Πυκνό σκοτάδι για τα άτοκα βουλευτικά δάνεια
Μυστήριο καλύπτει το θέμα των χρεών πρώην και νυν βουλευτών για δάνεια που είχαν λάβει στο παρελθόν
Την ίδια ώρα που εκατομμύρια πολίτες λαμβάνουν κατασχετήρια ή τα ακίνητα τους βγαίνουν σε πλειστηριασμό για οφειλές σε δημόσιο ή τράπεζες πυκνό μυστήριο καλύπτει το θέμα των χρεών πρώην αλλά και νυν βουλευτών για δάνεια που είχαν λάβει στο παρελθόν από την Βουλή.
Την περασμένη άνοιξη είχε προκληθεί μεγάλο θόρυβος μετά την αποκάλυψη ότι 49 πρώην και νυν βουλευτές είχαν «φεσώσει» την Εθνική μας Αντιπροσωπεία με ποσό που έφτανε περίπου τα 700.000 ευρώ και αφορούσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Καθένας από αυτούς είχε λάβει ποσά της τάξεως των 5 ως και 15.000 ευρώ και μάλιστα κάποιοι περισσότερες από μία φορές. Πρόκειται για άτομα δάνεια που στο παρελθόν χορηγούσε με μεγάλη συχνότητα η Βουλή και μάλιστα με μια απλή αίτηση των ενδιαφερόμενων. Με την πάροδο των ετών μειώθηκε ο αριθμός των εγκρίσεων ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν σταματήσει να καταβάλουν την δόση που τους αναλογούσε κάθε μήνα.
Αρχικά υπήρξε απόφαση με την οποία δόθηκε η δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλόμενων σε 48 δόσεις. Ωστόσο περίπου 15 βουλευτές εντάχθηκαν στη ρύθμιση και αυτοί όμως εξόφλησαν μία δόση και ύστερα έκαναν «στάση πληρωμών» , με αποτέλεσμα η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Παράλληλα οι περισσότεροι οφειλέτες ουδόλως ασχολήθηκαν με το θέμα γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.
Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο αποφασίστηκε να σταλεί ένα τελεσίγραφο σε όλους τους οφειλέτες και στη συνέχεια τα χρέη να πάνε στην εφορία προκειμένου να γίνει με την γνωστή διαδικασία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή με κατασχέσεις λογαριασμών η ακόμα και με ένδικα μέσα . Όλα αυτά μάλιστα έγιναν ενώ εκκρεμούσαν προς έγκριση δάνεια δύο νυν βουλευτών από 15.000 ευρώ και τριών πρώην βουλευτών από 7.500 ευρώ.
Πληροφορίες του «parapolitika.gr» αναφέρουν ότι όσον αφορά νυν βουλευτές δεν υπάρχει πλέον ζήτημα οφειλών καθώς η διευθέτηση που έγινε αφορούσε υποχρεωτική παρακράτηση σε μικρό μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης τους. Ωστόσο, άγνωστο είναι τι έχει γίνει με τους υπόλοιπους και θα είχε ενδιαφέρον αν το σύνολο των στοιχείων δίνονταν επίσημα από την Βουλή.