Του Γιώργου Σαρρή

georgesarris@yahoo.gr

Σε αναγκαστικό πλειστηριασμό έβγαλαν οι τράπεζες σπίτι του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Τσιτουρίδη λόγω οφειλών, αλλά σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η υπόθεση στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή!

Επρόκειτο για ένα διαμέρισμα συνολικού εμβαδού 75 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Μητροπόλεως, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας το οποίο βγήκε στο… σφυρί αρχές του μήνα, μαζί με άλλα σπίτια που είχαν προγραμματιστεί να εκποιηθούν εκείνη την ημέρα. Τι συνέβη όμως και απετράπη την τελευταία στιγμή η απώλεια της οικείας του πρώην υπουργού Απασχόλησης και Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας;

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Στη δικαστική αίθουσα που θα συζητούνταν η υπόθεση, από πολύ νωρίς είχαν συγκεντρωθεί ομάδες πολιτών που διαμαρτύρονται για τις τακτικές που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τον τελευταίο καιρό, ζητώντας να μπει ένα τέλος στη διαδικασία εκποίησης ακίνητης περιουσίας ιδιωτών που για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Πολλώ δε μάλλον όταν δεν αφορά εκούσιους πλειστηριασμούς, αλλά αναγκαστικούς που διεξάγονται κατόπιν δικαστικής απόφασης. «Εκείνη την ημέρα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, μαζευτήκαμε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης και διαπιστώσαμε ότι παρών ήταν μονάχα ένας συμβολαιογράφος, που είχε δυο πλειστηριασμούς, καθώς όλοι οι άλλοι που ήταν προγραμματισμένοι δεν έφθασαν καν στο δικαστήριο, όπως συμβαίνει καιρό τώρα λόγω και της επιβεβλημένης από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, αποχής των συμβολαιογράφων από συγκεκριμένες κατηγορίες εκποιήσεων» μας λέει το μέλος του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης Γιάννα Κατσίμπα.

Εκείνη την ημέρα είχε προγραμματιστεί μάλιστα και πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικίας με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσια, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τους δύο πλειστηριασμούς λοιπόν, ένας αφορούσε μια κληρονομική διαφορά μεταξύ ιδιωτών, χωρίς εμπλοκή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οπότε ο συμβολαιογράφος είχε κανονικά άδεια από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει την υπόθεση όπως προβλεπόταν. «Εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε υποθέσεις ιδιωτών» μας ξεκαθαρίζουν από το Συντονισμό Συλλογικοτήτων.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός ήταν και ο… επίμαχος, καθώς αφορούσε την κατοικία του πρώην υπουργού με επισπεύδοντα μια γνωστή τράπεζα που δεν ανήκει στις επονομαζόμενες συστημικές. «Γι’ αυτή την υπόθεση ενημερωθήκαμε ότι είχε εκδοθεί άδεια από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και αρμόδια για τη διενέργειά του ήταν η συμβολαιογράφος κα Ιωάννα Χρουσαλά – Μπιλίση που εκείνη την ημέρα είχε δηλώσει κώλυμα με αποτέλεσμα να αναθέσει την εκποίηση του ακινήτου στον παρόντα συνάδελφό της, ως αναπληρωτή της. Εμείς αυτό που κάναμε ως Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ήταν να επισημάνουμε την παραβίαση του πλαισίου της επιτροπής μας, αφού ο πλειστηριασμός του κ. Τσιτουρίδη είχε επισπεύδοντα κάποια τράπεζα! Ο συμβολαιογράφος αποδέχθηκε αυτή την επισήμανση και δήλωσε ότι αποσύρει την υπόθεση από τη διαδικασία.

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, πρόθεσή μας δεν ήταν να σώσουμε το σπίτι του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που κάναμε ήταν απλώς να επισημάνουμε στην έδρα ότι ο σύλλογος των συμβολαιογράφων έχει λάβει απόφαση να μην βγαίνουν στο σφυρί τέτοιες περιπτώσεις. Μας είπαν ότι έχουμε δίκιο και αποσύρθηκε ο πλειστηριασμός» δηλώνει με νόημα στα Παραπολιτικά η κ. Κατσίμπα. Εύλογα ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το πως άφησε ο πρώην υπουργός το διαμέρισμά του να βγει σε πλειστηριασμό, όταν είναι γνωστό ότι δεν αντιμετωπίζει και ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2010 πούλησε ένα διαμέρισμα που διατηρούσε στις Βρυξέλλες έναντι 580.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε επίσης ότι από το 1981 εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βελγική πρωτεύουσα, με διαλείμματα κάθε φορά που ασχολούνταν με την πολιτική, ωστόσο στην Κομισιόν βρίσκεται κανονικά και πάλι από τον Νοέμβριο του 2012 έως και σήμερα. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον πρώην υπουργό για να μας καταθέσει τη δική του άποψη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.