«Πυροσβέστης» ο Μίχαλος υπό το βλέμμα του Καραμανλή
Τι είπε ο Γ. Χουλιαράκης και «πάγωσε» το ακροατήριο
Τις ισορροπίες προσπαθούσε να κρατήσει χθες το βράδυ ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην εκδήλωση του καραμανλικού think tank (Ρεύμα Σκέψης) για την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του Συλλογικού Τόμου "The Greek Political Economy: 2000-2015". Το εν λόγω βιβλίο κατέχει θέση ευαγγελίου στη βιβλιοθήκη της καραμανλικής δεξιάς περιγράφοντας με αριθμούς και στοιχεία την περίοδο 2004-2009 κατά την οποία η τότε κυβέρνηση προσπάθησε (σσ σύμφωνα με τους συντάκτες αυτού) να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ανισορροπία και να μετριάσει τον δανεισμό.
Ο κ. Χουλιαράκης λοιπόν προλογίζοντας το έργο των πανεπιστημιακών συναδέλφων του Παντελή Σκλιά και Σπύρου Ρουκάνα , εκτίμησε πως ο εναγκαλισμός με τα Μνημόνια οφείλεται στον υπερδανεισμό του Δημοσίου το 2000-2009 βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την τελευταία περίοδο Σημίτη με την 5ετία Καραμανλή. Και τούτο παρά το γεγονός ότι 54 δις ευρώ δάνεια που ελήφθησαν με πολύ χαμηλό επιτόκιο επί των ημερών της ΝΔ, αφορούσαν αποπληρωμές προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ (σσ κυρίαρχη η θέση αυτή στο βιβλίο). Το Καραμανλικό ακροατήριο «πάγωσε» και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος αναγκάστηκε να παρέμβει αμέσως μετά την ομιλία του κ. Χουλιαράκη και να διορθώσει τα πράγματα λέγοντας : « Αν τον Ιανουάριο του 2009 είχε υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα.
Η χώρα δανείζονταν με φθηνά επιτόκια στις 139 μονάδες βάσης από τη δευτερογενή αγορά έως τον Νοέμβριο του 2009. Από τον Ιανουάριο του 2010 τα spreads εκτινάχθηκαν στις 300 μονάδες και τρεις μήνες μετά η κυβέρνηση υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο». Πού να τα θυμάται αυτά ο κ. Χουλιαράκης αφού ο άνθρωπος ήλθε από τα «Λόν τρα» προ διετίας. Καταβάλλει ωστόσο προσπάθειες παραμονής του στην Ελλάδα και μετά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την πρωθυπουργία όπως διεφάνη από τη χθεσινοβραδινή παρουσία του στο Επιμελητήριο.