Ήταν Φεβρουάριος του 2017, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση για την εγκληματικότητα. Η ευκαιρία είχε δοθεί στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή. Μάλιστα, τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ικανοποίησή του που έβλεπε τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

«Η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη χώρα και η κατάσταση έχει ξεφύγει με δική σας ευθύνη. Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δέχονται καθημερινά επιθέσεις. Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις κατά αστυνομικών. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων ζουν σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με τις ομάδες αναρχικών να παρελαύνουν ανενόχλητες. Οι ποινικοί και η νέα γενιά των τρομοκρατών έχουν γίνει ένα, δεν κάνετε τίποτα αλλά δεν αφήνετε και την αστυνομία να κάνει. Ζεφύρι, Αχαρνές, Ασπρόπυργος μετατρέπονται σε ζώνες ανομίας. Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από ένα καλάζνικοφ είναι μικρή, κ. Τσίπρα» είχε πει τότε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφερθεί επίσης και στα επεισόδια-ξυλοδαρμούς σε πανεπιστήμια και δικαστήρια. «Σε μια χώρα που έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο, αφήνει να εκκολαφθεί μια νέα τρομοκρατία» είχε ακόμα πει, δεσμευόμενος ότι η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα επανασυστήσει την ομάδα ΔΙΑΣ.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για απόπειρα να καλλιεργήσει τον φόβο και την κινδυνολογία. Αναφερόμενος στην επιλογή Μητσοτάκη να συζητηθεί το θέμα της εγκληματικότητας, επισήμανε: «Δεν είναι επίκαιρο το θέμα της εγκληματικότητας, είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε χρόνια. Όλη η κοινωνία ασχολείται με το θέμα της διαπραγμάτευσης, αλλά προφανώς οι επικοινωνιολόγοι του, που προσπαθούν να του φτιάξουν το προφίλ, και πράγματι έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, του συνέστησαν να φέρει το θέμα του φόβου».