Ο παρασκηνιακός ρόλος του Αντώνη Σαμαρά για το συλλαλητήριο
Καθοριστικής σημασίας η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.
Την Τετάρτη το πρωί, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Σαμαράς είχε καλέσει στο γραφείο του, στη Δημοκρίτου, τους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου. Δύο ώρες κουβέντιαζαν και μόλις η ουρά των βουλευτών και των πολιτών που προσέρχονταν αυθορμήτως για να ευχηθούν «Χρόνια πολλά» στον πρώην πρωθυπουργό έφτασε από τον δεύτερο όροφο στο πεζοδρόμιο, αποφάσισαν να κατέβουν και να κάνουν δηλώσεις. Ούτως ή άλλως η βίζιτα για τέτοια μέρα ήταν αρμένικη.
Στις δηλώσεις τους οι ευσταλείς απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρθηκαν κολακευτικώς στις «σταθερές και διαχρονικές θέσεις» του Αντώνη Σαμαρά για το Σκοπιανό, όταν όμως ρωτήθηκαν για την έμπρακτη στήριξή του στο επικείμενο συλλαλητήριο, απέφυγαν την απάντηση -παρότι οι σχετικές ερωτήσεις έπεφταν βροχή-, αρκούμενοι στο να εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους.
Ήταν παραπάνω από αυτονόητο ότι κάτι είχε… παιχτεί πίσω από τη δίφυλλη πόρτα της αίθουσας συσκέψεων στο γραφείο του Σαμαρά. Παραπάνω σημασία δεν δόθηκε από τους περισσότερους εκείνη την ημέρα λόγω της βαριάς επικαιρότητας που στιγματίστηκε από τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου. Τα δε επόμενα 24ωρα το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στη μυστική ατζέντα Τσίπρα με τις αιφνίδιες συναντήσεις του με Ιερώνυμο, Κοτζιά και στα τηλέφωνα με τους Σκοπιανούς.
Κι ενώ σε όλα τα κομματικά επιτελεία πίστευαν ότι η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη δεν θα μάζευε περισσότερους από 20-30.000, αγνόησαν τις υπόγειες διαδρομές που ελάμβαναν χώρα, με αποτέλεσμα χθες το απόγευμα να μείνουν με ανοιχτό το στόμα. Ως λέγεται, η κινητοποίηση του Σαμαρά και άλλων Πελοποννήσιων (πολιτικών και παπάδων) ήταν καταλυτική. Και το συλλαλητήριο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν βοηθούσαν ο καιρός και μερικοί Μακεδόνες μητροπολίτες που κάθονταν μέχρι την τελευταία στιγμή με τα χέρια σταυρωμένα.
Ελάχιστοι θυμούνται (σ.σ. αν θυμούνται) ότι το 1992 πάλι ο Σαμαράς με τους παπάδες είχαν πρωτοστατήσει στη Θεσσαλονίκη και πάλι… αφανώς.
Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα της κεφαλαιοποίησης του χθεσινού γεγονότος. Εκεί οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και οι συζητήσεις για τα αμοράλ σχέδια Τσίπρα είναι πολλές. Ενδεχομένως τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός την προσεχή Τετάρτη. Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμαράς δεν πρόκειται να βγει μπροστά τώρα…