Σε τροχιά συνεδρίου κινείται τον τελευταίο χρονικό διάστημα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο και θα έχει ως σκοπό τη μετεξέλιξη του σχήματος σε ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Την ίδια στιγμή στη Χαριλάου Τρικούπη, με θεμέλιο την 3η θέση, μετά την ανεξαρτητοποίηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, στοχεύουν ακόμη ψηλότερα για την επόμενη Βουλή, ούτως ώστε να ενδυναμώσουν έτι περαιτέρω τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να γίνει καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές.

Την Τρίτη συνεδρίασε η αποκαλούμενη task force της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -επιτροπή προετοιμασίας του συνεδρίου- με τους συμμετέχοντες να συζητούν επί των διαδικαστικών, ενώ είχε προηγηθεί το άτυπο Κεντρικό Συντονιστικό της ΔΗΣΥ, όπου, μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος οι Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Τούντας.

Στο άτυπο Συντονιστικό, αφού επιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα, συμφώνησαν ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό-προγραμματικό, το οποίο θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση των θέσεων και στη δημιουργία του πολυκομματικού φορέα, το οποίο θα αποτυπωθεί και στο σήμα, όπου σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες ενότητας του χώρου και να κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες προς κάθε κόμμα, κίνηση ή φορέα που θα ήθελε να ενταχθεί, υπό τον όρο ότι το πολιτικό όχημα ενοποίησης παραμένει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΣΤΟ «ΤΙΜΟΝΙ» Η ΦΩΦΗ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε και το ζήτημα της εκλογής ηγεσίας, όπου με την αποδοχή όλων των συμμετεχόντων αποφασίστηκε η Φώφη Γεννηματά να συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χωρίς να υπάρξει εκλογική διαδικασία, ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση ενδέχεται να αλλάξει στην πορεία προς το συνέδριο.

Τόσο στο άτυπο Συντονιστικό όσο και στην task force, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη σύνθεση του συνεδρίου, όπου κατατέθηκαν δύο διαφορετικές προτάσεις.

Η μία έκανε λόγο για «Συνέδριο από μηδενική βάση», με εκλογή όλων των συνέδρων, χωρίς δηλαδή, την ύπαρξη αριστίνδην, αλλά και χωρίς ποσοστώσεις στα καθοδηγητικά όργανα που θα προκύψουν από αυτό.

Στον αντίποδα, το ΚΙΔΗΣΟ τάσσεται υπέρ ενός πολιτικού συνεδρίου, με αριστίνδην μέλη, ενώ ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών, προτείνουν να εκλέξει το ΠΑΣΟΚ τους μισούς συνέδρους από όσους του αναλογούν, αλλά οι υπόλοιποι να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα εκλέξουν ή αν θα ορίσουν τους δικούς τους συνέδρους.

Στελέχη των τριών αυτών χώρων θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αξιοποιήσει την οργανωτική του διάρθρωση και να εκλέξει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων και κατ’ επέκταση το σύνολο, σχεδόν, των μελών του νέου καθοδηγητικού οργάνου.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή, προσανατολίζεται σε ένα σώμα συνεδρίου, όπου το 50% θα αποτελείται από εκλεγμένους συνέδρους και το υπόλοιπο 50% από αριστίνδην.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Διαφορετικές προτάσεις υπάρχουν και ως προς τα όργανα που θα προκύψουν από το συνέδριο. Η μία κάνει λόγο για ένα 35μελές καθοδηγητικό όργανο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κομματική πραγματικότητα, όπου τα κόμματα μέσω των εσωτερικών τους διαδικασιών θα ορίσουν και τα πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτό, ενώ στον αντίποδα, προτείνεται η εκλογή μιας εκατονταμελούς Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και ενός ολιγομελούς Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου.

Το επικείμενο συνέδριο, αλλά και οι διαφωνίες που έχουν αναπτυχθεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης του Θανάση Θεοχαρόπουλου με συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει συνέδριο αλά καρτ», ξεκαθαρίζοντας πως «ή θα πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο, που σημαίνει διάλυση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών ή θα οδηγηθούμε σε πολυκομματικό συνέδριο με αναλογική εκπροσώπηση από τα συνιστώντα κόμματα και εκλογή οργάνου τύπου Κεντρικής Επιτροπής».

Για όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα προηγηθεί νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των δυνάμεων που συγκροτούν τη ΔΗΣΥ, με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη.

Πριν από το συνέδριο προγραμματίζονται πέντε με έξι θεματικές συνδιασκέψεις, αρχής γενομένης από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, ενώ αρχές της εβδομάδας διοργανώθηκε και ειδική εκδήλωση για τη νεολαία, όπου η ΔΗΣΥ έχει μεγάλη «τρύπα», αφού στις ηλικίες μέχρι 30 ετών τα ποσοστά των ψηφοφόρων της είναι σχεδόν μηδενικά.

Η «ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»

Από την πλευρά της η «Ώρα Αποφάσεων» ετοιμάζεται για την κεντρική της εκδήλωση στην Αθήνα, ενώ στελέχη της υποδέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση και έκπληξη τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία, μεγάλο ποσοστό τάσσεται υπέρ ενός νέου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, η δημοσκόπηση δίνει νέο τόνο στις εξελίξεις, καθώς πιστοποιείται για μία ακόμα φορά ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς θέλει νέο κόμμα.

Από την πλευρά του Ποταμιού η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για συνεργασία με την πρωτοβουλία των Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη.

Την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις συνεργασίες και το πλαίσιο της συμφωνίας με την «Ώρα Αποφάσεων». Επί της ουσίας το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα διαλυθεί το Ποτάμι και θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα ή αν οι «3» θα συγκροτήσουν έναν φορέα προκειμένου να συνεργαστούν με το Ποτάμι.

*Εφημερίδα Καρφί