Τα άγνωστα στιγμιότυπα από την κηδεία Μπασιάκου
Οι στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη
Ο Βαγγέλης Μπασιάκος αντιπροσώπευε την εποχή των δυνατότερων πολιτικών συγκινήσεων της Μεταπολίτευσης. Από την ΟΝΝΕΔ του ’74 με την αδελφή του Μαρία, τον Κώστα Καραμανλή, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Αναστάση Παπαληγούρα , τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βύρωνα Πολύδωρα και δεκάδες ακόμη επώνυμους και ανώνυμους κοινωνιστές δεξιές του Καραμανλικού πυρήνα, συμμετείχε στη διαμόρφωση του προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, επιλέγοντας τον ρόλο του αφανούς πρωταγωνιστή.
Ήταν αμιγώς Νεοδημοκράτης και τούτο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους κατά καιρούς επικεφαλής της παράταξης. Το 1986 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον όρισε υπεύθυνο για τα στελέχη των ΝΟΔΕ, τους πανίσχυρους τότε διευθυντές των νομαρχιακών επιτροπών οι οποίοι ήταν πρόσωπα ιδιαιτέρου κύρους στις τοπικές κοινωνίες (πρώην δικαστές, κρατικοί αξιωματούχοι, ιατροί , επιστήμονες κτλ). Το 1992 του ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Γεωργίας ενώ τη διετία 1994-1996 ο Μιλτιάδης Έβερτ τον είχε υπεύθυνο Αγροτικού όπου ο Μπασιάκος κατάφερε να παρουσιάσει συγκροτημένη πρόταση υπό τον τίτλο «7 βήμα για την Αγροτική ανάπτυξη» με την οποία η ΝΔ κέρδισε στις εκλογές του 1996 για πρώτη φορά το 43% των ψήφων των αγροτών! Από την πρώτη στιγμή της προεδρίας του ο Κώστας Καραμανλής πήρε δίπλα του τον Μπασιάκο.
Εκείνος με τους Αλέκο Κοντό, Δημήτρη Μηλιάκο, Νίκο Λέγκα, Νίκο Κατσαρό, Ξενοφώντα Βεργίνη κτλ όργωναν επί επτά χρόνια την ελληνική ύπαιθρο μπαίνοντας σε χωράφια, κτηνοτροφικές μονάδες και ψαροκάικα. Το 2004 ο Καραμανλής τον έκανε υπουργό Γεωργίας με υφυπουργό τον Αλέκο Κοντό και επί των ημερών τους, με διοικητή του ΕΛΓΑ τον Ν. Κατσαρό, ο αγροτικός κόσμος διήνυσε πραγματικά την καλύτερη περίοδο του. Τα χρόνια πέρασαν, το όνομα του Βαγγέλη ενεπλάκη άδικα από το ΠΑΣΟΚ στο αποκαλούμενο «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» που βεβαίως αποδείχτηκε ένα τεράστιο ψέμα. Ο Μπασιάκος δεν κατάφερε να εκλεγεί το 2009 και εξ΄ αυτού του γεγονότος.
Επανήλθε πανηγυρικά στη Βουλή το 2012 απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και τον ειλικρινή σεβασμό του συνόλου των βουλευτών. Υπό αυτές τις συνθήκες , περισσότεροι από 3.000 φίλοι, συνοδοιπόροι και συγγενείς είπαν χθες το απόγευμα το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη Μπασιάκο. «Έφυγες και δεν μπορείς να δεις ότι είναι όλοι εδώ για να σε τιμήσουν. Σου το υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να μεγαλώσω τον υπέροχο γιο μας και να τιμούμε το όνομα σου» είπε σπαραξικάρδια η Βικεντία , η σύντροφος της ζωής του ενώ ο 16χρονος Θανάσης έλιωνε σαν λαμπάδα από τον πόνο. Ο κουμπάρος του ο Καραμανλής δεν θέλησε να μιλήσει.
Ο Μεϊμαράκης δεν κατάφερε καν να τηρήσει τα πρωτόκολλα. Βουβός από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τα συγκινητικά λόγια του πατέρα του οποίος λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του δεν ήταν δυνατόν να μεταβεί στη Θήβα. Ο Αντώνης Σαμαράς αμίλητος στο προαύλιο της εκκλησίας. Η γυναίκα του η Γεωργία βρήκε κουράγιο και προσκύνησε λέγοντας δυο - τρία λόγια με τη Βικεντία , τη Μαρία και το παιδί.
Στιγμές
Τα μάτια όλων βούρκωσαν όταν πήρε τον λόγο ο Κώστας Μπακογιάννης: «Σε έχω μέσα μου με αγάπη από τότε που σε είδα να σηκώνεις στις πλάτες σου το φέρετρο του πατέρα μου»! Το εκκλησίασμα πάγωσε. Ο Βαγγέλης με τον Θόδωρο τον Κασσίμη και τον Τάκη τον Σκανδαλάκη ήταν εκείνοι , μεταξύ άλλων , που μετέφεραν τον Παύλο Μπακογιάννη στην τελευταία του κατοικία στο Καρπενήσι το Φθινόπωρο του 1989. Στιγμές ανείπωτης θλίψης. Μνήμες του γράφοντος από ένα 10χρονο που τα δάκρυά του έτρεχαν ποτάμι μέσα από τα γυαλάκια του ενώ δίπλα η αδελφή του να κλαίει γοερά στο πλευρό της μητέρας της και του παππού της.
Ο Γιάννης Ανδριανός θυμήθηκε τα ξενύχτια με τον Βαγγέλη για το αγροτικό πρόγραμμα του 1996. Ο Κώστας Καραγκούνης έφερνε στο μυαλό του εκείνα τα χρόνια που ο αείμνηστος πατέρας του Ανδρέας Καραγκούνης συνεργάζονταν με τον Βαγγέλη ως υφυπουργοί στο υπουργείο Γεωργίας. Η Άρια Αγάτσα έδειχνε στους φίλους τη γειτονιά που μεγάλωσαν με τον Βαγγέλη λίγο πιο πάνω από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Σταύρος Καλαφάτης , ο Απόστολος Βεζυρόπουλος και πολλοί ακόμη ταξίδεψαν απευθείας από τις εκλογικές τους περιφέρειες στη Θήβα όπου επέστρεψαν αμέσως μετά.
Ο Μητσοτάκης παρά τη βαριά γρίπη σηκώθηκε πήγε στην κηδεία , εκφώνησε τον επικήδειο και παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Όπως και ο καταπονημένος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Κάθονταν σε ένα σκαμνί στον άμβωνα και σηκώνονταν στις προσευχές και στην ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου. Επίλογος τα λόγια της Βικεντίας : « Καλό ταξίδι αγαπημένε μου».