπο της Μαγιόρκα
Του Γιώργου Τόλη, Εφημερίδα Παραπολιτικά
Τα έργα και τις ημέρες του στην Ελλάδα διηγήθηκε σε γερμανική εφημερίδα ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις αρμοδιότητές του και όσα έχει καταφέρει από το 2010 στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, όμως, ο οποίος, όπως έγραψαν τα «Π», έχει επιστρέψει ενεργά στα καθήκοντά του τους τελευταίους μήνες μετά από έναν χρόνο στο «ψυγείο» λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός απέναντι στους Ελληνες τοπικούς άρχοντες, μιλώντας για τις επαφές που είχε μαζί τους. Ωστόσο υπερασπίστηκε τους Ελληνες απέναντι σε προκατειλημμένες ερωτήσεις του γερμανικού Μέσου.
«Οι Ελληνες δεν είναι περισσότερο τεμπέληδες ή χαζοί απ’ ό,τι οι άλλοι λαοί στην Ευρώπη. Η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πολίτες επέλεξαν την κυβέρνηση Τσίπρα και, ως δημοκράτες, οφείλουμε να το αποδεχτούμε. Ακούμε και διαβάζουμε δυστυχώς πάντα για τα προβλήματα, σπάνια ή ποτέ για τις ενδεχομένως υπάρχουσες πολλές μικρές επιτυχίες. Ναι, προχωράμε με μικρά, πολλές φορές πολύ μικρά βήματα. Σε κάποιον φαίνεται αυτό πολύ αργά, αλλά ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση;», σημειώνει ο Φούχτελ στην «Bayerische Staatszeitung».
Αν και φιλέλληνας, ο ειδικός απεσταλμένος της Αγκελα Μέρκελ δεν συγκρατήθηκε όταν ρωτήθηκε για την προθυμία των Ελλήνων αξιωματούχων να δεχθούν τη γερμανική βοήθεια, δεδομένης της εχθρικής στάσης που έχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στη χώρα λόγω της συμβολής του Βερολίνου στην εγκαθίδρυση της μνημονιακής πολιτικής. «Οι Ελληνες δήμαρχοι ψάχνουν εκλιπαρώντας για Γερμανούς που θα καταθέσουν σε αυτούς τη γνώση και την εμπειρία τους. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα που λαμβάνουμε!», ήταν η αλαζονική απάντηση του κ. Φούχτελ.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Μιλώντας στη συνέχεια για την αποστολή του στην Ελλάδα, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε πως με τον προϋπολογισμό ύψους 985.000 ευρώ που του παρέχεται από τη γερμανική κυβέρνηση στόχος είναι «να εντείνουμε τη γερμανοελληνική συνεργασία σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε ό,τι φαντάζεται κανείς πέραν αυτού, σύμφωνα με την κλασική αδελφοποίηση. Μας ενδιαφέρει περισσότερο η γνώση και η μετάδοση τεχνογνωσίας». Εσπευσε να ξεκαθαρίσει, όμως, ότι αρμοδιότητά του είναι να παρέχει βοήθεια όποτε του ζητείται και όχι να δρα αυτοβούλως για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επικριτικός, δε, για τη δομή και λειτουργία των δήμων και των νομαρχιών στο παρελθόν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα «ρουσφέτια», αλλά και στην παρέμβαση της Αθήνας για τη λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα, χαιρέτισε την προσπάθεια μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη».
«Η Ελλάδα έχει, ιστορικά, μια περίπλοκη δομή αυτοδιοίκησης. Πολλά αποφασίζονταν κεντρικά. Μία Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως αυτή της Γερμανίας δεν είναι γνωστή στους Ελληνες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες μορφές έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών –για παράδειγμα, η συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα–, αλλά όχι ακόμα σε συγκρίσιμο βαθμό. Και μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ελληνική δημοτική δομή ήταν κατακερματισμένη, ενώ υπήρχαν μεταξύ άλλων χιλιάδες μικρές κοινότητες. Αυτές ενώθηκαν μετά σε 325 δημοτικές μονάδες με τον “Καλλικράτη”. Οποιος έχει βιώσει στη Γερμανία μία μεταρρύθμιση σε δημοτικό επίπεδο –για παράδειγμα στην πρώην Ανατολική Γερμανία μετά το 1990 ή στη Βαυαρία το 1970– ξέρει ότι αυτό είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία».
«Συνέβαινε δυστυχώς στο παρελθόν, μετά τις εκλογές σε εθνικό, περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, να προσπαθούν οι νέοι επικεφαλής της διοίκησης να τοποθετήσουν πολλούς από τους πολιτικούς υποστηρικτές τους σε δημόσια αξιώματα. Οταν καταλαμβάνονταν οι θέσεις, δημιουργούνταν νέες και έτσι η διοίκηση φούσκωνε. Αυτό δεν είναι μόνο δαπανηρό, αλλά και αναποτελεσματικό. Εν μέρει εμποδίζουν αυτοί τις Αρχές και μάλιστα αμοιβαία».
Προτάσεις για σκουπίδια και τουρισμό
Ερωτηθείς για όσα έχει κατορθώσει από το 2010 στην Ελλάδα, ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ στάθηκε στη διαχείριση των σκουπιδιών και του αποχετευτικού συστήματος. Ωστόσο, επισήμανε πως η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τη Γερμανία, αλλά απαιτείται χρόνος. «Χρειαστήκαμε 40 χρόνια στη Γερμανία για να φτάσουμε στο σημερινό τεχνολογικό και οικολογικό επίπεδο. Φυσικά, η Ελλάδα είναι πολύ πιο πίσω, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Θυμίζω πάλι τα καινούργια ομοσπονδιακά κρατίδια. Αυτά συμμετείχαν το 1990 σε ένα πολύ μεταγενέστερο στάδιο αυτής της διαδικασίας και μπόρεσαν να αποφύγουν πάρα πολλά αρχικά λάθη των παλαιών ομοσπονδιακών κρατιδίων. Λέω πάντα στους Ελληνες εταίρους ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον τομέα του τουρισμού. Ο κ. Φούχτελ τόνισε την ανάγκη της χρονικής επέκτασης της τουριστικής περιόδου, με στόχο την αύξηση των εσόδων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μαγιόρκα. «Συνεισφέρει 20% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Σχεδόν όλα τα έσοδα από τον τουρισμό αποκτώνται μόνο τρεις μήνες τον χρόνο. Εάν κατορθώναμε να επεκτείνουμε αυτή τη χρονική περίοδο, τότε θα αυξανόταν το ΑΕΠ κατά ένα δωδέκατο κάθε επιπλέον μήνα. Θα ήταν δυνατόν να ενισχυθούν ο πολιτιστικός τουρισμός και η πεζοπορία. Βασικά, ό,τι είναι δυνατόν στη Μαγιόρκα, όπου επικρατούν παρόμοιες κλιματολογικές και τοπογραφικές συνθήκες με την Ελλάδα, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα»