Η αλλαγή στη σειρά των ομιλητών στη μαραθώνια συζήτηση για την Novartis εξόργισε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος τελικά δεν ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας.

Ο ίδιος έγραψε σχετικά στο Twitter ότι η σειρά των ομιλητών άλλαξε συνολικά τέσσερις φορές. Μίλησε για προσβολή στο θεσμό του Κοινοβουλίου, μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση:

H ομιλία του κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του ανέφερε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και συντηρήθηκε από πολιτικές ηγεσίες που δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια για προστασία του δημόσιου χρήματος. «Η ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιριών είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ -ένα μνημόνιο» τονισε, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η ευθύνη των πολιτικών που κυβερνούσαν τα χρόνια του εκτροχιασμού της σπατάλης είναι τεράστια και δεν παραγράφεται». Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Σας βόλευε το καθεστώς, γιατί όλοι κέρδιζαν, κάποιοι χρήματα, κάποιοι ψήφους και κάποιοι ίσως και τα δύο. Μόνος χαμένος η δημόσια υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά οι επόμενες γενιές που φορτώθηκαν τα χρέη». Επανέλαβε δε την πρόταση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν γιατί όπως είπε «θα είναι και δίκαιο για τους επιχειρηματίες που δεν παρανομούν, καθώς φθάσαμε ο Έλληνας να δαπανά για φάρμακα- ή το κράτος να δαπανά γι’ αυτόν 60% περισσότερα χρήματα από έναν Γάλλο, έναν Γερμανό, έναν Ιταλό!».

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «ακόμη και σήμερα η σπατάλη σε πολλούς τομείς συνεχίζεται. Καταναλώνουμε αναλογικά τα περισσότερα αντιβιοτικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και το 2017 καταναλώσαμε περίπου 25% γενόσημα όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 78%, στη Γερμανία 81%, στην Ολλανδία 72%. Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών για να χτυπήσουμε όλοι μαζί την πολυφαρμακία, αλλά και για να αυξήσουμε τη διείσδυση των γενοσήμων. Και θέλουμε τελικά καλύτερη υγεία για όλους γιατί το σκάνδαλο Novartis ακόμη και αν διαλευκανθεί- ακόμη και αν βρούμε όλους τους ενόχους- δεν θα βελτιώσει τη γκρίζα καθημερινότητα».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ δεν είχε εναντιωθεί στη σπατάλη στον χώρο του φαρμάκου όντας στην αντιπολίτευση λέγοντας: « Υποστηρίξατε ποτέ, έστω και φραστικά τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης; Αντιθέτως κλείνατε συνεχώς το μάτι σε όλους αυτούς που μετείχαν στο πάρτι γιατρούς – στελέχη νοσοκομείων– εταιρίες, λέγοντας: ‘’κανένας έλεγχος πουθενά’’, ‘’καμία περικοπή πουθενά’’».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επίσης ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, ώστε να μην αποφαίνονται οι πολιτικοί για την αθωότητα ή την ενοχή πολιτικών, ενώ πρότεινε τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων, αλλά πρότεινε και η άρση ασυλίας των Βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε πολιτικό όπλο και να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά και όλοι υπόκεινται σε έλεγχο για τα υπουργικά τους ή ακόμη και τα πρωθυπουργικά τους πεπραγμένα. Και ελπίζω αυτόν τον έλεγχο να μπορέσει να τον ασκήσει η Βουλή στο όνομα της Δικαιοσύνης και μόνο της Δικαιοσύνης» είπε.