Τα WikiLeaks… διέρρευσαν στο Γαλατικό χωριό!
Η νέα περιπέτεια του Αστερίξ παραπέμπει ευθέως, όπως τονίζουν στα parapolitika.gr οι υπεύθυνοι του κόμιξ στην Ελλάδα, στη σημερινή πραγματικότητα και τον ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάνζ
Του Γιώργου Σαρρή
Ρώμη, σωτήριο έτος 50 μ.Χ. ή κάπου εκεί τέλος πάντων. Ο Καίσαρας καλεί στο μεγαλοπρεπές παλάτι τον μυστικοσύμβουλό του προκειμένου να του επιδώσει τα χειρόγραφα απομνημονεύματα που έγραψε, από τον πόλεμο που διεξήγαγε κατά των Γαλατών. Στα κείμενα, ο ηγέτης της κλασικής εποχής αποκαλύπτει μεταξύ άλλων με ειλικρίνεια ότι οι λεγεώνες του έχουν κατακτήσει όλη τη Γαλατία εκτός από ένα πολύ μικρό χωριουδάκι. Ο σύμβουλός του το διαβάζει και τον πείθει (χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία) να αποσύρει το επίμαχο κεφάλαιο για να μη βλαφθεί η αυτοκρατορική φήμη. Μάλιστα για λόγους ασφαλείας καταστρέφει και όλα τα τυπωμένα αντίγραφα για να μην διαρρεύσει τίποτα προς τα έξω. Ένα αντίγραφο όμως, καταφέρνει μετά από περιπέτειες να φθάσει στα χέρια του δαιμόνιου δημοσιογράφου, ακτιβιστή και υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου Διπλοπολεμίξ, που το πάει κατευθείαν στο ανυπότακτο γαλατικό χωριό φωνάζοντας εκστασιασμένος: «Έχω μαζί μου ένα ντοκουμέντο που θα κάνει την αυτοκρατορία να τρέμει. Έχω τον πάπυρο που λείπει από το βιβλίο του Καίσαρα»!
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία της νέας περιπέτειας του Αστερίξ, που παραπέμπει ευθέως στις διαρροές των WikiLeaks που έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό με τις αποκαλύψεις εγγράφων που «καίνε» κυβερνήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κένυα μέχρι την Τουρκία και την Αυστραλία. Στο ρόλο του γνωστού ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάνζ, που εδώ και μια τετραετία βρίσκεται υπό εθελούσιο περιορισμό στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου έχει καταφύγει αιτούμενος άσυλο για να μην οδηγηθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις του διαδικτυακού τόπου των WikiLeaks, ο σεναριογράφος του πασίγνωστου κόμικ, Rene Goscinny, σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Albert Uderzo εμπνέονυ, τοποθετούν τον «μαντατοπόρτερ» Διπλοπολεμίξ.
Όπως συγκλονίζονται κυβερνήσεις στις μέρες μας με τα έγγραφα κυβερνήσεων, κρατικών οργανισμών και θεσμικών οργάνων που δημοσιοποιεί ο εν λόγω ιστότοπος, έτσι και ο Διπλοπολεμίξ με τα απομνημονεύματα που υπέκλεψε από τον Καίσαρα μπορούσε σύμφωνα με το σενάριο να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην αυτοκρατορία του Καίσαρα.
«Είναι από τις ιστορίες του Αστερίξ που παραπέμπουν ευθέως σε σύγχρονα γεγονότα και καταστάσεις» μας λέει ο επικεφαλής της εταιρείας Μαμούθ Κόμιξ Πάνος Κουτρουλάρης που εκδίδει εδώ και δεκαετίες το γνωστό κόμικ στη χώρα μας. Παλαιότερα οι πωλήσεις του περιοδικού ήταν ιλιγγιώδεις, αλλά στις μέρες μας έχουν πέσει έως και 70%.
«Κυρίως πουλάμε αντίτυπα που βρίσκονται στα μεγάλα βιβλιοπωλεία και λιγότερο στα περίπτερα» προσθέτει από την πλευρά του ο έτερος εκδότης Γιώργος Τσίτσοβιτς. Μπορεί να φοβούνται αμφότεροι ότι θα καταστραφούν οικονομικά, αλλά δεν θα πάψουν να εκδίδουν τις ιστορίες του κοντού μυστακοφόρου Γαλάτη που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων. Αντιστέκονται κι αυτοί, όπως το γαλατικό χωριό απέναντι στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.